MIKE EGERTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA Mike Egerton/pa Images/profimedia
NEOČEKIVANI OBRAT

Kontroverzni Amerikanci odustaju od prodaje Manchester Uniteda, navijači ‘Crvenih vragova‘ bijesni

Čini se da su vlasnici odlučili povući dionice kluba s tržišta jer nisu zadovoljni ponudama
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 03. rujan 2023. 10:52

Otkako se britanski vitez Sir Alexander Chapman Ferguson 2013. umirovio, završila je "Fergie era" i najsretnije razdoblje u povijesti Manchester Uniteda. Za 27 godina vladavine legendarnog Škota klub s Old Trafforda osvojio je fascinantnih 38 trofeja!

Navijači "crvenih vragova" već deset godina uzalud čekaju 21. titulu Premiershipa. No, njihovo je nezadovoljstvo započelo već u svibnju 2005. kada je većinski paket klupskih dionica otkupila američka obitelj Glazer. Pater familias, Malcom Glazer, sin litavskih emigranata židovskog podrijetla u "obećanoj je zemlji" nastavio obiteljski zlatarski biznis, no prvi je "ozbiljan novac" zaradio na nekretninama. Njegovi sinovi Joel i Avram također se bave nekretninskim biznisom, ali i producentskim poslovima u filmskoj industriji.

Glazeri su Manchester United kupili za 800 milijuna funti, pobijedivši u grozničavoj borbi skupinu irskih biznismena. Legenda kaže da su Glazeri spomenutu transakciju realizirali posuđenim novcem, a onda su dugove (oko 500 milijuna funti) prebacili na klub!? Ogorčeni navijači "crvenih vragova" osnovali su vlastiti klub – United of Manchester, ali ta činjenica nije osobito uznemirila vlasnike. Malcom Glazer je umro 2014. a da nikada nije nogom kročio na Old Trafford!

Kada se prošle godine u britanskim medijima pojavila vijest da je obitelj Glazer ponudila na prodaju klupske dionice potrošnja piva u pubovima s Unitedovim navijačima naglo je porasla. Fanovi "crvenih vragova" pomislili su kako se njihova noćna mora bliži kraju. Poglavito nakon što su interes za kupnju kluba istaknula dvojica respektabilnih igrača: katarski šeik Jassim bin Hamad Al Thani, sin bivšeg premijera svoje zemlje, te engleski milijarder Jim Ratcliffe, inače dugogodišnji navijač Uniteda.

Katarska je ponuda podrazumijevala kupnju kluba u cijelosti (100%) dočim je Ratcliffe namjeravao otkupiti 69% (Glazeri bi u tom slučaju zadržali manjinski paket). Prema Sky News-u, Al Thani je ponudio Glazerima 6,12 milijardi dolara, a Ratcliffe 4,2 milijarde funti!

I kada su britanski mediji krenuli s kalkulacijama da bi Manchester United mogao uskoro prijeći u ruke katarskog vlasnika, dolazi do neočekivanog obrata: prema izvorima bliskim obitelji Glazer, Amerikanci su odlučili povući dionice kluba s tržišta, jer prikupljene ponude nisu udovoljile njihovim apetitima. Navodno su priželjkivali deset milijardi funti!?

Poslovna logika Glazera svodi se na promišljanje kako će 2025. biti povoljnije okolnosti za prodaju kluba, jer bi "financijski i ekološki (?) čimbenici mogli privući više ponuditelja". Do tada bi trebali dodatno porasti prihodi od TV prava, a pozitivan utjecaj, smatraju Glazeri, svakako će imati i odluka FIFA-e o proširenju Svjetskog prvenstva 2026. (na 32 reprezentacije). Aktualni vlasnici Manchester Uniteda očekuju veći interes američkih milijardera budući da se na njihovom kontinentu i održava svjetski turnir.

Nema sumnje da će spomenuta odluka izazvati veliki bijes Unitedovih navijača, ali kao što je konstarirao izvor Daily Maila: "Glazeri su debele kože i na njih negativne reakcije fanova sigurno neće utjecati"!

Linker
28. travanj 2024 05:48