Guardiola i Mourinho nakon subotnje utakmice
 AFP
POGLED EKSPERTA

‘Mourinho može biti prvak s Tottenhamom! A Guardiola s takvim klubom nikad ne bi bio prvi...‘

Naš trener tvrdi i da Pepu hitno trebaju pojačanja jer se ‘ekipa malo potrošila u 2-3 godine...‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. studeni 2020. 08:33

Pep Guardiola je s Barcelonom osvojio dvije Lige prvaka, tri španjolska naslova, dva Kupa kralja, tri Superkupa, dva Uefa Superkupa i dva naslova klupskog prvaka svijeta. Riznicu velikih trenerskih trofeja proširio je u Bayernu, s kojim je triput bio prvak Bundeslige, ima i dva Kupa Njemačke, Uefin Superkup i naslov klupskog prvaka svijeta.

Svi ti rezultati bili su mu preporuka za dolazak u Manchester City 2016. godine. S Građanima je katalonski stručnjak također osvojio niz trofeja. Uzeo je dva naslova u Premier ligi (2018. i 2019.), jedan FA kup (2019.), tri Liga kupa (2018., 2019. i 2020.) te dva Superkupa (2018. i 2019.). Međutim, izostao je veliki rezultat u Ligi prvaka. U elitnom europskom natjecanju Pep je u tri navrata ispadao u četvrtfinalu, a u prvoj sezoni izbacio ga je Monaco već u osmini finala.

Bez obzira na izostanak europskih uspjeha, bogati Cityjevi vlasnici produljili su suradnju s Guardiolom. Ugovor mu je trajao do kraja sezone, sad ga je produljio na još dvije, a godišnja mu je plaća sa 17 porasla na 22 milijuna eura. Poznatog hrvatskog analitičara Elvisa Scoriju pitali smo smatra li da je Guardiola u Cityju opravdao očekivanja.

- Mislim da je Guardiola jedinstven u svom stilu igre, u posjedu kojeg traži. Rezultati koje je ostvario u Engleskoj apsolutno su opravdali njegov dolazak, Manchester Cityju je donio karizmu i igru. Ipak je Premier ligu danas najteže osvojiti, jer ima daleko najveću konkurenciju, uvijek se pet-šest klubova bori za sam vrh, a i ostali mogu svima pokvariti planove. Rekao bih da Guardioli nedostaje rezultat u Europi. Ne vjerujem da je doveden samo zbog toga, ali činjenica je da je City dosad osvojio samo Kup pobjednika kupova 1970. godine i da bi im osvajanje Lige prvaka bilo poput ulaznice u to elitno europsko društvo. To im nedostaje da postanu klub s renomeom u Europi. United je ipak glavni u gradu, stoga bi naslov u Ligi prvaka fenomenalno došao Cityju, ali i samom Guardioli koji ge nije osvajao nakon odlaska iz Barcelone – rekao je Scoria.

Smatra da su Građanima potrebna osvježenja u igračkom kadru.

- Moje je mišljenje da se ekipa malo potrošila u ove dvije-tri godine te da im sad treba dosta novih igrača i malo vremena. Guardiola neće mijenjati svoj stil, on zna pobjeđivati samo takvom igrom i ako mu ekipa nije na 100 % što se tiče same igre neće moći ništa osvojiti...

Kad je Jose Mourinho preuzimao Tottenham nakon odlaska voljenog im menadžera Mauricia Pochettina, velik broj navijača Spursa hvatao se za glavu. Strahovali su od bunkera i antinogometa, pričali o ‘ugovoru s vragom‘, a danas je njihova momčad u vrhu Premier lige. Od dolaska u londonski klub, portugalski stručnjak ostvario je 19 pobjeda, osam remija i osam poraza u 35 ligaških utakmica te osvaja sjajnih 1,86 bodova po susretu.

- Iznenadio me njegov dolazak u Tottenham. Mislim da je bila velika pogreška Manchester Uniteda što su ga pustili jer on s vremenom uvijek napravi rezultat. Da je na raspolaganju imao ovo što ima Solskjaer, mislim da bi ih Mourinho podigao. Ne mogu shvatiti zbog čega su maknuli trenera s takvom kvalitetom tako lako, pogotovo s obzirom na to da u njegovo vrijeme nisu imali top ekipu – govori Scoria.

Mourinho zna pobjedničku formulu, iako je mnoge začudio njegov odabir.

- Dolazak u Spurse je njegov hrabar potez jer je došao u gubitnički klub koji osvaja ništa ili malo. Ima dobru momčad, ali nije u rangu ostalih koji konkuriraju za prvo mjesto. Međutim, da s Tottenhamom uzme prvenstvo, to bi bilo top. Mislim da Spursi ne mogu imati boljeg trenera od Mourinha, a druga sezona njemu je uvijek bila bolja nego prva. Uzeo je Ligu prvaka s Portom i Interom kad se to nije očekivalo, ne treba ga otpisati ni u tom natjecanju.

Može li Portugalac i do trofeja sa Spursima?

- Mislim da može do trofeja, jer on pobjeđuje s fazom obrane, polukontrom i kontrom te je u tom segmentu prilagodljiviji od Guardiole. S Tottenhamom bi Guardiola teško bio prvak, a s druge strane Mourinhove ekipe vjerojatno nikad neće igrati nogomet kao Guardioline – zaključio je Scoria priču o dvojici ponajboljih trenera današnjice.

Linker
04. svibanj 2024 21:07