154 pogotka je ukupno Jamie Vardy postigao u dresu Leicestera
 PAUL ELLIS Afp
NEUNIŠTIV JE

‘Junak od milijun eura‘ s 35 godina na leđima srušio Ronalda i gurnuo trenera Uniteda na rub otkaza

U dvoboju protiv Manchester Uniteda iskusni napadač je pokazao koliko još vrijedi
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 17. listopad 2021. 14:39

Leicester City je nokautirao Manchester United (4:2) u 8. kolu Premier lige, te tako nanio prvi poraz Crvenim vragovima na gostujućim travnjacima u elitnom razredu engleskog nogometa nakon čak 29 utakmica. Prije ili kasnije morao je stati savršeni niz izvan Old Trafforda za Cristiana Ronalda i njegove suigrače, i dok se gotovo svi otočki mediji pitaju koliko će još prigoda i vremena na klupi Manchester Uniteda dobiti menadžer Ole Gunnar Solskjaer, senzacionalni prvak iz 2016. godine vratio se nakon podosta lošijih rezultata na početku nove sezone na pobjednički kolosijek.

image
AFP


Od kada su prije pet godina Lisice kreirale najveću senzaciju u povijesti Premier lige i okitile se naslovom prvaka Engleske, očekivano se mnogo toga promijenilo kada je igrački kadar Leicestera u pitanju. No, posljednja dva 'Mohikanaca' iz šampionske generacije i dalje su u istom dresu - danski reprezentativni vratar Kasper Schmeichel i neuništiv engleski strijelac Jamie Vardy proslavili su zajedno sa svojim suigračima i navijačima još jedan veliki trijumf.

image
PAUL ELLIS Afp


I dok je danski golman protiv Manchester Uniteda ipak dva puta morao vaditi loptu iz svoje mreže, Vardy je poentirao za prednost domaćina 3:2 i prometnuo se po tko zna koji put u ključnog čovjeka za ambicije momčadi menadžera Brendana Rodgersa. Bez obzira na formu koja je do dvoboja protiv Manchester Uniteda zapravo bila daleko od idealne, Vardy je u ovoj premierligaškoj sezoni već postigao sedam pogodaka, te sa Salahom dijeli vrh liste strijelaca, i bez obzira što će u siječnju sljedeće godine napuniti 35 godina u životnom kalendaru za Vardyja su godine samo brojka u okruženju u kojem se u karijeri najbolje osjeća.

Leicester će za Vardyja zauvijek biti mjesto sreće, a kada već nije otišao u Arsenal prije nekoliko godina, poprilično je izvjesno da će u plavom dresu Leicestera zaključiti i više nego uspješnu karijeru u priči koja je, kao i mnoge druge, mogla otići u potpuno suprotnom smjeru.

image
PAUL ELLIS Afp


Koliko god na travnjaku u sebi imao nogometne genijalnosti, Vardy je izvan travnjaka, kao uostalom i mnogi engleski nogometaši, imao prilično nezgodan karakter. Nisu Vardyju u mlađim danima bili strani niti odlasci u pritvor, a put do naslovne uloge u Leicesteru, koja mu je u konačnici osigurala i status engleskog reprezentativca, iskusni napadač prokrčio je postigavši gomilu golova za engleske amaterske klubove. Nakon što je u dresu Halifax Towna i Fleetwood Towna u dvije sezone postigao 56 golova, Vardy je 2012. godine stigao u Leicester za rekordni transfer od milijun funti kada je u pitanju englesko amatersko nogometno okruženje. Devet godina kasnije, u smiraj igračke karijere, Vardy i dalje rešeta suparničke mreže i kada je na suprotnoj strani nitko drugi nego Cristiano Ronaldo, kojeg je ovog puta ostavio u sjeni, a spomenutih uloženih milijun funti u dolazak Vardyja sigurno je najbolji dolazni transfer u povijesti Leicestera.


U srpnju 2020. godine Vardy je stigao do 100. gola u Premier ligi, a uz 23 pogotka na kontu postao je po prvi put najbolji, a sa 33 godine i najstariji, topnik engleske Premier lige u sezoni 2019/2020. Niti jedan igrač u povijesti Leicestera osim Vardyja nije postigao 100 golova u Premier ligi. Od pritvora do zvijezda u samo devet godina, priča kojoj se još ne nazire kraj...

Linker
19. travanj 2024 13:51