ANDY RAIN/Pool/AFP
Teški dani za ‘Bluese‘

Kako potrošiti 250 milijuna eura i dobiti otkaz: Ima li Abramovič strpljenja za Lampardovu priču o boli?

Utjecajniji komentatori poput Roya Keana ozbiljno sumnjaju u opstanak Lamparda na klupi
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 06. siječanj 2021. 09:06

Građenje ili rekonstrukcija momčadi uvijek uključuje bol. Bol na terenu i bol iza kulisa, filozofski se Frank Lampard u nedjelju osvrnuo na stvarnost u kojoj je na prijelazu u Novu godinu zaglavio njegov Chelsea. Ta je stvarnost bolna jer je momčad protiv Manchester Cityja ubilježila već četvrti poraz u posljednjih šest ligaških nastupa, a za Lamparda bi narednih dana mogla postati još bolnija.

"U izgradnji"

Jer šaka "painkillera" iz Lampardove kućne apoteke vjerojatno neće biti dovoljna da priguši bol Romana Abramoviča, vlasnika koji je u obnovu momčadi upucao 250 milijuna eura, ispunjavajući želje mladog menadžera. Kupio mu je Tima Wernera i Kaija Havertza, dva mlada njemačka lava, buduće napadačke stupove reprezentacije. I Hakima Ziyecha na krilu, i Bena Chilwella na beku, pa Thiaga Silvu, kao šefa obrane i vratara Edouarda Mendyja, kao jamca da neće više bacati bodove u vjetar zbog diletantskih pogrešaka Kepe Arrizabalage (na čiji je transfer prethodno potrošio rekordnih 80 milijuna eura). I dobio je osmo mjesto na tablici.

Franka Lamparda - trofejnu zvijezdu, strijelca 211 golova za Chelsea, zaštitno lice epohe - Abramovič je vratio na Stamford Bridge već nakon njegove prve menadžerske sezone u Derby Countyju. Za dlaku je Lampard promašio promociju u Premier ligu, poražen je u play-off dvoboju protiv Aston Ville, ali je uvjerio ruskog milijardera da je dorastao izazovu u Premiershipu. U prvoj sezoni izborio je ulaznicu za Ligu prvaka te stigao do finala FA Cupa, a na startu nove kampanje ostavljao je dojam stratega koji zna kako dugoročno planirati, a da rezultat ne pati. Kada se početkom prosinca prošetao do prvog mjesta u skupini Lige prvaka, i nekoliko dana poslije pobijedio Leeds United u prvenstvu, mediji su počeli spekulirati da Roman Abramovič priprema novi ugovor, iako važeći kontrakt veže Lamparda za klub do ljeta 2022.

Frank traži još kredita

A onda mjesec dana poslije romansa odjednom prijeti prerastanjem u krvavi razvod. The Athletic tvrdi da Abramovič nije zadovoljan kako napreduju radovi na Lampardovoj "baušteli", gdje najskuplja pojačanja golgeterski poste (Werner 12 utakmica bez pogotka) ili sjede na klupi (Havertz), a momčad se polako oprašta od borbe za naslov. Vlasnik, navodno, počinje razmatrati opcije...

- Uočavao sam nedostatke u našoj igri dok smo bili u seriji od 16 utakmica bez poraza, pa kako ne bih sada, kada smo upali u loše razdoblje. Trebat će nam vremena da novi igrači kliknu, naviknu se jedni na druge - traži Lampard novu tranšu vlasnikova kredita.

Ima li Abramovič toliko vremena i strpljenja? Utjecajniji komentatori poput Roya Keana, ozbiljno sumnjaju jer "u klupskom je DNK zapisano da se treneri brzo mijenjaju"...

Linker
24. travanj 2024 22:59