Marina Granovskaja

 NICOLO CAMPO/LAPRESSE/PROFIMEDIA Nicolo Campo/Lapresse/Profimedia
MARINA ODLAZI

Kraj karijere najmoćnije žene svjetskog nogometa? Novi vlasnik je ne želi, već je izabran njen nasljednik

U Chelseaju su novi vlasnici definitivno odlučili okrenuti novu stranicu u njegovu funkcioniranju.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. lipanj 2022. 12:04

Nema više Romana Abramoviča, Chelsea je otprije nekoliko dana predao i europsku krunu nogometašima madridskog Reala, koji su ih i izbacili na putu do 14. titule kontinentalnog prvaka. Novi vlasnik je 48-godišnji američki multimilijarder Todd Boehly, predvodnik konzorcija od još nekoliko multimilijardera koji su si pred ljetni godišnji odmor odlučili kupiti veliki londonski klub. Naravno, s novim gazdama dolaze i njihovi ljudi, a to znači da će se Romanovoj garnituri jednostavno zahvaliti, uz vjerojatno bogat iznos kakve otpremnine.

Jedna od onih koja napušta klub je i Marina Granovskaja. Glavna Abramovičeva uzdanica, službeno Chelseajeva direktorica, a zapravo njegova "žena od povjerenja", zapravo je bila osoba koja je uz tehničkog direktora Petra Čecha odrađivala sve poslove u klubu. Direktorica, glavna operativka, žena koju bismo viđali u tamnoj, slabije osvjetljenoj prostoriji unutar zidina Stamford Bridgea kako sjedi uz igrače koji potpisuju ugovor s klubom kao novaci, odnosno produžuju suradnju.

O Granovskaji kao takvoj, ne zna se puno, osim da je uz Abramoviča kao glavna mu pobočnica još od ranih 00-tih godina, da je s njime u Chelseaju od prvoga dana, da se u klupskoj hijerarhiji relativno sporo, ali sigurno penjala... A sada ide, vjerojatno u ruski poslovni svijet iz kojeg je i stigla do Londona.

Umjesto nje, kod Boehlyja i skupine multimilijardera, o novim igračima, kupoprodaji i rosteru trebao bi odlučivati sam trener Thomas Tuchel. Već se taj izraz i kod nas udomaćio kao "menadžer engleskog tipa", no sada bi Nijemac to i zaista trebao postati. Već je Boehly odradio razgovor s njime i naznačio što bi Tuchelu trebao biti zadatak, a što je ovaj objeručke oduševljeno prihvatio. Poznato je svima koji iole prate Chelsea da je upravo Granovskaja od 2013. do danas, a prije nje bivši tehnički direktor, Michael Emenalo, odlučivala o tome tko dolazi, a tko odlazi ili pak ostaje u Chelseaju. Treneri, gro njih prije Tuchela (Lampard, Sarri, Conte, čak i Mourinho!) nisu imali zadnju riječ u tim i takvim situacijama. Pitalo se samo kancelariju, a struka je mogla predložiti.

image

Andrea Berta

FABIO FERRARI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Fabio Ferrari/Lapresse/Profimedia

Njemački Sportbild piše kako će Granovskaja službeno u klubu ostati najvjerojatnije do kraja kolovoza ove godine, kako bi primopredaja njenog djela posla nekom njenom nasljedniku. A tko će to biti? Prvi izbor je Andrea Berta, sadašnji direktor madridskog Atletica, kojeg često opisuju i kao tvorca jakog Atletica, čovjeka koji stoji iza uspješne i trofejne Simeoneove mašinerije. No, hoće li Boehly i skupina multimilijardera i zaista nagovoriti Bertu da ode iz kluba u kojem je na direktorskoj funkciji od 2013. godine, tek treba vidjeti.

Ono što znamo je da Tuchel odlučuje, barem za ovoljetni prijelazni rok. A on si želi dovesti pojačanja za obranu, nakon odlazaka Rüdigera, Christensena i Marcosa Alonsa. Jose Gimenez, Jules Kounde, Pau Torres, Joško Gvardiol, sve su to imena koja se spominju u nekom novom Chelseaju...

Linker
20. travanj 2024 10:06