Ante Crnac

 Paul Chesterton/imago Sportfotodienst/profimedia
VELIKI ISKORAK U KARIJERI

Hrvat u transferu života stigao u Englesku: ‘Još nisam doživio da mi plješće cijeli stadion‘

‘Odmah kad sam zaigrao, spoznao sam kakav je to intenzitet i kakav se tu igra nogomet‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 19:47

Ante Crnac je u dvije godine napravio više nego što neki igrači uspiju u cijeloj karijeri. Ovaj 20-godišnji napadač iz Kutine tek je prošlog ljeta iz Slavena Belupa transferiran u poljski Rakow za odštetu od 1,3 milijuna eura, da bi prošlog tjedna potpisao ugovor s engleskim drugoligašem Norwich Cityjem, koji je za njega platio čak 11 milijuna eura.

Jasno, tek ga čeka dokazivanje u Championshipu, ali s obzirom na veliki talent i potencijal kojeg posjeduje, ne sumnjamo da će i dalje rasti i napredovati. Pogotovo uz takvu skromnost i staloženost kakvu posjeduje, a što se rijetko može susresti u tim godinama. No, on je vrlo mlad otišao od kuće, a sve što je kroz nogomet proživio samo mu je pomoglo da postane bolja i kvalitetnija osoba.

Njegovi prvi dani u Norwichu bili su kao iz filma, osvanuo je u početnoj postavi u prvenstvenoj utakmici protiv Sheffield Uniteda (1:1) nepunih 48 sati nakon što je stigao iz Poljske.

- Sve je dobro prošlo, iako moram priznati da se sve skupa malo prebrzo događa. Već sam upisao prvi nastup, a praktički se još nisam ni smjestio ovdje - rekao nam je Ante Crnac u prvom razgovoru za hrvatske medije od dolaska na Otok.

Kakvi su prvi dojmovi s Carrow Roada?

- Odmah kad sam zaigrao, spoznao sam kakav je to intenzitet i kakav se tu igra nogomet. No, zadovoljan sam prvim nastupom.

Mladi trener Johannes Thorup (35) javno ga je pohvalio, što mu je rekao u svlačionici?

- Razgovaram dosta s trenerom, pričamo o svemu, pomaže mi da se uklopim što prije. Zna i on da je teško ovo kroz što sada prolazim jer sam još uvijek jako mlad, ali mi njegova pomoć puno znači.

image
Paul Chesterton/imago Sportfotodienst/profimedia

Kakva je liga Championship u odnosu na hrvatsku i poljsku?

- Dosta je sve zahtjevnije u svakom smislu, i taktički i tjelesno. Stadioni i svi ostali uvjeti, to je na najvišoj mogućoj razini. Kad si na terenu, imaš puno manje vremena za razmišljanje.

Većinu utakmica u Slavenu Belupu odigrao je na poziciji desnog krilnog napadača koji u kazneni prostor ulazi s ‘kontra nogom‘ s obzirom na to da je ljevak. Potom je u Rakowu premješten bliže suparničkom golu, da bi se u Norwichu opet vratio na staru poziciju.

- Za Norwich sam debitirao na krilu, dok sam u Rakowu najviše igrao kao centralni napadač, jer u prošloj sezoni tamo nismo imali pravu devetku. Snalazim se dobro na obje pozicije i odradit ću maksimalno sve što trener kaže da trebam odigrati.

Transfer u Norwich iznosio je 11 milijuna eura, jeste li očekivali da bi se tako brzo mogao dogoditi takav transfer?

- Stvarno nikad nisam gledao za takvim stvarima, to klubovi rješavaju između sebe, a ja se s time ne zamaram.

Jeste li zadovoljni svojim uvjetima?

- Pa jesam, naravno!

Kad smo razgovarali prije godinu i pol, rekli ste da biste željeli jednog dana zaigrati u Premier ligi. Čini se da ste na dobrom putu?

- Možemo reći da sam sad korak bliže, ali ima još puno posla da se dođe do toga...

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Kakav je klub Norwich, kakve su ambicije ove sezone?

- Ambicija je ulazak u Premier ligu, kroz osvajanje Championshipa ili kroz play-off. Momčad je dosta mlada, voli igrati nogomet, voli imati loptu. Imamo nekoliko iskusnih igrača koji pomažu u svakom smislu, mislim da će to biti jako dobro.

Kako su vas dočekali navijači?

- Bilo je odlično, pogotovo kad sam izlazio s terena. To još nisam doživio ni u Hrvatskoj ni u Poljskoj, praktički mi je cijeli stadion pljeskao.

A suigrači?

- Sa suigračima se zapravo još nisam ni upoznao, ali su mi na terenu pomagali i dosta su mi toga olakšali.

Kako ste proveli prve dane u Engleskoj, je li netko bio uz vas?

- Bio je tata sa mnom dok nije završila prva utakmica. Ovog tjedna ću biti sam, nakon toga imam reprezentaciju, pa ćemo vidjeti. No, mislim da ću biti sam.

Koliko ste igrački napredovali u godinu dana u Poljskoj?

image
Paul Chesterton/imago Sportfotodienst/profimedia

- Mislim da sam stvarno dosta napredovao u svakom smislu, osobito u taktičkom. U Poljskoj smo dosta radili na tome jer je to bilo dosta bitno, a pogotovo ovdje. Mislim da sam u tom smislu najviše napredovao, ali svakako i u donošenju odluka, te u samoj igri.

Slaven Belupo je bio klub koji vam je pružio priliku po odlasku iz Dinama, po čemu pamtite koprivničke dane?

- Nije to bilo tako davno, pa nije ni teško pamtiti, ha-ha. Uspomene iz Koprivnice su stvarno dobre, pozitivne. Od prvog trenutka kad sam došao kod trenera Zekića, pa taj uvod u seniorski nogomet i sve ostalo... Mogu samo i ovim putem treneru zahvaliti na strpljenju i radu sa mnom, kao i svima ostalima u klubu koji su me lijepo prihvatili.

Nogometnu školu prošli ste u Dinamu, koliko vam je to pomoglo u igračkom razvoju?

- Svi znaju da je Dinamova škola jedna od najboljih, ako ne i najbolja u Europi. Mislim da je to najbolje mjesto za mladog igrača koji želi učiti, raditi i napredovati. Zahvalan sam što sam to sve prošao.

Koji su vam kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi u karijeri?

- Ove sezone cilj mi je s klubom ući u Premier ligu, prilagoditi se ovdje što brže, napredovati, raditi iz dana u dan i postajati sve bolji igrač. Dugoročno mi je cilj zaigrati u nekom od top klubova - zaključio je Ante Crnac.

Linker
06. rujan 2024 10:10