Mateo Kovačić je za Chelsea odigrao 206 utakmica

 Ben Stansall/AFP/Profimedia
KOMENTAR ROBERTA ŠOLE

Kovačić nikad nije podnosio klupu pa neće ni sada. Ali popis klubova koji će ga htjeti bit će jako dugačak

U Londonu ima status zvijezde, navijači ga obožavaju, no postoji razlog zašto je na transfer listi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. veljača 2023. 12:16

Čim je Enzo Fernandez (22) sletio u London bilo je jasno da će se mnogo toga u Chelseaju promijeniti. Ne možeš nekoga platiti 120 milijuna eura - što je najveći transfer u povijesti prebogatih engleskih klubova - i ne podrediti mu kompletnu strategiju budućnosti. Je li to riskantno za igrača koji u nogama ima samo 17 europskih klupskih utakmica i u to u portugalskoj ligi? Neupitno je to veliki rizik, ali Graham Potter očito je dobio zadatak stvoriti neki novi Chelsea koji će se izgraditi na krilima mladih igrača kao što Fernandez i ukrajinsko krilo Mudrik...

I tako smo došli do Matea Kovačića, veznjaka koji je za Chelsea odigrao već 206 utakmica. Kovačić u Londonu ima status zvijezde, navijači su ga prije godinu dana izabrali za najboljeg igrača kluba, a mnogi ga u svijetu odavno vide kao pravog nasljednika Luke Modrića - svog sunarodnjaka, idola, ali i velikog prijatelja.

S 28 godina, Kovačić ipak nije igrač iste razine kao 37-godišnji Modrić, ali je brži od njega s loptom u nogama i smatra ga se najdinamičnijim i najspretnijim driblerom u središnjem veznom redu u svijetu. Ne jednim od najboljih, nego najboljim driblerom.

Potter će morati dosta toga prodati

Nažalost, Kovačićeve sposobnosti iznošenja lopte i fenomenalnih driblinga nisu osnažena s tako bogatim rasponom završnih dodavanja, a posebno ne s golovima ili asistencijama. U 206 utakmica za Chelsea zabio je tek pet golova uz 14 asistencija. Nemoguće malo za igrača s takvim tehničkim i tjelesnim sposobnostima.

I zato su mnogi - poput uglednog Guardiana - požurili staviti ga na popis igrača koji bi na ljeto trebali napustiti London. Iz nekoliko razloga.

Prvi je da se Enzu Fernandezu maksimalno otvori prostor, a Fernandez najviše voli igrati na poziciji koju je do sada u Chelseaju pokrivao Kovačić. S druge strane, Kovačić je s 28 godina i sa statusom jednog od najboljih veznjaka svijeta svakako igrač na kojem Chelsea može zaraditi veliki novac. Ne smijemo zaboraviti da su samo Fernandez i Mudrik zajedno koštali 200 milijuna eura. Graham Potter morat će dosta toga prodati kako bi Chelsea mogao ispoštivati financijski fair-play, koji je vrlo strog kako zbog UEFA-e, tako i zbog pravila Premier lige.

Na sve to dodajte i činjenicu da Kovačić nije igrač koji podnosi klupu, nije ju želio trpjeti ni kao igrač Real Madrida, pa neće ni Chelseaja, posebno sada kada ima 28 godina. I kada bi u dresu Hrvatske vrlo brzo trebao preuzeti Modrićevu palicu lidera na terenu.

Problemi s ozljedama

Fernandez je budućnost Chelseaja, to se promijeniti ne može. Vidjet ćemo mogu li Argentinac i Kovačić funkcionirati zajedno, ali treba uzeti u obzir niti jedan igrač s više od 900 odigranih minuta u Premier ligi nema prosjek od Fernandezovih 109 dodavanja po utakmici. Argentinski je veznjak prepun energije i želje da se što prije dokaže na najvećoj sceni.

Sve su to stvari koje Kovačiću ne idu u prilog, ali Fernandez tek mora dokazati da je igrač svjetske klase, koliko god oduševio igrama koje je pokazao noseći dres Argentine u Kataru. Kovačićeve kvalitete se znaju, Chelsea ih jako dobro zna. Doduše, nakon dolaska Pottera, Kovačić nije igrao u punoj formi, imao je puno problema s ozljedama, nije igrao u pravom ritmu utakmica, tako da ga trener još nije uspio vidjeti u najboljem izdanju.

Zbog svega toga ne treba žuriti. Kovačić pred sobom ima cijelo proljeće da pokaže zašto je jedan od najcjenjenijih veznjaka u svijetu. I ne sumnjamo da će popis klubova koji će ga htjeti imati u svojim redovima biti jako dug...

Linker
24. travanj 2024 08:32