NAOMI BAKER/Pool/AFP
Trener ‘Redsa‘ pod povećalom

Karizmatični šampion, ali i ‘kmečavac‘: Klopp pokazuje da se s pravom nazvao "lošim gubitnikom

U svjetlu menadžera koji ne zna gospodski kapitulirati Nijemca smo ponovno upoznali u ponedjeljak
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 07. siječanj 2021. 14:51

Jürgen Klopp je karizmatični šampion, rođeni šarmer, nasmijani favorit javnosti i generalno izvrsna vijest za nogomet - barem dok se nalazi na pobjedničkoj strani. Bitno manje drag, vedar i pristupačan postane kada izgubi utakmicu, ali to odavno nije novost. Jürgen Klopp otvoreno za sebe priznaje da je "bad loser".

U svjetlu menadžera koji ne zna gospodski kapitulirati Nijemca smo ponovno upoznali u ponedjeljak, nakon premierligaškog poraza protiv Southamptona. U tri posljednje utakmice Liverpool je osvojio dva boda i postigao samo jedan gol (WBA, 1-1), zbog čega je nervozni Klopp proključao i otvorio frontu protiv sudaca i - Manchester Uniteda.

VAR "favorizira" United"

Upravo saznajem da je Manchester Unitedu u posljednje dvije godine dosuđeno više jedanaesteraca nego meni u pet i pol godina. Ne znam je li to moja krivnja, kako je uopće moguće?" zapitao se Klopp. Mediji su brzo prekopali arhive i utvrdili da Klopp nudi dovoljno kvalitetnog štofa za debatu, ali tehnički ipak nije u pravu.

Otkako je u listopadu 2015. preuzeo "redse", on je vodio 199 premierligaških utakmica i pritom je nagrađen s 30 jedanaesteraca. Solskjaer je promoviran u v.d. šefa Uniteda u prosincu 2018. i otad je u 75 utakmica dobio 27 jedanaesteraca. Liverpool je, dakle, izveo više jedanaesteraca, no statistika jasno pokazuje koga suci favoriziraju u posljednje dvije sezone, pogotovo otkako je u promet pušten VAR.

Dok Salah & co. loptu na kreč namještaju jednom u sedam utakmica, Bruno Fernandes svaki treći nastup začini izvođenjem jedanaesterca, što nas ipak ne bi smjelo skrenuti s teme. A ona kaže da se ultimativni šampion Klopp suviše često u javnosti ukazuje kao "kmečavac". U ponedjeljak je krivca za poraz pronašao u Marrineru i asistentima. Glavni sudac je odmahnuo rukom na pad Manea u kaznenom prostoru, dok je VAR "zažmirio" na igranje rukom Stephena u kaznenom prostoru nakon Wijnaldumova udarca. Iz Kloppove perspektive Liverpool je oštećen.

"Najveći je vic na svijetu optuživati Manea za simuliranje. Druge bi momčadi za takve prekršaje dobivale jedanaesterce. A što se tiče igre rukom, molim vas, može li mi netko objasniti o čemu se tu uopće radi?" izmjena pravila Premda je Kloppovo pitanje bilo retoričko, ESPN-ov reporter Dale Johnson potrudio se ponuditi odgovor.

Stephenovo igranje rukom, objašnjava on, u rujnu bi bilo kvalificirano kao prekršaj za jedanaesterac, ali u međuvremenu je VAR protokol osvježen novim instrukcijama pa igra rukom ponovno uključuje subjektivnu procjenu suca. U ovom slučaju, igrač nije imao namjeru igrati rukom (uklizavanje u blok), a osim toga, nije imao vremena za reakciju jer je šut upućen iz neposredne blizine.

Povijest Kloppovih istupa

Od "no comment" do "Atletico ne igra pravi nogomet" U srpnju je Jürgen Klopp, u bizarnom nastupu uživo, očitao bukvicu reporteru Sky televizije zbog - zagušenog natjecateljskog kalendara njegove momčadi. "Ali klubovi su se složili s rasporedom na startu sezone, potpisali su ugovore", uzalud se branio reporter, jer Klopp je nastavio s tiradom protiv zlih televizija.

Majstor kontrapresinga, najbolji promotor rock and roll nogometa, postao je vremenom i maneken lošeg gubitništva.

Kloppovu tamnu stranu pamte bundesligaški fanovi: nakon remija s Hannoverom u sezoni 2011./12. tijekom cijele press-konferencije uvrijeđeno je odgovarao na pitanja - no comment.

Dvije godine poslije sudac ga je poslao na tribine u dvoboju s Gladbachom zbog drskog ponašanja, a Klopp je i nakon utakmice nastavio u istom tonu.

U veljači 2020. Klopp je u znak protesta protiv Saveza odbio voditi momčad u reprizi FA Cup dvoboja sa Shrewsburyjem, a mjesec dana poslije, nakon oproštaja od Lige prvaka, optužio je Atletico Madrid "da ne igra pravi nogomet"…

Linker
21. travanj 2024 08:43