AFP
‘NAVIKAVAJU SE‘ NA POTOP

Kako dvaput izgubiti 0:9 i zadržati posao? Pitajte ovog čovjeka, već je preživio takvu blamažu...

Southampton je ove sezone bio čak i vodeća momčad Premier lige, da bi izgubio 9:0 na Old Traffordu
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 04. veljača 2021. 14:30

Manchester United se na impresivan način vratio na pobjednički kolosijek. Bruno Fernandes i društvo su u utorak na Old Traffordu u sklopu 22. premierligaškog kola rezultatski ponizili Southampton razbivši ga sa 9:0. Teško da je menadžer Crvenih vragova Ole Gunnar Solskjaer mogao i zamisliti bolji odgovor svojih igrača, pogotovo nakon nedavnog potpuno neočekivanog domaćeg poraza od fenjeraša Sheffield Uniteda.

Traže izuzeće sudaca

Zanimljivo je istaknuti da se Southampton pomalo navikava na spomenute blamaže, s obzirom da je istovjetan poraz doživio prošle sezone (25. listopada 2019.) na svom travnjaku od Leicestera također u Premier ligi. Sastav koji je u jednom trenutku u ovoj sezoni bio na prvom mjestu tablice Premier lige doživio je još jedno potonuće za povijesne knjige elitnog razreda engleskog nogometa, a austrijski menadžer na klupi Svetaca Ralph Hasenhüttl sigurno će se pokušati što manje prisjećati činjenice da je postao trener koji je već dva puta u karijeri s istim klubom poražen spomenutim rezultatom. I što je još zanimljivije, opet će, kao i prvi put, ‘preživjeti’ tu blamažu, budući da medijska izvješća na Otoku govore da niti sada neće dobiti otkaz.

Večer iz noćne more imao je ovog utorka na Old Traffordu poljski stoper u redovima gostiju Jan Bednarek. Legendarni menadžer Nottingham Foresta Brian Clough znao je za života kazati da vam se “u nogometu nitko neće zahvaliti kada odigrate dobro” jer se to podrazumijeva s obzirom da su igrači za to plaćeni, ali da će se pogreške itekako pamtiti. U spomenuto mišljenje legendarnog trenera svakako bi se mogao uklopiti i Bednarek, koji je u nedavnoj pobjedi Southamptona nad Liverpoolom bio možda i najbolji igrač na travnjaku, a na Old Traffordu je Poljak postigao autogol, skrivio kazneni udarac i dobio crveni karton.

Nakon teškog poraza gosti su podnijeli zahtjev da im ubuduće utakmice ne sude suci Mike Dean i Lee Mason. Deanu se stavlja na teret isključenje Bednareka u 86. minuti i dosuđeni jedanaesterac za Manchester United, dok Mason u dvoboju protiv Aston Ville nije dosudio kazneni udarac za Southampton i poništio je zbog minimalnog zaleđa pogodak Ingsa. Posao je Manchester Unitedu prekjučer također olakšala i činjenica da su već u trećoj minuti ostali s igračem više, budući da je zbog oštrog prekršaja bio isključen Southamptonov veznjak Jankewitz, kojem je to inače bio i debitantski start u Premier ligi.

- Što se može reći nakon ovakve utakmice, jednostavno, bila je to strahota. Ostali smo nakon samo tri minute s igračem manje, a kada je na suprotnoj strani momčad snage Manchester Uniteda, onda je bilo prilično lako za pretpostaviti što nam slijedi. United nije mogao prestati zabijati, a drugo poluvrijeme se za nas pretvorilo u horor. Izdigli smo se poslije istog poraza protiv Leicestera i vjerujem da ćemo to učiniti i ovoga puta - istaknuo je menadžer Southamptona Ralph Hasenhüttl, koji bi ipak trebao zadržati posao s obzirom da su Sveci daleko od opasne zoni i puno bliže mjestima koja vode u Europsku ligu.

S obzirom na specifične pandemijske okolnosti i igranje 95 posto utakmica bez publike, prije početka sezone mnogi su u najjačim ligama predviđali neočekivane rezultate i golijade, a do sada je jedino Premier liga u potpunosti ispunila očekivanja u tom smislu.

Teško stradali i velikani

Osim potonuća Southamptona, Liverpool je na gostovanju kod Aston Ville primio sedam golova, Manchester City je na svom travnjaku teško poražen od Leicestera (2:5), a isti Manchester United, koji je bio ovako učinkovit protiv Svetaca, primio je od Tottenhama na Old Traffordu šest komada. No, sada se priča okrenula i Manchester United je izjednačio svoju najveću pobjedu s obzirom da je 1995. istim rezultatom na svom travnjaku deklasirao Ipswich Town.

- Kada su gosti tako rano ostali s igračem manje, na nama je bilo da to iskoristimo što je bolje moguće, a posao smo odradili iznad svih mojih očekivanja. Nikada ne znate, možda gol razlika bude presudan faktor na kraju, to nitko ne zna bolje od nas, jer smo upravo na takav način znali ostati bez naslova prvaka - zaključio je strateg Uniteda Ole Gunnar Solskjaer.

Neobični rezultati u Premier ligi ove sezone

3. kolo, 27. rujna 2020.
Manchester City - Leicester 2:5
4. kolo, 4. listopada 2020.
Aston Villa - Liverpool 7:2
Manchester United - Tottenham 1:6
14. kolo, 19. prosinca 2020.
Crystal Palace - Liverpool 0:7
22. kolo, 2. veljače 2021.
Manchester United - Southampton 9:0

Najveće pobjede u povijesti Premier lige

Man. United - Southampton 9:0 (2021.)
Southampton - Leicester 0:9 (2019.)
Man. United - Ipswich 9:0 (1995.)
Tottenham - Wigan 9:1 (2009.)
Man. City - Watford 8:0 (2019.)
Chelsea - Aston Villa 8:0 (2012.)
Chelsea - Wigan 8:0 (2010.)
Newcastle - Sheffield W. 8:0 (1999.)
Nottingham F. - Man. United 1:8 (1999.)
Middlesbrough - Man. City 8:1 (2008.)

93
utakmice odradio je Hasenhüttl na klupi Southamptona (36 pobjeda, 20 remija, 37 poraza)

Linker
18. svibanj 2024 11:57