RUI VIEIRA
BEZ POMAKA

Kako su tri godine planiranja propale u samo jednom danu! Svi su odbili prijedloge Liverpoola i Uniteda

Od velikih promjena kada je u pitanju engleski klupski nogomet ipak, barem zasad, neće biti ništa
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 15. listopad 2020. 20:06

Klubovi Premier lige odbili su prijedlog projekta Big Picture (Velika slika) koju je inicirao  Liverpool, a podržao i njegov najveći suparnik Manchester United. Plan je uključivao  promjene u sustavu natjecanja, smanjenje Premier lige sa 20 na 18 klubova i ukidanje Liga kupa i Community Shielda, engleske verzije Superkupa. No, srž projekta bio je da se financijska moć još više preusmjeri u ruke šest najmoćnijih engleskih klubova, koji bi praktički odlučivali o sudbini manjih klubova nakon promjene sustava glasovanja.

Sustav “jedan klub,jedan glas” trebao je ovim planom biti napušten, a osim velike šestorke, u koju osim Liverpoola i Manchester Uniteda spadaju još Manchester City, Chelsea, Tottenham i Arsenal, pravo glasa u donošenju odluka imala bi još samo tri kluba, Everton, Southampton i West Ham. Do sada je, a tako će biti ubuduće, svih 20 klubova elitnog razreda engleskog nogometa imalo pravo glasa, a za većinu potrebno je bilo sakupiti 14 glasova.

image
JAN KRUGER

Otočki mediji špekuliraju da su se razgovori o spomenutoj ideji u tajnosti vodili gotovo tri godine, a zabrinutost zbog spomenutog plana izrazila je i britanska Vlada. Globalna pandemija kojoj se i dalje ne nazire kraj itekako je ugrozila financijsku stabilnost i najjačih klubova, a tek treba vidjeti dokle će se s trenutačnom situacijom moći nostiti oni s manjim rejtingom, dok su najviše ugroženi klubovi u engleskim nižim ligima čiji vlasnici već nekoliko tjedana najavljuju da će se ti klubovi ugasiti za najviše tri mjeseca ukoliko se ne pronađe financijsko rješenje za njihov spas.

Nova TV-pravila Stoga je potvrđeno da će klubovi od treće lige na niže dobiti od klubova Premier lige pozajmnice i beskamatne kredite kako bi se spriječila njihova propast u vrijednosti od gotovo 80 milijuna funti. Na Otoku se pandemija opet razbuktava, veliki dio zemlje je u novom “polupritvoru” s obzirom da se broj novozaraženih rapidno povećava iz dana u dan, te svi, pa i oni najveći i najmoćniji, traže slamku spasa. Kako velika riba uvijek jede malu spomenuti propali plaan dva najtrofejnija engleska kluba i ne treba previše čuditi.

Za sada je spas pronađen od velikog novca od  televizijskih prava, no i na tom planu u posljednje vrijeme bilo je dosta odluka koje su poprilično naljutile ionako frustrirani navijački puk. Naime, nakon reprezentativne pauze barem jedna utakmica u svakom kolu neće biti dostupna svim gledateljima, već će se gledanje utakmice na pojedinim televizijskim programima plaćati 45 funti. Podosta klubova iz Premier lige smatra da se Liverpool i Manchester United trebaju javno ispričati zbog  svojih planova, no iz tabora spomenutog dvojca propćili da im to ne pada napamet smatrajući da su njihove namjere bile od koristi za sve klubove, a ne samo za one najbolje. Piramida engleskog nogometa ostaje zasad nepromijenjena, no samo kraj pandemije vraća i velike i male klubove na pobjednički kolosijek i vodi do luke spasa.

Linker
15. listopad 2020 20:08