OLI SCARFF Afp
GRAĐANIN KANE

Hoće li Pep Guardiola platiti 120 milijuna funti i dovesti jednog od najboljih napadača na svijetu?

Nogometaš je u akciju krenuo mjesec dana prije Eura, ali operacija je to s neizvjesnim završetkom
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 19. svibanj 2021. 20:40

U ljeto 2018. kao mamac je poslužio šestogodišnji ugovor težak 10,5 milijuna funta po sezoni. Godinu poslije argument za ostanak bješe finale Lige prvaka, a nakon toga je predsjednik svoju prvu zvijezdu šarmirao još i karizmom Josea Mourinha. Je li, dakle, Daniel Levy na koncu ispucao sve adute u slučaju Harryja Kanea?

U ponedjeljak navečer objavljena je vijest da je Harry Kane zatražio transfer iz Tottenhama. Zasad još nije službeno uručio zahtjev "spursima" da ga prodaju, čime bi priča dobila obrise krize, ali je predsjednika podsjetio na džentlmenski dogovor postignut još tijekom 2019. Nakon finala Lige prvaka napadač nije inzistirao na promjeni sredine, u igri je bilo dovoljno indicija da bi Mauricio Pochettino mogao odvesti momčad na sljedeću razinu, do prvog trofeja nakon Liga kupa iz 2008.

image
NICK POTTS Afp

Međutim, već u sljedećem kadru Argentinac je iznenada izletio iz filma, momčad je dramatično pala u formi, a sve u klubu odjednom se zavrtjelo oko selidbe na novi glamurozni stadion. Poput njegova prvog susjeda nakon odlaska s trošnog Higburyja na moderni Emirates, Tottenham sada uživa dobre izglede da sljedećih desetak godina provede u kreditnom ropstvu stambenih kvadrata te da pritom žrtvuje sportske ambicije.

Harry Kane nema vremena za takve planove. Ovog ljeta će napuniti 28 godina i namjerava vrhunac karijere potrošiti loveći trofeje i medalje. Sa "spursima" to neće moći i zato razmatra alternativne opcije. Ako to bude moguće, putovanje bi volio nastaviti u Premier ligi. Tottenham već maše embargom na takav posao, što onda u prvi plan gura nekog od inozemnih velikana, u prvom redu Paris Saint-Germain, a zatim Barcelonu i Real Madrid. Sve njih, međutim, u startu odbija cijena u rasponu između 120 i 150 milijuna funta. A posebno je odbojna ta rijetka povlastica pregovora s Danielom Levyjem.

image
MATTHEW CHILDS Afp

Sir Alex Ferguson je živi svjedok ovih muka i patnji. Kad je 2006. na Old Trafford dovodio Michaela Carricka, pregovori su ubrzo prerasli u noćnu moru. - Stalno me je zivkao na golf-igralište i tražio još novca. S Danielom to ne ide lako, ali na kraju se uvijek pronađe dogovor - rekao je Ferguson.

Dvije godine poslije vratio se u isti dućan u sjevernom Londonu, ovaj put po Dmitra Berbatova, i pronašao gazdu "spursa" u još boljoj pregovaračkoj formi. - Cijelo to iskustvo bilo mi je bolnije od operacije kuka - žalio se Unitedov menadžer.

Ovakvo iskustvo, plus delikatna financijska situacija u klubu i navijački ultimatum vlasničkoj obitelji Glazer da prodaju United, Kaneov prijelaz među "crvene vragove" čine malo vjerojatnim. Isto vrijedi i za Liverpool čiji menadžer sanja o Erlingu Halandu, a na kraju će se možda zadovoljiti Patrickom Bamfordom.

Kao favoriti na kladionicama zbog toga će isplivati Manchester City i Chelsea. Priča kaže da se na jednom od lanjskih okupljanja engleske reprezentacije Harry Kane kod Walkera, Fodena i Stonesa raspitivao kako izgleda život na sjeveru i kakav je režim treninga kod Pepa Guardiole. Man City traži zamjenu za Kuna Aguera i već se javio Kaneovu agentu, no premda na glasu kao kompulzivan šopingholičar, klub se nikada nije približio granicama Reala i Barcelone. Rekordni novac (75 milijuna eura) potrošio je kupivši Kevina De Bruynea.

Chelsea također nema problema sa solventnošću. Računa se da je Roman Abramovič spreman počastiti Thomasa Tuchela klasnim napadačem, no ovdje bi problem moglo predstavljati veliko gradsko suparništvo. Nakon 220 golova za Tottenham, posljednje što nogometaš želi jest završiti na navijačkim potjernicama obilježen kao Juda.

image
NEIL HALL Afp

Kane je u akciju krenuo na vrijeme, mjesec dana prije Eura, ali operacija je to s neizvjesnim završetkom. Za klub ga vežu još tri godine ugovora, što znači da se Levyju ne žuri. Za godinu dana tržište bi se moglo vratiti u ravnotežu nakon pandemijskih šokova, no Kane će već biti na pragu tridesetih…

Linker
20. travanj 2024 09:09