Jürgen Klopp

 BEN STANSALL/Afp
DEBAKL ZA DEBAKLOM

Klopp ratuje s novinarima, senatori nižu komične pogreške, a Liverpool je mušterija klubova iz provincije

Raspored "redsa" je kroz minsko polje: gradski derbi s Evertonom, Newcastle, Real Madrid...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. veljača 2023. 20:20

Ohrabrujuće je na terenu vidjeti 18-godišnjaka koji bez kompleksa ulazi u duele, traži loptu i želi dirigirati igrom, ali u slučaju velike momčadi takav je "wunderkind" prije dijagnoza ozbiljne bolesti, nego potvrda vizije, očajan je komentator Liverpool Echa nakon novog debakla "redsa".

U središtu njegove analize je Stefan Bajčetić, još uvijek tinejdžer, koji je preko noći izrastao u vodećeg igrača momčadi, ali iz pogrešnog razloga - jer senatori nižu komične pogreške ili se skrivaju na igralištu.

Na gostovanju kod Wolverhamptona momčad Jürgena Kloppa upisala je treći poraz u posljednja četiri premierligaška nastupa. Nije pritom igrala s teškašima, dapače, mjeru su joj uzimali Brentford (1-3), Brighton (0-3) te Wolvesi (0-3), a jedini bod iščupala je protiv Chelseaja na Anfieldu (0-0). Trenutačno se nalazi usidrena u sredini tablice, čak 21 bod iza lidera Arsenala te 11 koraka iza Newcastlea na četvrtome mjestu. To je isti onaj Liverpool koji je prošle sezone trčao za "quadrupleom". Izvisio je u Premier ligi (drugo mjesto), ostao kratak u Ligi prvaka (poraz u finalu), ali je utjehu pronašao u dva osvojena engleska kupa i generalno je izgledao zastrašujuće.

- Još jednom nas je skupo koštao grozan ulazak u utakmicu. Nakon dvije jeftine pogreške poslije 15 minuta zaostajali smo dva gola za suparnikom. Ne mogu objasniti našu pasivnost, nema isprike. Jako sam razočaran i ljut, teško pronalazim riječi - ogorčen je karizmatični Nijemac koji je u listopadu zagazio u osmu godinu mandata u Liverpoolu.

Potezi iz slapstick komedije

Novom porazu svakako su kumovali izostanci ozlijeđenih stopera Van Dijka i Konatea, ali u rosteru je i nakon toga Kloppu ostalo obilje izbora. Ili se tako činilo dok Matip na startu nije zabriljirao nekim intervencijama iz slapstick komedija, da bi mu se ubrzo pridružili i indisponirani Gomez, Robertson, Keita i Thiago. Svi su oni kasnili u obrambenim startovima ili zaboravljali na suparničke igrače. Zbog pogrešaka koje ponavljaju u kontinuitetu otprije su na ciljniku nekih oštrijih kritičara, a iz Kloppove reakcije na konferenciji za novinare dalo se zaključiti da se momčad i njezin šef slabo nose s negativnim recenzijama.

image

Mohamed Salah

DARREN STAPLES/Afp

- Neću odgovoriti na vaše pitanje. Znate zašto, zbog svih stvari koje ste napisali o nama. Ali, nemam problema odgovoriti ako isto pitanje postavi neki od vaših kolega - ušao je Klopp u mali osobni rat s reporterom The Athletica.

Gdje je nestao Salah...

Dočekavši isto pitanje s ispravne adrese, Klopp svejedno nije znao ponuditi suvislo objašnjenje za krizu u koju je zaronila njegova momčad. Ozljede ključnih stopera svakako objašnjavaju poroznost - u tekućoj kampanji PL-a već je inkasirala 28 golova, dva više nego u cijelom prošlom prvenstvu - ali ostaju otvorena pitanja slabe forme igrača iz ostalih dijelova momčadi.

Gdje je, primjerice, nestao Mo Salah? Statistika ove sezone možda nije tragična (7 golova u PL-u, ukupno 17), ali očito je da nakon potpisa novog ugovora Salah više nije isti igrač kao prije godinu ili dvije. Egipćanin u prosjeku postiže 0,35 golova uz 43 dodira s loptom po utakmici, a to su njegove uvjerljivo najslabije brojke u posljednjih šest sezona otkako igra za Liverpool. Astronomsku transfernu cijenu (75 mil. eura fiksno plus 25 mil. eura kroz bonuse) ne opravdava napadački partner Núñez, koji je u PL-u postigao samo pet golova, dok se Gakpo kao friško pojačanje nakon SP-a još uhodava i tek treba otvoriti golgeterski račun (šest nastupa bez pogotka).

Klopp djeluje kao čovjek bez odgovora na previše otvorenih pitanja, a raspored mu nudi hod kroz minsko polje. Gradski derbi s Evertonom, Newcastle, Real Madrid u nastavku Lige prvaka...

Linker
14. travanj 2024 12:45