Southampton ima novog vlasnika

 KIERAN CLEEVES/PA IMAGES/PROFIMEDIA Kieran Cleeves/Pa Images/Profimedia
ULAŽE MILIJUNE

Hrvati su pisali povijest kluba kojeg je kupio srpski biznismen: ‘Ovo je samo početak onoga što gradimo‘

Engleski prvoligaš Southampton je preuzela tvrtka Sport Republic iza koje stoji srpski poduzetnik
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. siječanj 2022. 18:51

Engleski Southampton je dobio novog vlasnika. Engleski mediji su se raspisali kako je tvrtka Sport Rebulic od sada novi većinski vlasnik engleskog premijerligaša, a uskoro su sve potvrdili i iz kluba. Spomenutu tvrtku su osnovali Henrik Kraft i Rasmus Ankersen, a glavni je investitor srpski biznismen Dragan Šolak, osnivač United Grupe u Hrvatskoj poznate kao krovna kompanija koja stoji iza Telemacha i televizije N1, Nove TV i Sportkluba.

Engleski mediji nagađaju kako će srpski biznismen u klub uložiti oko 120 milijuna eura i tako preuzeti kontrolni paket dionica od Kineza Gaoga Jishenga koji je 2017. godine kupio 80 posto udjela u klubu.

"Nogometni klub Southampton može potvrditi da je Sport Republic završio preuzimanje kontrolnog udjela Southampton FC-a. Sport Republic je investicijska tvrtka u industriji sporta i zabave. Oni su kupili dionički udio u klubu koji drži gospodin Gao i radit će u partnerstvu s Katharinom Liebherr koja će zadržati svoj manjinski udio", priopćili su iz kluba.

image

Dragan Šolak stoji iza tvrtke koja je kupila engleskog premijerligaša

KIERAN CLEEVES/PA IMAGES/PROFIMEDIA Kieran Cleeves/Pa Images/Profimedia

O novoj akviziciji se oglasio i sam Šolak koji je za klupske strancie rekao kako Southampton ima kvalitete koje su tražili.

"Moji partneri i ja imamo iskustva s dugoročnim ulaganjem u sport i zabavnu industriju i Sport Repblic je osnovan kako bi povezao tu stručnost i tržištu ponudio nešto jedinstveno. Southampton ima brojne kvalitete i tražilo smo ulaz u takvu jednu veliku sportsku organizaciju", rekao je Šolak pa dodao:

"Klub ima odličan menadžment, sjajnu školu nogometa, talentirane ekipe koje igraju atraktivan nogomet i vjernu navijačku bazu. Oduševljeni smo ovom akvizicijom koja je prvi korak u našoj investicijskoj strategiji. Southampton će biti temelj organizacije koju planiramo izgraditi."

Klub se trenutno nalazi na 14. mjestu Premier lige s 10 bodova prednosti u odnosu na davljenike. Momčad je procijenjena na 247 milijuna eura, a najviše vrijedi James Ward-Prowse koji prema Transfermarktu postiže cijenu od 32 milijuna eura.

image

Dejan Lovren je ostavio trag u engleskom prvoligašu

LINDSEY PARNABY/AFP/PROFIMEDIA Lindsey Parnaby/Afp/Profimedia

Kroz povijest su trag u ovom klubu ostavili i Hrvati. Prvi je dres kluba od 1980. do 1983. nosio proslavljeni hrvatski trener i nekadašnji vratar Hajduka Ivan Katalinić, a onda je jednu sezonu odradio i aktualni hrvatski reprezentativac Dejan Lovren i oduševio sve u klubu iz kojeg se i prodao u Liverpool za 20 milijuna funti 2014. godine čime je postao najskuplji branič u povijesti kluba s Anfielda dok nisu kupili Virgila van Dijka četiri godine kasnije.

Linker
08. svibanj 2024 18:35