Bobby Charlton

 KAZUHIRO NOGI Afp
ODLAZAK VELIKANA

Legendarni Dinamov napadač: ‘Ja sam bio hrvatski Bobby Charlton, a znate li što je on bio u ono doba?‘

‘On je vukao Crvene vragove do naslova prvaka Europe, bio je golema zvijezda‘, kaže Čerček
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. listopad 2023. 06:50

Bobby Charlton bio je svjetski prvak s reprezentacijom Engleske i europski s Manchester Unitedom, ali malo je hrvatskih igrača igralo protiv njega. Od onih koji su to imali priliku u službenim susretima živ je samo Josip Skoblar. Ako nam nije promaknula koja utakmica...

No, što je Bobby Charlton predstavljao u svijetu nogometa u svoje doba komentirao je Marijan Čerček, Dinamov napadač koji je zabio gol u finalu Kupa Velesajamskih gradova 1967. godine.

- Ja sam bio hrvatski Bobby Charlton - uz smiješak je kazao Čerček koji je rođen 3. veljače 1949. godine, gotovo 12 godina nakon Bobbyja.

- Znate što je u to doba bio Bobby? Manchester United. Kad ste kazali njegovo ime i ime toga kluba, kao da se govorili o sinonimima. On je vukao Crvene vragove do naslova prvaka Europe, bio je golema zvijezda. Iako nisam protiv njega igrao, gledao sam ga, bio je as. Za mene je Pele broj jedan, u šezdesetima i početkom sedamdesetih nitko mu nije bio ravan, ali Charlton je spadao među pet najboljih na svijetu. Pele pa Eusebio i nakon toga krug igrača u kojem je bio i on - prisjeća se Čerček.

image

Marijan Čerček

GORAN MEHKEK Cropix

Više ga je toga vezalo za dvije godine starijeg brata Jacka Charltona koji je preminuo 2020. godine. Pogotovo gol u finalu Kupa Velesajamskih gradova u kojem je Dinamo svladao Leeds United 2:0. Legenda kruži kako je omaleni Čerček nadskočio stopera Charltona, ali on kaže:

- Nisam ga nadskočio nego je Slaven Zambata išao na prvu vratnicu, on za njim, lopta je prošla obojicu, a ja sam je pospremio u mrežu.

Iako se pričao o tome kako ih je Jackie podcijenio prije finala, na kraju je svima čestitao. Jeste li razgovarali što s njim?

- Nisam jer on nije govorio hrvatski jezik. Pitate me govorim li ja engleski jezik? Zašto bih govorio engleski, ako on nije govorio hrvatski - u šaljivom tonu zaključio je Čerček.

Linker
14. svibanj 2024 14:29