ADAM DAVY
TANKI U ZADNJEM REDU

Liverpool ima veliki problem! Kloppu treba stoper, ali nema novca da ga dovede: ‘Ovako neće do naslova‘

Mislilo se da će u siječnju Redsi pokušati dovesti zamjenu za Van Dijka, ali od toga neće biti ništa
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 12. siječanj 2021. 18:17

Nakon očekivanog proboja u šesnaestinu finala FA kupa Liverpool se okreće nedjeljnom premierligaškom derbiju, kada će u najvećoj utakmici engleskog nogometa ugostiti Manchester United. Menadžer Redsa Jürgen Klopp potpuno je fokusiran na spomenuti dvoboj iako je započeo zimski prijelazni rok u kojem se predviđalo da će branitelj naslova krenuti u kupnju novog stopera s obzirom na malo je reći probleme u obrani s kojima su na Anfield Roadu opterećeni od početka sezone.

Ključni čovjek obrambenog dijela momčadi aktualnog engleskog prvaka, nizozemski reprezentativac Virgil van Dijk, u gradskom derbiju protiv Evertona 17. listopada prošle godine zadobio je tešku ozljedu koljena nakon sraza s Evertonovim golmanom Pickfordom, a nakon operacije predviđalo se da će Van Dijk sigurno propustiti ostatak sezone.

Nada u povratak

Ipak, oporavak nizozemskog stopera ide i bolje nego što se to očekivalo, te postoji i mala mogućnost da se Nizozemac vrati na travnjak prije kraja prvenstvene utrke, koja bi, ako ne bude promjena zbog pandemije koronavirusa, trebala završiti 23. svibnja.
No, koliko god Jürgen Klopp može biti sretan razvojem Van Dijkova oporavka, i ako se Nizozemac oporavi pri kraju sezone moći će odigrati vjerojatno samo nekoliko utakmica, a i pitanje je u kakvom će biti stanju nakon povratka na travnjak poslije više od šest mjeseci stanke.

image
AFP

- Virgila sam susreo u teretani i s obzirom na okolnosti i težinu ozljede izgleda u fizičkom smislu i više nego dobro. Započeo je vježbanje i s malo većim opterećenjem, što je svakako drago svima u klubu, kao i našim mnogobrojnim navijačima. No, to nikako ne znači da ćemo bilo što forsirati u njegovu slučaju, jer bi svaka pogreška mogla biti kobna - istaknuo je menadžer Liverpoola Klopp.

Bivši igrač Liverpoola Jamie Carragher apostrofirao je, pak, da Liverpool sigurno neće obraniti naslov prvaka ukoliko ne kupi novog stopera u zimskom prijelaznom roku. Osim Van Dijka, izvan stroja trenutačno je i Joe Gomez, a Joel Matip bi se uskoro ipak trebao vratiti u kadar, možda već nakon derbija protiv Manchester Uniteda. No, čini se da se Klopp oko svega i ne uzbuđuje previše, te vjeruje da i bez pojačanja na stoperskoj poziciji može naslov prvaka Engleske zadržati u trofejnim vitrinama Anfield Roada.

- Nalazimo se u situaciji kada treba realno sagledati stvari. Proteklih gotovo godinu dana zadesila nas je velika nevolja od koje nisu bili pošteđeni niti najveći nogometni klubovi, pa tako niti Liverpool. Jednostavno, financijska situacija je takva da ne možemo na silu trošiti veliki novac na skupa pojačanja ma koliko imali izostanaka u obrani. Naravno, u nogometu se uvijek sve može promijeniti preko noći, ali u ovom trenutku ne vjerujem da ćemo dovoditi novog igrača na spomenutoj poziciji. Ovo je bez sumnje jedan od najspecifičnijih prijelaznih rokova otkad sam u Liverpoolu. Moj zadatak je da od postojećeg kadra pronađem najbolje moguće rješenje za momčad - mišljenje je njemačkog trenera, koji je nastale rupe u obrani dosad krpao s Fabinhom, Hendersonom, Williamsom i Phillipsom.

Brojni kandidati

Dvojac iz njemačkog bundesligaša Red Bull Leipziga, Dayot Upamecano i Ibrahima Konate, zvijezda Bayerna David Alaba, stoper Schalkea Ozan Kabak, Perr Schuurs iz Ajaxa, stoper Lillea Sven Botman, Ezri Konsa iz Aston Ville i Ben White, koji je briljantno odradio posudbu u Leedsu kao igrač Brightona, spominju se u kontekstu mogućeg dolaska u redove Liverpoola, ali ako je suditi po Kloppovim najavama “stara garda” je ta koja će “kantu” pokušati zadržati na Anfieldu.

Linker
26. travanj 2024 04:36