Pep Guardiola i Cole Palmer

 LINDSEY PARNABY/AFP/PROFIMEDIA
VELIKA POGREŠKA

Je li Guardiola olako pustio novu zvijezdu? U Cityju je grijao klupu, a sada velikim koracima grabi prema vrhu

Od klupe Cityja do glavnog igrača Chelseaja, u manje od dva mjeseca
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. studeni 2023. 23:38

Mnogi su ostali zaprepašteni kada je Cole Palmer (21) u transferu teškom 47 milijuna eura koncem kolovoza Manchester City zamijenio s Chelseajem. Toliki novac za igrača koji je u dvije sezone ukupno odigrao 504 minute, što je manje od šest kompletnih utakmica. Međutim, u klubu iz Londona očito su dobro znali o kakvom se dragulju radi. Palmer je u dva mjeseca izrastao u pravog lidera Chelseaja - u posljednjih osam utakmica ima impresivan učinak od četiri gola i tri asistencije. I danas ga Chelsea ne bi prodao ni za 100 milijuna.

Cole Palmer je rođen u Manchesteru. Imao je oca koji je obožavao nogomet, te je igrao za svoj omiljeni pub. No, zato je Colea već s četiri godine učio svim nogometnim tajnama, od driblinga do igre tijelom.

Iznimno svestran igrač

“On me naučio istinski voljeti nogomet. Tata je bio Guardiola prije nego što sam upoznao pravog Guardiolu”, kazao je Cole.

U Man. City došao je već s osam godina, da bi s 18 već bio pravi lider U18 momčadi za koju je zabio 15 golova uz pet asistencija. Dovoljno da ga Guardiola pozove u prvu momčad. Već 2020. Palmer je debitirao za City u kup utakmici protiv Burnleya. Godinu dana kasnije, Cole je pokazao svoju vrijednost u Ligi prvaka, ušavši kao zamjena za Kevina De Bruynea u utakmici protiv Bruggea. Za manje od dvije minute na terenu uspio je zabiti na dodavanje Raheema Sterlinga. Tada nitko nije mogao pomisliti da će zajedno igrati za Chelsea.

image

Cole Palmer i Pep Guardiola

VINNY ORLANDO/IPA SPORT/IPA-AG/IPA/PROFIMEDIA

Palmer je iznimno svestran igrač. Za City je igrao ne samo na poziciji desetke i oba krila, već je igrao i napadača. Palmer je bio cijenjen zbog svoje agilnosti, brzine, lijeve noge i sjajnog driblinga.

“Znam za što je Cole sposoban. Prije ili kasnije će igrati. S našim igračkim rosterom teško je probiti se u sastav, ali dobit će vremena. Osim toga, sposoban je igrati na pet različitih pozicija u napadu. On se razvija i drago nam je što je s nama”, rekao je Guardiola 2021.

U prošloj sezoni dao mu je u Premier ligi mizernih 370 minuta. Mladi Palmer nije se s tim mogao pomiriti, ali oraspoložio se nakon što je Riyad Mahrez otišao raditi u Saudijsku Arabiju, jer činilo se da će Palmer konačno dobiti pravu priliku. Međutim, kupnja Jeremyja Dokua tu je nadu raspršila i Palmer je tražio izlazni transfer. Guardiola mu je dao “zeleno”, nakon što je koncem kolovoza shvatio da Palmer jako želi ići, a on nije trener koji želi trenirati igrače koji se ne vide u Cityju. S tim da nikada nećemo saznati je li mu doista bio spreman dati pravu priliku?

Od klupe do glavnog igrača

Zanimljivo je da je u Palmerovom prelasku u Chelsea veliku ulogu odigrao Sterling, koji je čelnim ljudima Chelseaja pomno objasnio kakav je Palmer talent.

image
ADRIAN DENNIS Afp

“Raheem je uvijek pazio na mene, stvarno to cijenim. Bio je uključen u moj razvoj u Man Cityju. Neopisiv je osjećaj imati igrača njegova kalibra koji pazi na tebe, s tako nevjerojatnim klupskim i međunarodnim iskustvom. Gledao me na treningu i vidio za što sam sposoban. Puno smo razgovarali i stalno sam mu postavljao pitanja”, rekao je Palmer.

Palmer je u Pochettinovom sustavu igra na desnom boku, na desetki, ali i kao lažna devetka. Unutar ovih uloga njegove se kvalitete vide na različite načine. Cole ima samo 21 godinu, ali baš se protiv Cityja pokazao kao jedan od taktički najzrelijih Chelseajevih igrača.

“Palmer sjajno razumije igru ​​i koristi međuprostore”, rekao je trener Pochettino nakon utakmice sa Cityjem. “On je playmaker koji povezuje igru ​​i čini da momčad izgleda dobro, a istovremeno je iznimno ubojit u završnici.”

Hoće li Cole Palmer uskoro biti upisan kao velika Guardiolina pogreška? Po svemu se čini da hoće. Od čvrsto prikovanog igrača na klupi Cityja, do glavnog igrača Chelseaja i igrača koji velikim koracima grabi prema vrhu Premier lige. Sve u manje od dva mjeseca...

image
GLYN KIRK Afp

Linker
19. svibanj 2024 20:07