Na lokaciji Earls Court trenutno se nalazi ogromni izložbeni prostor

 CARL DE SOUZA Afp
PRED VELIKOM ODLUKOM

Multimilijarder gradi jedan od najljepših stadiona svijeta, mitski Stamford Bridge odlazi u povijest!?

Čelništvo dvostrukog prvaka Europe razmatra mogućnost izgradnje novog, funkcionalnijeg stadiona
Piše: JL.Objavljeno: 14. studeni 2022. 16:19

Odlazi li Stamford Bridge – u povijest? Londonski stadion, čiji korijeni sežu do 19. stoljeća (izgrađen je 1877.) dom je Chelseaja. Nakon prisilne promjene vlasništva kluba (ruskog je oligarha Romana Abramoviča zamijenio američki multimilijarder Todd Boehly) iznova se aktualizira izgradnja novog stadiona.

Sadašnji Stamford Bridge ima kapacitet 41.630 sjedećih mjesta. No, čelništvo dvostrukog prvaka Europe razmatra mogućnost izgradnje novog, funkcionalnijeg stadiona, koji bi mogao zaprimiti 60.000 ljudi. Kao potencijalna mogućnost, prema pisanju engleskog The Mail on Sunday, razmatra se opcija izmještanja kluba sa Stamford Bridgea na Earls Court. Radi se o lokaciji u zapadnom dijelu Londona, gdje bi se moglo zakupiti zemljište od 40 hektara.

image

Stamford Bridge je sagrađen 1877.

JUSTIN TALLIS Afp

Ova ideja nije – od jučer. Još 2013. o izgradnji novog stadiona, upravo na Earls Courtu, raspravljalo je i bivše poslovodstvo kluba na čelu s Abramovičem. Tada je međutim zahtjev Chelseaja odbijen.

Londonski je klub već oformio tim stručnjaka koji bi trebao realizirati planove o izgradnji novog stadiona. No, ne treba odbaciti niti mogućnost ostanka na Stamford Bridgeu. Naime, Chelseaju su nudi prilika otkupa dodatnog zemljišta (veličine 1,2 hektara za 50 milijuna funti), te proširenja stadiona. Kao i opcija rušenja sadašnjeg zdanja te izgradnja novog objekta.

Kada bi se Chelsea, odnosno njegovi čelnici odlučili za napuštanje Stamford Bridgea, morali bi imati dopuštenje vlasnika (Chelsea Pitch Owners). Također, grupa dioničara posjeduje slobodno vlasništvo s ugovorom o najmu na 180 godina. Bez njihove dozvole klub bi bio prisiljen odreći se imena Chelsea FC.

image

Chelsea želi stadion sa 60.000 sjedećih mjesta

NIGEL KEENE Dppi Via Afp

Priča je, dakle, poprilično zamršena. Nije stoga čudno da je Abramovič prije devet godina odustao od novog stadiona. A situacija oko izgradnje novog Stamford Bridgea nemalo podsjeća na događanja oko našeg Maksimira. Bit će zanimljivo pratiti tijek zbivanja i konstatirati – hoće li novi stadion prije dobiti Chelsea ili Dinamo?

Linker
15. travanj 2024 22:43