FEDERICO TITONE Anadolu Agency Via Afp
INTERVJU VATRENOG

Kovačić otkriva: ‘Naučio sam brojne lekcije, ali jedna je najvažnija. Nije bilo uvijek lako, ali bio sam svoj‘

‘Imao sam sreću biti u velikim zemljama, velikim gradovima, upoznati nevjerojatne ljude‘
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 25. travanj 2023. 12:25

Ako se i jedan engleski klub ne može pohvaliti kako im teče ova sezona, to je definitivno londonski Chelsea. Loše kotiranje u ligi, hrpetina potrošenog novca na suspektna pojačanja nisu nešto s čime se trebaju zadovoljiti, no jedna od svijetlijih točki upravo je naš virtuoz Mateo Kovačić.

Nedavno je imao intervju za klupske kanale, a prvenstveno je naglasak bio na gradovima u kojima je igrao, kao i o svojim početcima u hrvatskoj prijestolnici.

- U početku su moji roditelji bili sa mnom jer sam bio premlad. Dinamo je bio zainteresiran za mene te su moji otac i majka odlučili da je to dobar potez za moju karijeru i za našu obitelj, jer volimo Hrvatsku. U Zagrebu sam upoznao svoje sadašnje prijatelje te svoju ženu, to mi je lijep dio života – prisjeća se Kovačić.

- Nikad nisam imao pritisak da moram uspjeti, već da se zabavim i budem što profesionalniji. Nije uvijek bilo lako, s 14 godina sam slomio nogu te sam naučio da moraš patiti da bi uspio. Srećom, tu sam, postao sam profesionalni nogometaš.

Iz londonskog kluba nisu zaboravili spomenuti Dinamovu nogometnu školu. Kao eksponate nabrojali su Luku Modrića, Dejana Lovrena, Joška Gvardiola, Roberta Prosinečkog i Zvonimira Bobana, a naglasili su da je to samo djelić onoga što je izašlo iz Maksimirske 128.

Po njima je to ključni razlog za uspjehe hrvatske reprezentacije na prošla dva svjetska prvenstva, kao i za sve ranije uspjehe, uključujući i broncu iz 1998. godine, a Kovačić navodi da je bitan razlog i ljubav prema sportu koju Hrvati posjeduju.

- Mi smo podosta talentirani, ali treba naglasiti i da (Hrvati) volimo sport, pogotovo nogomet. Samo pogledajte kako su nas ljudi dočekali nakon svih osvojenih medalja. Osim toga što smo talentirani, imamo borben i pobjednički karakter, želimo pokazati otkuda dolazimo, iako smo mala zemlja, osjećamo da smo veliki.

Nakon mandata u Dinamu, Kovačić je sreću našao prvo u Milanu, zatim u Madridu, a danas se skrasio u Londonu gdje, kako kaže, uživa skupa sa svojom obitelji.

- Ovdje sam već pet godina, vrijeme leti. Stvarno se osjećam kao kod kuće, a i moja obitelj misli kao i ja. Mogu reći samo dobre stvari o Londonu, osjećam se sjajno.

Za kraj je Kovačić zaključio.

- Imao sam sreću igrati u velikim zemljama, gradovima, upoznati nove kulture i divne ljude. Blagoslovljen sam svojim iskustvom i naučio sam brojne lekcije, ali prije svega poštovati sve ljude. Mogu biti zahvalan na tome kako su me tretirali, a ja sam im pokušao uzvratiti na isti način i biti što ljubazniji. To nije uvijek lako, ali bio sam svoj. Zahvalan sam svima koje sam upoznao, to je bilo lijepo putovanje.

Linker
18. travanj 2024 22:53