RUI VIEIRA/Pool/AFP
Čudesan dan

Hrvati analizirali razlog nestvarnih rezultata u Premiershipu: Događat će se i dalje, evo i zašto...

Hrvatski dvojac s premierligaškim iskustvom komentirao rezultate u Premiershipu koji su šokirali sve
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. listopad 2020. 22:19

Aston Villa - Liverpool 7:2, Manchester United - Tottenham 1:6. Da se dogodilo u istoj sezoni bila bi senzacija, a kamoli u istom kolu, u istom danu. Premiership je ponudio nevjerojatne rezultate, dva velika, najtrofejnija engleska kluba primilla su čak 13 golova. Čak i oni koji su gledali utakmice teško su mogli povjerovati.

- Ja sam gledao sve utakmice, ne mogu još uvijek vjerovati da je to moguće - sa smiješkom će Branko Strupar, veliki poznavatelj Engleske, jer tamo je ipak igrao i tresao mreže na mnogim stadionima. Onda je još nadodao:

- Zapravo, još nekako mogu prihvatiti tih Unitedovih 1:6, ali Liverpool... To nisam očekivao.

Ostao je još malo na Unitedu, očito nema visoko mišljenje o Solskjaerovoj momčadi.

Kao da su bez žara

- Kako United općenito izgleda zadnjih sezona ne čudi me toliko što mu se događa. Nije slučajno da su i bivši igrači toga kluba kritični prema momčadi, još od odlaska Alexa Fergusona United se traži. Ma, nisu to ni neki veliki igrači, recimo, taj Pogba, nisam baš njegov obožavatelj. Kao da svi igraju bez nekog žara, da nisu ni svjesni u kakov velikom klubu igraju, a i nisu tamo baš svi igrači vrijedni tog dresa. Sjećam se kad sam ja igrao, istrčiš na Old Trafford, odsjeku ti se noge, već gubiš 1:0. Ovo je danas neki drugi United, bez jasne vizije i ideje i ne znam dokad će ta kriza trajati.

image
Zagreb, 160915. Igraliste Hitrec - Kacijan, Maksimirska 128. Utakmica 1. kola UEFA Youth, Gnk Dinamo - FC Arsenal. Na fotografiji: Branko Strupar. Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
RONALD GORSIC/CROPIX

Strupar, naravno, glavne razloge ovakvih rezultata vidi u ekstremnim uvjetima svakodnevice.
- Vidite da puno toga nije normalno, ta korona je promijenila svijet, promijenila je i nogomet. Događaju se stvari koje se nikad prije nisu događale, vidjeli ste i utakmice Bayern - Schalke 8:0, pa Bayern - Barcelona 8:2... I događat će se još tih preokreta i nemogućih rezultata. Evo, istaknuo bih i onu utakmicu WBA i Chelseaja, vodio je Bilić 3:0 na kraju bio sretan sa 3:3, da se igralo još pet minuta vjerojatno bi i izgubio. Engleska je inače liga koja je meni osobno najjača, najbolja, ovo što se sad događa daje joj još i dodatnu draž. Šteta je, naravno, da se igra bez publike, iako je na prvi pogled lijepo gledati na televiziji utakmice s toliko golova, ali još da su pune tribine, kakav bi to tek bio užitak. I teško je predvidjeti koliko će još biti takvih rezultata, ne samo u Engleskoj. Mislim da ćemo gledati još svakakvih nemogućih utakmica, jer ovo su nemogući uvjeti u kakvima nogomet dosad nikad nije bio. I onda tri gola za Aston Villu zabije Watkins, koji je lani igrao u Brentfordu? Ma nemoguće!

Velika razlika

Na veći dio priče oko tih visokih poraza velikana slično gleda i Nikola Jurčević, koji je također, kao trener, prošao Premiership.
- Naravno da nitko nije očekivao takve poraze Uniteda i Liverpoola, no, s druge strane, mi smo i zaboravili da se nogomet stvarno igra u drugačijim, dosad nemogućim uvjetima. Nije isto igrati pred praznim tribinama kao pred pet, a kamo li pred 50 tisuća ljudi. Jednostavno, to ti daje neku drugačiju energiju, adrenalin. Recimo, potpuno drugačiji dojam imaš kad gledaš rusku i francusku ligu gdje ima 30 posto publike i englesku gdje publike nema, sigurno je tako i na samom terenu. I onda gubiš 0:2, kao Liverpool od Aston Ville, nemaš taj poticaj da se trgneš, da te nosi naprijed, više ti se čini kao neki trening bez tenzija nego utakmica. I kad je tako onda puno lakše dolazi od ovakvih rezultata - kaže Jurčević, također najavljujući da bi sličnih utakmica moglo biti još i više.

Nije se lako nositi

- Dok god se igra u takvim uvjetima, bit će neobičnih rezultata. Nije to samo publika, tu je i stalno testiranje na COVID, pa dva-tri igrača su pozitivna i dođe neizvjesnost hoće li se igrati, kao, recimo Juventus i Napoli, pa za tri dana nova utakmica, iščekivanje kako će sve završiti... Nije se lako sa svim tim nositi, živjeti i igrati u takvim okolnostima i jasno je da stvari nisu iste kao kad je sve normalno i negdje se to mora manifestirati. Ali, isto tako mislim da Liverpool i United neće od ovih poraza dugoročno stradati, već za dan-dva vratit će se pripremama za novu utakmicu, nema tamo drame kao što bi je bilo u nekim drugim ligama i klubovima.

image
OLI SCARFF/AFP

Kad već govorimo općenito o Premiershipu, recimo da je ove sezone, bar na početku, nekako veća razlika među momčadima. Na dnu je nekoliko njih, uz Bilićev WBA, koji teško pariraju ovim najboljima, Burnley, Sheffield i Fulham još nemaju bod, Bilić ima jedan.

Teško predvidjeti

- Da, zadnjih sezona se iskristaliziralo tih šest najboljih, oni su opet u vrhu, a onda dolaze sve bolji Everton, pa Wolverhampton, Newcastle, West Ham, Southampton... Malo-pomalo dobivamo 11-12 onih koji su jači od ostalih 8-9 i ta je razlika već sad očita. Što se tiče Bilića, možda tu nedostaju još dva-tri igrača, ali vjerujem da će biti WBA bolji nego što je sad. Ako govorimo o borbi za naslov, opet razmišljam između Cityja i Liverpoola, s time da sam već ranije rekao da mi je City prvi favorit. Zašto? U načinu igre se manje troši od Liverpoola, a to je u ovom ritmu vrlo bitno. No, vidite, kad ne igraju Agüero i Jesus već je City u problemu, pa i on kiksa. Tako da je teško predvidjeti kako će izgledati ova sezona.

Što o tome misli Branko Strupar?
- Eveton je dobro krenuo, Leicester isto, no Liverpool, City i možda iz sjene Arsenal, to su kandidati za naslov. Kažem, ne vjerujem da će ovaj poraz ostaviti dubok trag na Liverpoolu.

Nigdje igrač više nije tolika prednost kao u Engleskoj

Nikola Jurčević otkrio je još jedan zanimljiv podatak.
- Još dok sam bio u West Hamu uvidjeli smo da nigdje igrač više nije takva prednost kao u Engleskoj. U najvećem postotku od svih liga u Premiershipu momčadi s igračem više na kraju pobjeđuju. Zašto je to tako, je li pitanje psihološkog segmenta ili, jednostavno, ima najviše dobrih igrača pa lakše koriste tu prednost, to ne znam. Ali, često se vidi da je tako. Evo, United je kod 1:2 ostao bez Martiala u 28. minuti i na kraju je primio ukupno šest golova. Tottenham je kvalitetna momčad koja je to znala iskoristiti.

Najsretniji čovjek sigurno je ipak bio Jose Mourinho

Kolike će posljedice ti visoki porazi ostaviti na Liverpool i United, hoće li se brzo oporaviti ili će ih potresti?
- Ma ne bi trebalo biti dugoročnih posljedica. Dobro, za United sam već rekao da je dugo u takvoj situaciji, da ovo nije od jučer i ne čudi me toliko taj poraz. A Liverpool? Nije to u Engleskoj tako, to je jedan loš dan u uredu, idemo dalje, ne doživljaju se tamo porazi kao drugdje, kao nešto katastrofično. Rekao je i Klopp igračima “mislili ste da vam se ne može dogoditi, sad ste vidjeli da je moguće”... Tako je to, možda im sad to bude i dodatan poticaj da u idućim utakmicama opet budu na onoj svojoj razini. A najsretniji čovjek sigurno je bio Mourinho, vidio sam kako se veselio, skakao, ta pobjeda na Old Traffordu vjerojatno je i njemu bila nekakava zadovoljština - tvrdi Strupar.

57 godina je prošlo otkad je Liverpool zadnji put primio sedam golova
2011. godine je Manchester City sa 6:1 razbio United na Old Traffordu

Linker
17. travanj 2024 18:07