Pep Guardiola s predsjednikom Cityja Khaldoonom al-Mubarakom

 OLI SCARFF Afp
UPOZORENJE DAILY MAILA

‘Možemo li zaista slaviti naslov Manchester Cityja i sve uspjehe? Nad glavama im visi čak 115 tužbi‘

Dan nakon osvajanja naslova stižu upozorenja da nije baš sve tako sjajno kao što izgleda na prvi pogled
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. svibanj 2023. 07:23

Mnogi se dive odličnim igrama i isto takvim rezultatima Manchester Cityja, novog-starog osvajača Premier lige. Građani su na dobrom putu prema trostrukoj kruni, čekaju ih još dva finala, u Ligi prvaka s Interom te u FA kupu s gradskim rivalom Manchester Unitedom.

Ipak, ima i onih koji upozoravaju da nije baš sve u vezi Cityja tako sjajno kao što izgleda na prvi pogled. Jedan od njih je i Rob Draper, komentator Daily Maila koji je dan nakon potvrde naslova postavio važno pitanje:

"Možemo li zaista slaviti uspjehe Cityja kada ‘ljudi u odijelima‘ i dalje trebaju rješiti 115 tužbi od strane Premier lige koje im vise nad glavom?".

Podsjetio je i na riječi Cityjevog predsjednika Khaldoona Al Mubaraka prilikom UEFA-ine istrage oko financijskog fair-playa iz 2014. godine.

‘‘Radije ću potrošiti 30 milijuna funti na 50 najboljih odvjetnika na svijetu i tužiti ih (UEFA-u) sljedećih 10 godina, nego da se složim s financijskom kaznom koju predlažu‘‘, poručio je gazda Manchester Cityja u jednoj od e-mail poruka koje su naknadno objavljene.

image
OLI SCARFF Afp

I doista, ništa previše dramatičnog do današnjeg se dana nije dogodilo klubu iza kojeg stoji kapital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Čiji je BDP u prošloj godini iznosio 299 milijardi dolara...

Trenutačno je klub s Etihada pod optužbom Premier lige za čak 115 slučajeva kršenja financijskih odredbi. Neki kažu, nije sve u novcu, ali puno toga zapravo jest. Opravdano se, naime, postavlja pitanje čiji kapital stoji iz ‘projekta Manchester City‘.

‘‘Za one koji tvrde da je Man City privatna investicija, vlasnik Sheik Mansour je potpredsjednik, zamjenik premijera i ministar predsjedničkog suda Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predsjednik Al Mubarak je predsjednik Uprave za izvršne poslove, koja je ured šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, čelnika Abu Dhabija, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mansourova brata‘‘, piše Rob Draper.

Mubarak je pak glavni operativac Mubadale, državnog fonda Abu Dhabija, kojem je predsjednik šeik Mansour, a bivši predsjednik Šeik Mohamed bin Zayed.

U čemu je problem? Draper navodi primjer iz 2017. godine, kad je City objavio da ima novog sponzora Nexen. Istodobno je Mubadala odvojeno najavila ulaganje privatnog kapitala u Nexen.

Kad je američka privatna kapitalna tvrtka Silver Lake najavila ulaganje od 500 milijuna dolara u City Football Group u studenom 2019., ubrzo nakon toga, u rujnu 2020., Mubadala je najavila ulaganje od dvije milijarde funti u Silver Lake...

Međunarodni sportski sud odbacio je ranije optužbe protiv Manchester Cityja i njegovih vlasnika zbog nedostatka dokaza, pa se sa zanimanjem čeka kako će se prema njima odrediti Premier liga, čije se optužbe odnose na devet sezona, dakle na početak Guardioline ere.

‘‘Ili će opravdati City i postaviti obrazac za desetljeće koje slijedi, ili će moralno potkopati cijeli projekt‘‘, smatra Draper.

Linker
16. travanj 2024 11:18