NurPhoto via AFP
VELIKI TRANSFER

Jürgen Klopp doveo jednu od novih zvijezda sa SP-a, ali ne misli stati na njemu, cilja još i Bellinghama

Nizozemski reprezentativac stiže na Anfield Road iz redova PSV-a iz Eindhovena
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. prosinac 2022. 21:39

Samo nekoliko sati nakon što je sastav Jürgena Kloppa osigurao nova tri premierligaška boda 3:1 pobjedom nad Aston Villom u ponedjeljak, engleski mediji objavili su prijelomnu vijest. Cody Gakpo prvi je veliki transfer zimskog prijelaznog roka, iz PSV Eindhovena stiže na Otok i, premda se posljednjih mjeseci čvrsto vezivao za Manchester United, dogodio se veliki preokret, te je novi dom perspektivnog Nizozemca postao Liverpool.

- PSV i Liverpool postigli su dogovor o transferu Codyja Gakpa, 23-godišnji napadač odmah će se zaputiti u Englesku i biti podvrgnut potrebnim formalnostima prije završetka transfera - stoji na službenoj stranici nizozemskog kluba kao potvrda dogovorenog posla, a njihov generalni direktor Marcel Brands rekao je da “oba kluba još ne iznose informaciju o naknadi za igrača, ali ovo je rekordni transfer za PSV”.

Oko 50 milijuna eura

The Athletic piše da će ga Redsi platiti 40 do 50 milijuna eura. Na Transfermarktu stoji cifra od 42 milijuna, ali ako su riječi direktora Brandsa točne, odnosno ako se zaista radi o rekordnom izlaznom transferu PSV-a, onda bi naknada trebala biti nešto veća, jer prije dvije godine Hirving Lozano prodan je Napoliju za 45 milijuna eura, a to je dosad najviše što je ikada plaćen neki igrač nizozemskog kluba.

Gakpo ove sezone bilježi izvanredne dosege, stoga je bilo pitanje vremena kada će zakoračiti stepenicu više, a dolazak na Anfield zasigurno predstavlja transfer karijere za svestranog napadača koji je potekao iz omladinskog pogona PSV-a. Formu života najavio je u prvoj utakmici sezone. S pogotkom i dvije asistencije u 5:3 pobjedi nad Ajaxom odigrao je ključnu ulogu u nizozemskom Superkupu i donio prvi trenerski trofej Ruudu van Nistelrooyu. Startao je u svih 14 dosadašnjih kola domaće lige, postigao 9, te namjestio još 12 pogodaka, što ga stavlja na vrh liste najboljih strijelaca i asistenata prvenstva. U Europskoj ligi dodao je još tri gola i dvije asistencije, a katarski Mundijal stigao je kao potvrda rastuće forme. Na Svjetskom prvenstvu zabijao je u svakoj utakmici grupne faze, po jedan gol Senegalu (2:0), Ekvadoru (1:1) i Kataru (2:0).

- Uživao sam gledajući ga u Kataru. Zaslužuje sav interes velikih klubova zbog načina na koji se ponaša i posvećenosti radu. Mogao sam iz blizine gledati njegov razvitak i pomagati mu, to me čini iznimno ponosnim. Da mogu birati, rado bih ga zadržao barem do ljeta, ali neću priječiti njegov zimski transfer. Jednostavno znaš kada je stiglo pravo vrijeme, onda ne možeš reći ne - poručio je Van Nistelrooy po završetku SP-a i, čini se, održao riječ.

Igrač Gakpova kalibra, koji se perfektno snalazi na krilnoj poziciji i djeluje nevjerojatno eksplozivno za 193 centimetara visokog napadača, bio je prijeka potreba Jürgena Kloppa. Ove sezone ozljede su poharale Anfield. Diogo Jota i Luis Diaz bit će izvan pogona veći dio sezone, vezni red također je desetkovan izostancima Keite i Arthura, a problema sa zdravljem imao je i Thiago Alcantara. Zato je Liverpool rano ispao iz utrke za titulu, s 15 bodova manje od vodećeg Arsenala već sada je jasno da se Nijemac nema čemu nadati u tom smislu, prioritet je izboriti mjesta koja vode u Ligu prvaka.

Trenerove pohvale

Redsi neće stati na Gakpu, engleski mediji izvještavaju da bi s Anfielda mogla krenuti prava invazija na tržište. U tom pogledu, prioritet je Jude Bellingham, nadareni 19-godišnji veznjak Borussije Dortmund i engleske reprezentacije. Izgledno je da će kupovina majstora svog zanata porušiti mnoge rekorde, ali Klopp čvrsto vjeruje da bi Bellingham bio vrijedan svakog penija.

- Kada govorimo o igraču poput Bellinghama, nema potrebe razgovarati o novcu. Igra poput 28-godišnjaka, onaj tko ne prati nogomet nikad ne bi mogao dokučiti koliko godina ima. Pružio je apsolutno sjajne partije na SP-u, ono što je on sposoban učiniti teško da se može naučiti. Što više da kažem? Cijeli svijet vidi da se radi o iznimno kvalitetnom igraču, ja sam toga svjestan barem tri godine - kazao je njemački stručnjak.

Enzo Fernandez također je “užarena roba” prijelaznog roka. Igrač Benfice već je dolazio u vezu s Liverpoolom, portugalski list Record tvrdi da je odbijena 100 milijuna eura teška ponuda s Anfielda. Tražen iznos je 120 milijuna, koliko stoji u njegovoj klauzuli, te ostaje za vidjeti hoće li Redsi ‘otključati blagajnu’ za najboljeg mladog igrača SP-a.

6

golova zabio je Gakpo u 14 nastupa za Nizozemsku

Linker
15. travanj 2024 13:59