NIGEL RODDIS Afp
SEZONA IZ NOĆNE MORE

Može li Hrvat postati spasitelj Redsa? Vatreni kao ‘novi Van Dijk‘ za nastavak Kloppove misije na Anfieldu

​Jürgen Klopp je sedam godina na klupi Liverpoola obilježio porazom od Arsenala na Emiratesu
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 11. listopad 2022. 06:12

I dok Topnici s punim pravom slave trenutačno prvo mjesto na ljestvici engleske Premier lige, Redsi zasad imaju sezonu iz noćne more. Malo tko je mogao predvidjeti da će Salah i suigrači nakon osam odigranih dvoboja imati tek dvije pobjede na kontu uz mizernih 10 bodova i nestvarnu činjenicu da vodeći Arsenal ima čak 14 bodova prednosti u odnosu na Kloppove trupe. Liverpool ima odigranu utakmicu manje, ali slaba je to utjeha za sastav kojeg su praktički svi analitičari na Otoku otpisali iz utrke za naslov prvaka Engleske, a da utrka praktički nije ni započela.

Mediji bliski Liverpoolu nastoje naći uzorke za tešku muku i razočaranje koje je stiglo u redove navijača crvenih iz grada Beatlesa, a kao glavni razlog aktualnom potonuću ističe se odlazak i velika pogreška učinjena prodajom Sadia Manea. Senegalski majstor Liverpool je zamijenio Munchenom, a bez Manea Liverpool nije niti izbliza ubojit kakav je bio posljednjih godina.

image
NIGEL RODDIS Afp

Od prodaje Manea blagajna Liverpoola postala je bogatija za tek nešto više od 30 milijuna funti, a s obzirom na sve što je Mane značio za Liverpool, Redsi su doživjeli dvostruki nokaut. Za Senegalca je baram zasad nemoguće naći adekvatnu zamjenu, a tek nešto više od 30 milijuna funti u blagajni Redsa je "uvreda" za nogometno znanje Manea u kontekstu transfera, koji trenutačno vladaju u nogometnom svijetu.

- Najlakše je sada kritizirati, no Mane je otišao i to je kraj priče. Nije mi zaista jasno što smo trebali učiniti, možda prisiliti Manea na ostanak protiv njegove volje. Niti jedan igrač nije veći od kluba pa tako nije niti Mane. Igrač je htio novi izazov u karijeri i prodaja je bila najbolja opcija za sve strane. Uostalom Mane nije otišao u niti jedan klub u Engleskoj, a lamentirati kako nije bio zadovoljan statusom u momčadi s obzirom na karizmu Salaha zaista nema smisla - kazao je na temu Manea Jurgen Kloop.

Kada je već Mane otišao u bavarsku prijestolnicu, Liverpool je svom najboljem igraču Mohammedu Salahu ponudio novi bogovski ugovor, no egipatski faraon za sada još uvijek nije na razini izdanja iz šampionske sezone Redsa prije dvije godine, općenito u momčadi Liverpoola trenutno je previše onih koji mogu igrati puno bolje, a tek pokoji bljesak premalo je da bi šampionske ambicije barem kada je u pitanju Premier liga imale bilo kakvu realnu podlogu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Ipak, Liverpool je preveliki klub i igrački kadar Kloppove momčadi je prekvalitetan da bi se Salaha i društvo otpisivalo nakon deset ili osam odigranih utakmica, ali isto tako na Anfield Roadu i oko njega su ponekad i nerealni kada su u pitanju neki igrači Liverpoola i njihove igračke vrijednosti. Najbolji primjer je onaj Trenta Alexandera-Arnolda, koji je dobar igrač, ali nije nikakva extra klasa kako ga žele prikazati na Anfieldu. Izbornik Engleske Gareth Southgate pretrpio je svu silu kritika jer je zaključio da Arnold trenutno nije na reprezentativnoj razini, a da je bio u pravu potvrdio je i okršaj protiv Arsenala u kojem je desni branič Redsa i prije ozljede bio jedan od najlošijih igrača na travnjaku.

Devin Nunez mogao bi sa svim bonusima olakšati blagajnu Redsa za 100 milijuna funti, ali to je za Liverpool puno manji problem od želje i nadanja da Urugvajac počne zabijati pogotke u kontinuitetu.

Sedma godina za Kloppa bila je kobna u Mainzu i Dortmundu, a njemački stručnjak uvjeren je da će na elitnoj engleskoj nogometnoj lokaciji izbjeći najgori scenarij.

image
IAN KINGTON Afp

- Što znači riječ pritisak. Pa menadžer sam Liverpoola, a ne nekog nižeratrednog kluba, naravno da je prisutan pritisak, ali sa tim nemam nikakv problem. Moj plan je da u Liverpoolu budem minimalno još dvije godine, a što će se zaista događati to nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti. Ovo je ista ona momčad koja je često znala biti nepobjediva, a ako sam ja problem onda problema uopće nema. Sve sam s Liverpoolom osvojio što se moglo osvojiti, ali još se nisam umorio niti ja niti moja momčad. Da u nedjelju pobijedimo Manchester City na Anfieldz hvalili bi nas ti isti koji nas sada kritiziraju, ali to nije ništa novo - zaključio je Klopp.

2018 je na Anfield stigao Virgil van Dijk, kupovina koja je označila svu uspješnost Kloppove ere na klupi Liverpoola, četiri godine kasnije Nijemac će pokušati pronaći neku novu kupovinu u rangu sjajnog Nizozemca. Iako je u padu forme Van Dijk je i dalje neupitan, a ovoga puta Klopp cilja na nova rješenja u veznom redu u liku Marcela Brozovića Hrvatski majstor bio bi idealno rješenje za igru Redsa, a iako svaka kvaliteta košta, Liverpool je u stanju Interu ponuditi ono što u financijskom smislu u Milanu neće moći odbiti. Uostalom ako se za Nuneza može izdvojiti bogatstvo, onda Liverpool i Klopp uopće ne trebaju previše razmišljati što im je činiti na početku sljedeće godine Brozović kao "novi" Van Dijk za nastavak Kloppove misije na Anfieldu...

Linker
05. svibanj 2024 05:49