JUSTIN TALLIS Afp
ZABIO 20 GOLOVA

Ima 27 godina i suspendiran je zbog klađenja, prije tri godine ga kupili za 5,6 milijuna, a sada traže 100

Ivan Toney je ove godine debitirao i za reprezentaciju Engleske
Piše: SNObjavljeno: 02. studeni 2023. 21:47

Ivan Toney ove sezone još nije zaigrao u Premier League. Napadač Brentforda i engleske reprezentacije suspendiran je zbog kršenja pravila engleskog saveza o klađenju. On ne smije igrati do siječnja, ali je svejedno dobio veliku pažnju engleskih medija zbog cijene koju je za njega postavio Brentford. Naime, oni ga nemaju namjeru prodati za cijenu manju od 100 milijuna funti (oko 115 milijuna eura).

- Sto milijuna ili više? Koliko biste vi platili za napadača koji vam garantira najmanje 20 golova u sezoni i to za klub u sredini tablice. Što on može napraviti u većem klubu - tijekom ljeta je govorio trener Brentforda Thomas Frank, a engleski mediji sada donose kako je Brentford potvrdio kako je cijena za Toneyja upravo 100 milijuna funti.

Sky Sports tako donosi kako je posljednjih dana ljetnog prijelaznog roka Brentford dobio nekoliko ponuda za njega i to u rasponu između 50 i 60 milijuna funti, a one su, kako kaže engleski medij, ismijavane u klupskim prostorijama. S obzirom na to da su Declan Rice i Moisés Caicedo ovog ljeta prodani upravo za 100 milijuna funti, u Brentfordu smatraju kako je to donja granica i za Toneyja.

On je s 19 godina došao iz Northamptona u Newcastle pa onda išao na razne posudbe, a u Brentford je došao nakon što je za Peterborough United u dvije sezone postigao 40 ligaških golova u League One, trećem rangu engleskog nogometa. Brentford ga je u ljeto 2020. platio 5,6 milijuna eura, a Peterborough je ijepo zaradio jer ga je dvije godine ranije platio 390 tisuća. Isplatio se i Brentfordu već u prvoj sezoni u kojoj je postigao 33 gola u Championshipu i pomogao klubu da izbori promociju u Premier League.

image
GLYN KIRK Afp

U prvoj prvoligaškoj sezoni je postigao 12 golova i imao pet asistencija da bi u prošloj učinak podigao na 20 golova i četiri asistencije. Zaslužio je i poziv u reprezentaciju za koju je debitirao 10 dana nakon 27. rođendana, 26. ožujka ove godine na utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Gareth Southgate mu je dodijelio devet minuta u dvoboju protiv Ukrajine (2:0).

Karijeru mu je usporila suspenzija koju je dobio u svibnju. Proglašen je krivim za čak 232 slučaja kršenja pravila engleskog saveza, on je optužbe priznao te čeka početak godine da se vrati nogometu. S cijenom od 100 milijuna funti koju sada ima na leđima.

Linker
28. travanj 2024 01:12