Mauricio Pochettino

 FRANCK FIFE Afp
POZADINA APSURDNE PRIČE

Manchester United pronašao novog Alexa Fergusona? Dosta mu je ljubavnih skandala, nediscipline...

Tko nakon Solskjaera? Bookmakeri kažu - Argentinac je već umoran od Pariza i PSG-a.
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 23. studeni 2021. 09:13

Mauricio Pochettino preko noći je postao favorit bookmakera među kandidatima za sljedećeg menadžera Manchester Uniteda, a to je uvijek pouzdana indicija da se iza kulisa kuha nešto ozbiljno. U subotu navečer malotko se uopće sjetio Pochettina dok je tražio nasljednika Solskjaeru, dan kasnije kombinacija s argentinskim trenerom djelovala je kao mokri san šefova s Old Trafforda, ali već do ponedjeljka navečer 49-godišnjak je u utrci prestigao Brendana Rodgersa, Erika ten Haga i Zinedinea Zidanea.

Na prvu, priča zvuči pomalo apsurdno ako znate da je Pochettino u Paris Saint-Germain sletjeo u siječnju ove godine. Dobio je jedan od najpoželjnijih poslova u svijetu nogometa, barem na papiru. Ušuškan u golem katarski novac, s jednom rukom na trofeju "le championnata" (trenutačno prvi sa 11 bodova prednosti ispred Nice), na pragu nokaut faze Lige prvaka, naoružan vjerojatno najglamuroznijim rosterom u povijesti igre. Gdje bi trener poželiio otići jednom kada se skrasi na Parku prinčeva? Zar u "kazalište snova", gdje jedan napola raspadnut ansambl igra na trulim daskama?

image

Mauricio Pochettino

FRANCK FIFE Afp

Pochettinova pariška stvarnost očito nije ružičasta kako to na prvu izgleda. Kada malo zagrebete po površini, ustanovite da se od prvog dana na novom poslu Argentinac suočava s problemima na terenu i izvan njega. Za početak, teško je zavesti discipline čije kutove drže Messi, Neymar i Mbappe koji odbija produžiti ugovor i već duže vrijeme cilja transfer u Real Madrid. Htio je Pochettino mijenjati "party kulturu" kluba, ali je natrčao na zid. Šeik Al-Khelaifi i suradnici zagovaraju laissez-faire odnos, u paketu s bogatim ugovorom PSG-ove zvijezde dobivaju i slobodu da uživaju u životu. To ponekad klupsku svakodnevicu začini ljubavnim skandalima poput onog u režiji Maura Icardija.

image

Mauricio Pochettino

FRANCK FIFE Afp

I mimo skandala, Pochettino nije siguran da s orkestrom već pomalo vremešnih zvijezda (Messi, Di Maria, Neymar) može isporučiti Ligu prvaka.

Manchester United jednom je propustio Pochettina: dogodilo se to 2019. nakon njegova razlaza s Tottenhamom, u trenutku dok je Solskjaer cementirao svoj status trajnog menadžerskog rješenja. Obitelj Glazer i prvi operativac Ed Woodward ne žele ponoviti pogrešku, pogotovo stoga što je i Sir Alex Ferguson prstom pokazao na trenera koji je praktično od golog nacrta na White Hart Laneu izgradio momčad za finale Lige prvaka.

image

Zinedine Zidane

GABRIEL BOUYS Afp

Spremni su otključati klauzulu njegova ugovora s PSG-om, a sretna okolnost u priči jest da nezaposleni Zinedine Zidane pored telefona čeka poziv katarskih vlasnika. "Zizou" bi, vjeruju francuski mediji, rado prihvatio klupu PSG-a, dok mu Man United nije bio napet, u prvom redu zbog jezične barijere.

Pochettino od dolaska u Pariz živi u hotelu, kao da je priču od početka prihvaćao kao avanturu. Supruga je ostala u obiteljskoj kući u sjevernom Londonu, što je također detalj koji trenera vuče natrag prema Engleskoj. U cijelom mozaiku argumenata najvažniji je ipak onaj koji je Pochettino dobro upoznao tijekom šest premierligaških sezona u Southamptonu i Tottenhamu.

Taj argument kaže da je Manchester United supersila, uspavani div koji čeka sljedećeg Matta Busbyja ili Alexa Fergusona da ga vrati na krov svijeta…

Linker
26. travanj 2024 16:02