REUTERS
DEFINIRAO KADAR VRHUNSKIM IGRAČEM

KARIZMATIČNI PORTUGALAC KONAČNO MOŽE LIKOVATI S Pogbom je zatvorio kvartet željenih pojačanja

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. kolovoz 2016. 18:22

Paul Pogba danas će napokon postati novi igrač Manchester Uniteda. Odlični 23-godišnji francuski reprezentativac otišao je s Old Trafforda 2012. godine jer je smatrao da zaslužuje više prilika u prvoj momčadi te ga je Juventus kupio za svega milijun eura. Sad se ‘odbjegli sin’ vraća kući kao najskuplji igrač na svijetu, United će Juventusu isplatiti čak 110 milijuna eura odštete, s tim da se iznos može popeti i do 130 milijuna kad se pribroje bonusi i ostalo.

Pogba je jučer bio na liječničkom pregledu u Manchester Unitedu nakon što je za to dobio dozvolu iz Juventusa. Trener Stare dame Massimiliano Allegri jučer nakon prijateljske utakmice s West Hamom u Londonu nije želio komentirati transfer, kazao je da ne zna hoće li Pogba i dalje biti Juventusov igrač, no jedan je klupski službenik potvrdio da Pogba doista odlazi.

Bila je to možda i najgore čuvana tajna u nogometnom svijetu, jer ta sapunica traje već duže vrijeme. No, sada se bliži svom kraju, jer će nakon liječničkog pregleda Pogbi preostati još samo potpis ugovora. Njegovi osobni uvjeti još nisu dogovoreni, no to bio trebala biti samo formalnost. Pretpostavlja se da će francuski veznjak zarađivati oko 340.000 eura tjedno.

Veliko rivalstvo

Pogba će biti četvrto Unitedovo pojačanje ovog ljeta. Dosad su na Old Trafford stigli Eric Bailly iz Villarreala (38 milijuna eura) i Henrik Mkhitarjan iz Borussije Dortmund (42 milijuna eura), dok je Zlatan Ibrahimović bez odštete došao iz PSG-a. Za Juventus je Pogba upisao 178 nastupa u kojima je postigao 34 pogotka te osvojio četiri naslova prvaka Italije i dva Kupa, a lani je zaigrao u finalu Lige prvaka u kojem je bolja bila Barcelona. S Francuskom je ljetos igrao finale Europskog prvenstva.

- Napokon ga imamo. Pogba dolazi u pobjedničku momčad - likovao je Mourinho, ali i upozorio Pogbu. - Morat će naporno raditi da bi ušao u momčad.

Ogled aktualnog engleskog prvaka i osvajača FA kupa zbog Pogbe je jučer nekako pao u drugi plan, a bio je zanimljiv i zbog velikog rivalstva dvojice menadžera na suparničkim klupama. Upravo je Claudio Ranieri bio na klupi Chelseaja kad ga je vlasnik Roman Abramovič smijenio i umjesto njega doveo Josea Mourinha, koji je prije toga s Portom osvojio Kup UEFA i Ligu prvaka.

Paul Pogba
REUTERS / Eric Gaillard / REUTERS

Odluka iz zaleđa

Portugalac je Bluesima donio i naslov u Premier ligi nakon pola stoljeća, a u drugom mandatu na Stamford Bridgeu presudio mu je upravo Ranierijev Leicester, nakon poraza od Lisica Mourinho je morao otići te je ovog ljeta preuzeo Manchester United.

Ranieri je, pak, s Leicesterom senzacionalno pokorio Premier ligu, a Mourinho je uoči jučerašnje utakmice odapeo ‘otrovnu strelicu’ prema Talijanu.

- Pitajte ga bi li mijenjao svoju karijeru s mojom. Ja svoju ne bih mijenjao s njegovom.

Ipak mu je odao priznanje na fantastičnom uspjehu.

- Naslov kojeg je osvojio s Leicesterom bilo je nevjerojatno postignuće - kazao je Mourinho, koji je na kraju kao pobjednik napustio Wembley i uspješno otvorio svoju menadžersku eru na Old Traffordu.

Manchester United osvojio je jučer 21. trofej Charity/Community Shielda, u kojem je posljednji put slavio 2013. godine. Mourinhova je momčad povela preko Lingarda, koji je u sjajnom slalomu od središnjega kruga do šesnaesterca prošao čak petoricu suparničkih igrača i potom matirao Schmeichela.

Leicester je izjednačio početkom nastavka. Veliku je pogrešku napravio Fellaini, gurnuo je Vardyja u čistu priliku koju Leicesterov napadač nije propustio, zaobišao je De Geu i sigurno pogodio za 1:1. Pobjednika je presudio Zlatan Ibrahimović, u 83. minuti nadvisio je Morgana i glavom smjestio u mrežu za konačnih 2:1. Nalazio se Šveđanin u zaleđu, ali suci to nisu vidjeli.

Linker
25. travanj 2024 10:31