Erik ten Hag

 OLI SCARFF/Afp
ZVUČI POZNATO?

‘Mamićev sindrom‘ trese United: Ten Hagov agent i sin sklapali poslove teške 200 milijuna eura

Svaka sličnost s nekim HNL primjerima i pojavama sasvim je slučajna
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 19. rujan 2023. 11:15

Menadžer Manchester Uniteda Erik ten Hag pod baražnom je vatrom medija. U posljednjih deset godina, otkako je legendarni Sir Alex Ferguson napustio Old Trafford, klub je uložio u momčad 1,4 milijarde eura i promijenio osmoricu trenera!

Rezultat? U prvih pet kola aktualnog prvenstva "crveni su vragovi" upisali dvije pobjede i tri poraza. Sa šest bodova drže 13. mjesto Premierlige. To je najlošiji start Uniteda otkako spomenuto natjecanje postoji (dakle, od 1992.).

Ali pogled na tablicu nije jedini problem 53-godišnjeg Nizozemca na klupi Manchester Uniteda. Daily Mail ističe sve veću zabrinutost čelnika kluba zbog "povećanog angažmana Keesa Vosa, Ten Hagovog agenta, u transfernim aktivnostima Uniteda". Mail Sport otkriva kako je Vosova Sports Entertainment Group postala glavna agencija u pregovorima za dovođenje i prodaju igrača na Old Traffordu, kao i u pružanju neformalnih savjeta o tržištu transfera.

Dodatnu zanimljivost priči daje činjenica da je zaposlenik SEG-a i sin menadžera Manchester Uniteda Nigel ten Hag, koji ondje radi kao analitičar.

Surađuju i sa Cityjem

SEG je tijekom prijelaznog roka "odradio" četiri ulazna transfera "crvenih vragova", u visini 206,5 milijuna eura, a Vos je predstavljao "stalni inventar" Carringtona, Unitedovog trenažnog kampa. Intrigantan je detalj vezan uz danskog napadača Rasmusa Hojlunda, koji je za 83,5 milijuna eura talijansku Atalantu zamijenio Old Traffordom. On je postao štićenik SEG-a svega mjesec dana prije potpisivanja ugovora. Sličan je i primjer Zidanea Iqbala. Njega je United prodao Utrechtu samo dva mjeseca nakon što je ovaj pristupio SEG-u, "pobjegavši" iz konkurentske agencije (CAA). Na dominantan utjecaj SEG-a u poslovima s Unitedom požalili su se i drugi licencirani agenti.

Glasnogovornik Manchester Uniteda nije želio komentirati medijske spekulacije oko povezanosti menadžera kluba sa spomenutom agencijom. No reagirao je segment SEG-a za odnose s javnošću, predstavivši se kao tvrtka koja zastupa 600-tinjak sportaša. Nizozemska agencija u svojoj "obrani" ističe kako je ostvarila blisku suradnju i s konkurentskim Cityjem budući da se kao vodeći španjolski agent Pere Guardiola pridružio SEG-u prije 18 mjeseci, a doveo je i svog brata Pepa, kao glavnog klijenta.

Sukob interesa

Nizozemci također ističu da u Unitedovih 45 posredničkih transakcija, koje je Engleski nogometni savez (FA) objavio u razdoblju od veljače 2022. do siječnja 2023. SEG nije naveden - nijednom. A tijekom ljetnog prijelaznog roka, napominju u SEG-u, njihovi su agenti sudjelovali u realizaciji 300-tinjak transfera, pri čemu transakcije Uniteda čine svega 1% njihovog poslovanja.

Ten Hag je već ranije bio izložen kritikama zbog svoje sklonosti angažmana "uvijek istih igrača", odnosno nogometaša s kojima je prethodno već radio (u Ajaxu i Utrechtu). Primjerice Antony, Lisandro Martinez, Onana i Amrabat.

Kao što je iz "slučaja ten Hag" razvidno, nije neobično da i vrhunski klubovi imaju snažne veze s određenim agencijama zbog osobnih odnosa, što posljedično donosi do protežiranja nekih subjekata. Za poslovne i privatne veze s agencijom SEG-a, Eric ten Hag bi jamačno u Hrvatskoj bio optužen za - sukob interesa.

Svaka sličnost s nekim HNL primjerima i pojavama, sasvim je slučajna...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2023 11:15