Phil Foden

 PAUL ELLIS Afp
JEDAN OD NAJBOLJIH

Kad nema Haalanda i De Bruynea, tu je blistavi ‘Messi iz Stockporta‘: ‘Ja nisam naš najvažniji igrač‘

Manchester City i Arsenal uspješno odradili posao u srijedu u prvenstvu
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 05. travanj 2024. 12:24

Manchester City se nakon remija u derbiju protiv Arsenala vrlo brzo vratio na pobjednički kolosijek. Branitelj naslova je na Etihadu slavio pobjedu protiv jedne od svojih najomiljenijih mušterija Aston Ville 4:1 na krilima nezaustavljivog Phila Fodena koji se tri puta upisao u listu strijelaca.

Menadžer domaćina Pep Guardiola odlučio je na travnjak poslati momčad u kojoj nije bilo Erlinga Haalanda i Kevina de Bruynea, ali i bez dva spomenuta majstora papirnati favorit je dominantnom predstavom nastavio utrku s Liverpoolom i Arsenalom za naslov prvaka Engleske uz činjenicu da barem na papiru družina iz plavog dijela Manchestera ima najbolji raspored do kraja prvenstvene utrke.

Bolji samo Haaland

Od kada se pojavio na velikoj sceni Premier lige, Foden je uz sebe vezao nadimak Messi iz Stockporta. Foden ipak nije Messi, ali je s 23 godine u životnom kalendaru bez ikakve sumnje jedan od najboljih igrača koje je Engleska imala posljednjih godina. Foden je u ovoj sezoni već stigao od učinka od 21 postignutog pogotka na svom kontu, samo je Haaland postigao osam pogodaka više, što je u slučaju Fodena vrhunski učinak za nekog tko nije klasični napadač.

image

Phil Foden

PAUL ELLIS Afp

- Bila je to za mene vrhunska večer, ali najvažnije je od svega da smo osvojili tri boda. U ovoj fazi sezone jednostavno moramo pokušati do kraja dobiti sve utakmice, jer svaki kiks može biti koban. Nije mi problem igrati na krilnoj poziciji, ali se nekako najbolje u igri osjećam kao svojevrsni kreator veznog reda na poziciji desetke. Nije lako u ovoj momčadi dobiti takvu ulogu, posebice kada je u sastavu igrač kakav je De Bruyne. Ispast će da mi odgovara što De Bruyne nije bio u sastavu, ali to nikako nije istina. De Bruyne je majstor nogometa kakav se rijetko viđa, ali drago mi je da mi je menadžer dao još više slobode u igri na omiljenoj poziciji. Guardiola mi vjeruje, a na meni je da nastavim u ovakvom ritmu. Iako sam postigao tri gola, za mene je Rodri naš najvažniji igrač - nastojao je Foden nakon blistave predstave biti skroman.

Prije novog dvoboja protiv Reala iz Madrida u Ligi prvaka, Manchester City će već sutra gostovati kod Crystal Palacea u Londonu, dok će sljedeći gost na Etihadu, kada je Premier liga u pitanju, biti - Luton.

Dobra partija Gvardiola

Joško Gvardiol je u sastavu Manchester Cityja na travnjaku proveo svih 90 minuta na poziciji lijevog braniča. Gvardiol je u većini medija zaslužio ocjenu 7 uz konstataciju da je pružio još jednu sigurnu igru uz pravovremena rješenja, dok je Mateo Kovačić ušao u igru u 75 minuti.

Guardiola je odlučio iz sastava protiv Aston Ville izostaviti Erlinga Haalanda za kojeg je Roy Keane ustanovio da je u derbiju protiv Arsenala izgledao na travnjaku kao igrač iz 4. engleske lige.

- Ne treba od izostanka Haalanda raditi nikakvu dramu. Nisu igrali ni De Bruyne niti Stones. Već sutra nas čeka u ranijem terminu dvoboj protiv Crystal Palacea, potom gostovanje u Madridu kod Reala. Sve momčadi iz vrha ljestvice imaju široki kadar. Sreća da takav privilegij može koristiti i moja momčad. Sve je ovo odrađeno planski i nije nikakvo veliko iznenađenje s obzirom da igramo utakmice praktički svaki treći dan - istaknuo je Guardiola.

image

Joško Gvardiol

Andrew Yates/zuma Press/profimedia

Arsenal je u srijedu na Emiratesu dobio Luton 2:0 nakon što je menadžer Topnika Mikel Arteta napravio pet promjena u početnoj jedanaestorici po prvi puta nakon rujna 2021.

- Širina kadra može biti presudna u završnici sezone. Pobijedili smo suparnika koji je puno teži nego što to mnogi misle - zaključio je Arteta.

Linker
21. travanj 2024 06:19