CARLOS JASSO Afp
VRTOGLAVI IZNOSI

Ma koji Abramovič, nema većeg ‘rasipnika‘ od njegova nasljednika: Ovom je kupovinom oboren veliki rekord!

Amerikanac je ljetos stigao u London i u dva prijelazna roka potrošio stotine milijuna eura
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 16. siječanj 2023. 21:34

Roman Abramovič slovio je za rasipnika, a kako bismo onda tek nazvali njegovog nasljednika na čelu Chelseaja, investitora Todda Boehlyja. Otkad je konzorcij na čelu s Amerikancem preuzeo londonski klub, u dva prijelazna roka izdvojeno je čak 425.5 milijuna eura na pojačanja.

Time je Chelsea postavio rekord u potrošnji tijekom jedne sezone, do sad ga je držala Barcelona kupovinom osmorice igrača za 380 milijuna u sezoni 2017./2018., stoji na Transfermarktu. Barijera je probijena službenim potpisom Mihajla Mudrika za 70 milijuna eura, a još će 20-ak biti izdvojeno na dodatke.

Darijo Srna time je dogovorio rekordni izlazni transfer Šahtar Donjecka, no mnogi su "podigli obrve" na iznos koji je Boehly prihvatio izdvojiti da bi izbacio rivale Arsenal iz utrke za ukrajinskog napadača. No, Mudrikk zaista jest vanserijski talent i krasi ga lakoća nogometne igre, ne možemo prerano suditi. Na Chelseajevoj kupovnoj listi postoje mnogo "sumnjiviji" transferi.

Recimo, Wesley Fofana stajao ih je nešto više od 80 milijuna eura prilikom dolaska iz Leicestera. Samo su tri stopera (Maguire, De Ligt i Van Dijk) više plaćena u povijesti nogometa. Francuz zbog ozljede nije igrao od listopada, prethodno nije briljirao ni u jednom susretu, stoga još nije ni imao pravu priliku opravdati iznos.

Chelsea je ljetos učinio Marca Cucurellu najskupljim bekom svih vremena (65 mil. € iz Brightona), zasad je tek dvaput asistirao u 17 ligaških nastupa i ni po čemu (još) ne dokazuje isplativost utrošenog novca. Istovremeno ih je Raheem Sterling stajao 56 milijuna dolaskom iz Manchester Cityja, a trenutno ne briljira u plavom. Zabio je četiri puta i još dvaput asistirao, ali za njega su to ispodprosječne prezentacije.

Ovog tjedna stigao je još jedan branič - Benoit Badiashile plaćen je 38 milijuna Monacu, koliko i Kalidou Koulibaly ljetos Napoliju. Ostali troškovi za vrijeme vladavine Boehlyja su Carney Chukwuemeka (18 mil.), Andrey Santos (12.5 mil.), Pierre Emerick Aubameyang (12 mil.), Gabriel Slonina (9 mil.) te posudbe Joaa Felixa (11 mil.) i Denisa Zakarije (3 mil.). I sve to za sredinu tablice? Pitat će se mnogi..

Chelsea stigne i podebljati ove brojke, zimski prijelazni rok traje do kraja siječnja. Za nekoliko mjeseci, bit će zanimljivo čuti mišljenje čelnih organizacija o financijskom fair-playu..

Linker
06. svibanj 2024 12:36