DPPI via AFP
NE STAJE ZABIJATI

Mnogi vjeruju da će Haaland srušiti rekordere Shearera i Colea, ali prvi je cilj preskočiti - oca!

Norveški napadač je u prve četiri premierligaške utakmice postigao već šest pogodaka
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 29. kolovoz 2022. 11:00

Norveškom napadaču Erlingu Haalandu malo je vremena trebalo da pokaže svu raskoš svog talenta i golgeterskih sposobnosti u dresu Manchester Cityja. Nakon što se ispromašivao u dvoboju Superkupa protiv Liverpoola, norveški majstor je u prva četiri susreta nove premierligaške sezone poentirao već šest puta, a prije Haalanda isti doseg ostvario je španjolski Brazilac Diego Costa u dresu Chelseaja 2014. godine. U subotu je u domaćoj utakmici protiv Crystal Palacea postigao hat-trick, te predvodio svoju momčad u preokretu nakon što su gosti iz Londona imali prednost od 2:0.

Iako nakon samo četiri odigrana kola ne treba donositi neke konkretne zaključke, s obzirom na činjenicu kako je Haaland kao član Red Bull Salzburga ili Borussije Dortmund pogađao mreže suparnika, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da je na scenu stupio novi kralj strijelaca u elitnom razredu engleskog nogometa.

image
NIGEL RODDIS Afp

Henry četiri puta na vrhu

Norveški stroj za postizanje pogodaka koštao je Manchester City, prema neslužbenim podacima, ‘samo’ 60 milijuna eura, skoro duplo manje od razvikanog Jacka Grealisha, koji je vrlo dobar španer, ali niti izbliza ne vrijedi 100 milijuna funti. Haaland je, dakle, na papiru duplo jeftiniji od Grealisha, a već je postao ključna karika u momčadi menadžera Josepa Guardiole (što se za Grealisha nikako ne može reći, iako mu je ovo već druga sezona na Etihadu), baš kao što je prije početka nove sezone i najavio trofejni katalonski stručnjak.

- Tri pogotka koja je Haaland postigao u dvoboju protiv Crystal Palacea pokazuju u kakvoj se nogometnoj klasi radi, ali oni u konačnici uopće nisu presudni kada je u pitanju moje mišljenje o Haalandu. Bilo mi je pomalo glupo komentirati njegove promašaje u dvoboju s Liverpoolom, jer ne poznajem na svijetu niti jednog centarfora, ma kako kvalitetan bio, da može postizati pogotke baš na svakoj utakmici - rekao je menadžer Manchester Cityja.

image
NIGEL RODDIS Afp

- No, to je danas jednostavno tako u svijetu senzacionalizma, veća je vijest da je Haaland promašio neki zicer, nego kada postigne tri gola. Samo treba pogledati njegov učinak prije dolaska u Manchester City i ne treba više ništa komentirati. Jako dobro znamo koga smo doveli za povoljne financijske uvjete u kontekstu onoga što je Haaland u stanju učiniti na travnjaku. Još se privikava na novu momčad i novu ligu, no iz utakmice u utakmicu Haaland je sve bolji. Kada imate tako kvalitetno rješenje u napadu uvijek ste u mogućnosti nadoknaditi zaostatak. Mogao bih sada kazati da su za preokret i osvojena tri boda zaslužne moje briljantne trenerske ideje koje je Haaland s ostatkom momčadi sproveo u djelo, no Erling ovakve stvari radi “od kada je rođen” - dodao je Guardiola.

U posljednje tri sezone u Premier ligi titulu kralja strijelaca ponijeli su igrači koji su suparničke mreže pogađali 23 puta (Mohamed Salah, Son Heung-min, Harry Kane i Jamie Vardy), što je učinak koji bi Haaland, ako ga zaobiđu ozljede, mogao vrlo lako nadmašiti, a tek treba vidjeti hoće li biti ugroženi rekordi najboljeg strijelca u povijesti elitnog razreda engleskog nogometa Alana Shearera, te Andyja Colea, koji su englesku prvenstvenu sezonu okončali uz 34 postignuta pogotka na svom kontu.

image
NIGEL RODDIS Afp

Legenda Arsenala Thierry Henry do sada je najuspješniji kralj engleskih strijelaca, Francuz je prestižnu nagradu osvojio četiri puta, od toga tri puta zaredom (2004-2006). Od aktivnih igrača tri puta je naslov najboljeg strijelca Premier lige zaslužio Harry Kane, dok je Sergio Agüero bio posljednji igrač Manchester Cityja koji je bio najbolji strijelac Premier lige. Legendarni Argentinac je u sezoni 2014 /2015. suparničke mreže pogađao 26 puta.

Cilj je preskočiti oca

Nakon pobjede nad Crystal Palaceom Haaland je u šaljivom tonu otkrio koji mu je trenutačno glavni prioritet...

- Otac je i dalje najbolji strijelac u obitelji, u Engleskoj je postigao 18 golova i moram sve učiniti da nadmašim taj učinak - zaključio je Haaland junior.

image
NIGEL RODDIS Afp

Alfie-Inge Haaland igrao je na poziciji zadnjeg veznog, u Engleskoj je proveo 9 godina, a 18 golova postigao je igrajući za Nottingham Forest, Leeds United i Manchester City. Haaland senior postizao je u prosjeku dva pogotka po sezoni uz činjenicu da je igrao na puno manje atraktivnijoj poziciji. Gotovo 20 godina kasnije jedan drugi Haaland ima sve preduvjete da se vrlo brzo upiše u povijesne knjige engleske Premier lige.

Zabili devet, a još su se i smilovali

Liverpool je na veličanstveni način stigao do prvi pobjede u novoj sezoni. Redsi su na Anfield Roadu deklasirali novog premierligaša Bournemouth (9:0). Izabranici menadžera Jürgena Kloppa izjednačili su rekordnu pobjedu u elitnom razredu engleskog nogometa, ali su po prvi put u klupskoj povijesti postigli pet pogodaka u jednom poluvremenu u nekoj utakmici Premier lige. Roberto Firmino imao je savršen učinak uz dva postignuta pogotka i tri asistencije na svom kontu, a niti devet golova domaćina nije bilo dovoljno da se među strijelcima nađe ime Salaha. Mogao je Liverpool i srušiti rekord kada su u pitanju najveće pobjede u Premier ligi, ali se ipak malo “smilovao” nedoraslom suparniku.

- Mediji bi rekli od “od katastrofe, do karnevala” u samo nekoliko dana, 9:0 je čudan rezultat koji se vjerovatno nikada više neće ponoviti. Niti smo sada čudesni, niti smo bili očajni kada nismo mogli pobijediti na početku sezone - istaknuo je Klopp. (kg)

34

gola je rekord za jednu sezonu PL, toliko su zabili Shearer i Cole

Linker
20. travanj 2024 13:33