Graham Potter

 DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Dave Shopland/shutterstock Editorial/profimedia
VELIKA ANALIZA

Igrači su namjerno ‘bušili‘ jednog od najskupljih trenera svih vremena? ‘Sve je bilo kako oni žele!‘

Stvari su pošle po krivu odmah nakon Svjetskog prvenstva, već je tada gotovo sve bilo jasno
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 03. travanj 2023. 17:52

Nedjeljni otkaz Grahamu Potteru na Stamford Bridgeu nikoga nije osobito iznenadio. Chelsea je ove sezone – u dva prijelazna roka, potrošio na transfere preko 600 milijuna funti, a otkako je Potter preuzeo momčad, londonski je klub sa svim svojim zvijezdama, od 31 susreta dobio svega – 12!? Uz čak 11 poraza.

Britanski dnevnik Daily Mail konstatira da su novi vlasnici, predvođeni američkim biznismenom Toddom Boehlyjem, imali kudikamo više strpljenja nego njihov prethodnik – ruski tajkun Roman Abramovič. U podrobnoj analizi Daily Mail razlaže uzroke Potterovog pada. Stvari su krenule loše već na početku nastavka sezone (nakon Svjetskog prvenstva), odnosno gostovanja u Nottinghamu. Neovisno o rezultatu (1-1) dužnosnici Chelseaja su ustvrdili da Potterova momčad igra posve drugačije od načina na koji se pripremala tijekom tjedna. Zaključak je bio jedinstven: ova momčad ne igra kako je Potter zamislio već kako igrači žele!

Gostovanje na City Groundu u Nottinghamu bilo je 1. siječnja. Situacija se nije bitnije popravila niti u nastavku natjecanja. Potterov je Chelsea i nadalje izgledao neprepoznatljivo. A upravo je identitet igre bila preporuka koja je Grahama Potera dovela na Stamford Bridge. Sve Potterove prijašnje momčadi imale su smislenu igru. Kako bi se reklo u nogometnom žargonu:"prepoznavala bi se trenerska ruka"!

image
SHAUN BROOKS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Shaun Brooks/zuma Press/profimedia

Potterov neuspjeh da momčadi Chelseaja utisne prepoznatljivi pečat kroz jasan stil igre ili da barem ponudi naznake nečega takvog, neminovno su priču usmjerile prema završetku. Nerijetko je i Potterov odabir igrača prouzročio velik broj podignutih obrva. Diskutabilan izbor momčadi posljedično je rezultirao i sve većim pomanjkanjem vjere u Potterovu stručnost. Danas će mnogi dvojiti i glede snage karaktera sada već bivšeg menadžera Chelseaja – koliko je on uopće bio jak nametnuti se grupi i preuzeti komandu ili je upravo hendikep liderstva postao problemom i uzrokom svih poteškoća u svlačionici?

Potter je poznat po svojoj taktičkoj fleksibilnosti. Međutim, broj promjena glede početnog sastava Chelseaja premašio je sve uvriježene trenerske standarde i samo podebljao stav o njegovoj nedosljednosti. Naravno da su i igrači uvidjeli kako njihov status u momčadi neprestano varira, što je samo povećalo zbrku i konfuziju u odnosima unutar svlačionice.

Permanentna transformacija sastava kod većine je igrača stvorila neizvjesnost i nestabilnost, jer se nisu uspijevali "uklopiti u momčad". Neki su u takvim okolnostim postali sve zabrinutiji za svoju budućnost na Stamford Bridgeu. Potterovi pokušaji da cijeloj priči udahne smisao izazvali su – dodatnu glavobolju...

Budući da je imao na dispoziciji preko trideset igrača posve je razumljivo da nisu svi mogli biti u njegovim planovima, ali u Potterovoj prirodi i načinu razmišljanja nije postojao pojam "zamrznuti status". Menadžer Chelseaja se trudio da svi igrači budu sretni i uključeni u rad. Bila je to nemoguća misija...

Valja primijetiti da su vlasnici Chelseaja upravo inzistirali na treneru s takvim pristupom i načinom suradnje. Potterovog prethodnika Nijemca Thomasa Tuchela smatrali su izrazito "konfliktnom osobom".

Potter je najmanje zagovornika imao među navijačima. Većina je njih otpočetka bila skeptična. Smatrali su da u svlačionici Chelseaja ima previše velikih ega da bi se Potter s njima mogao nositi. Odnosno, da zvijezdama na Stamford Bridgeu treba trener kudikamo snažnije osobnosti. Bili su u pravu...

Linker
03. svibanj 2024 03:51