Mislav Oršić

 CROPIX/SN
SADA JE ‘ZAROBLJEN‘

Mislav Oršić završio u ‘najtežem nogometnom natjecanju na svijetu‘: Odigrao 6 minuta, izbačen iz momčadi...

Orša i njegov menadžer nisu u ugovor ugradili klauzulu da je igrač slobodan ako klub ispadne iz elite
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 14. svibanj 2023. 12:58

Subota nije bila osobito sretan dan u životu britanskog premijera. Nakon što je izgubio 1.076 vijećnika Rishi Sunak, veliki fan Southamptona, svjedočio je i otužnom oproštaju "svetaca" s Premierligom. Zajedljivi su britanski kroničari sarkastično ustvrdili:"uz navijače poput njega, Southamptonu ne trebaju neprijatelji"!

Subotnji poraz od Fulhama (0:2) na St. Mary‘s stadionu bio je samo završni čin i kraj agonije kojoj su svjedočili navijači Southamptona ove sezone. Nakon 11 godina u elitnom rangu engleskog nogometa Southampton će u iduću sezonu krenuti kao sudionik Championshipa. Kako britanski komenatori sugeriraju – "najtežeg nogometnog natjecanja na svijetu".

Sukus cijelog prvenstva i nesretnog završetka prošloga je tjedna, nakon poraza od Nottingham Foresta (3-4), James Ward-Prowse sažeo u jednoj izjavi:

- Cijelu sezonu nismo ništa naučili. Točnije, zaboravili smo lekcije iz proteklih godina kada smo imali bolji mentalitet momčadi i jedinstvenu svlačionicu.

image
FRANCESCO SCACCIANOCE/IPA/IPA/PROFIMEDIA Francesco Scaccianoce/ipa/ipa/profimedia

Izvjesno je da će stožerni igrači napustiti svlačionicu Southamptona. Primjerice, spomenuti Ward-Prowse već ima ponude Arsenala i Newcastle Uniteda. No, što će biti s ostalim igračima i klubom koji je potrošio trojicu menadžera, gotovo 150 milijuna funti na pojačanja, a usput je zagubio vlastiti identitet. Vlasnik kluba Sport Republic otpustio je prvog menadžera Austrijanca Ralpha Hasenhuttla kada se momčad našla na 18. mjestu. Naslijedio ga je Nathan Jones. Osim što se momčad srozala na dno Premierlige (20. mjesto), prezentacije "svetaca" najbolje su ilustrirali njihovi vlastiti navijači, skandiranjem:"vaš nogomet je sranje"!

Za Jonesovog mandata ugovor sa Southamptonom potpisao je (u siječnju) i hrvatski reprezentativac Mislav Oršić. Igrač koji je Hrvatsku odveo do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru za taj i takav Southampton odigrao je svega šest premierligaških minuta prije nego je – izbačen iz momčadi!? Oršićev se status nije promijenio niti angažiranjem trećeg menadžera ove sezone, Španjolca Rubena Sellesa. Drugi hrvatski reprezentativac Duje čaleta-Car, koji je među "svece" došao još u ljetnom prijelaznom roku iz Olympique Marseillea, barem je imao status pričuve i privid pripadanosti svlačionici Southamptona.

image
KATIE CHAN/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA Katie Chan/actionplus/profimedia

Oršića je i početkom prošle godine želio angažirati najslabiji klub engleske Premierlige. Tada je to bio Burnley. Nudili su Dinamu, na ime odštete, deset milijuna eura. U Maksimiru nisu pristali. U međuvremenu, Burnley je postao prvakom Championshipa i vraća se u elitni rang engleskog nogometa.

U turbulentnom razdoblju maksimirske povijesti, tijekom borbe za vlast, Oršić je od Dinamovih čelnika iskamčio raskid ugovora. No, klub je od njegovog transfera dobio svega 5,75 milijuna eura. Nejasno je, međutim, zašto Oršić i njegov menadžer Branko Hucika nisu u ugovor sa Southamptonom ugradili klauzulu da je igrač slobodan ukoliko klub ispadne iz elitnog razreda.

To je gotovo redovita praksa pri definiranju ugovora s klubom, koji je posljednji na tablici. Ovako, Oršić je ugovornom obvezom "zarobljen u zlatnom kavezu". Ima zajamčena primanja i financijsku sigurnost, ali i neizvjesnu karijeru. Njegova igračka sudbina trenutačno ovisi o odluci čelnika Southamptona, kluba koji proživljava kaotično razdoblje. Danas je posve neizvjesno s kojim će menadžerom i kadrovskim rješenjima "sveci" krenuti u novu sezonu. I gdje je u toj priči Mislav Oršić...

Linker
02. svibanj 2024 13:46