GLYN KIRK/AFP/PROFIMEDIA
ALAT ZA PODRŠKU

Najbolja europska liga nakon skandaloznih pogrešaka uvodi novu tehnologiju koja će znatno olakšati posao sucima

Sustav se već koristi u Ligi prvaka i Serie A, a primjenjivat će se i na Euru u Njemačkoj
Piše: SNObjavljeno: 11. travanj 2024. 23:30

Engleski prvoligaši jednoglasno su se složili oko uvođenja tehnologije poluautomatskog zaleđa sljedeće sezone te se očekuje da će implementacija istog skratiti prosječno trajanje VAR provjere zaleđa za 30 sekundi.

Premier liga još uvijek nije otkrila tehnološkog partnera s kojim će surađivati u projektu, a sam sustav bit će uveden nakon jedne od jesenskih reprezentativnih stanki - možda već u rujnu ili tek u studenom.

"Tehnologija će omogućiti brže i dosljednije postavljanje virtualne ofsajd linije, na temelju optičkog praćenja igrača, i proizvest će visokokvalitetnu grafiku emitiranja kako bi se osiguralo poboljšano iskustvo na stadionu i emitiranje za navijače", stoji u priopćenju lige.

Sustav poluautomatskog zaleđa već se koristi u Ligi prvaka i Serie A, a primjenjivali su ga, doduše ne na potpuno isti način, na Svjetskom prvenstvu u Kataru, zadnjem svjetskom prvenstvu za žene, kao i na klupskom SP-u u Saudijskoj Arabiji. Također, tehnologija će se koristiti i na nadolazećem Euru u Njemačkoj.

Engleska liga trenutno ima VAR suce koji sumnjive situacije provjeravaju korištenjem Hawk-Eyea ("oko sokolovo"), ali sustav se suočio s velikim kritikama zbog skandaloznih pogrešaka i vremena potrebnog za donošenje odluke.

Najistaknutija pogreška dogodila se na utakmici između Liverpoola i Tottenhama kada suci nisu priznali čisti pogodak Luisu Diazu. Napadač Liverpoola zabio je pogodak nakon što su suci označili zaleđe, a ponovljena snimka pokazala je da je Kolumbijac zabio iz dozvoljene pozicije. Kako god, gol mu nije priznat zato što je VAR sudac mislio da su suci na terenu priznali gol te im je poručio da je provjera završena, zbog čega su suci na travnjaku shvatili da se radi o zaleđu.

Što je poluautomatsko zaleđe i kako funkcionira?

Tehnologija poluautomatskog zaleđa je alat za podršku sucima u VAR sobi i na terenu kako bi im pomogla da donesu brže i točnije odluke o zaleđu.

Sustav obično zahtijeva 12 kamera na stadionu koje prate loptu i 29 "točaka" ma svakom igraču, 50 puta u sekundi, izračunavajući njihovu točnu poziciju na terenu. 29 prikupljenih podatkovnih točaka uključuje sve udove i ekstremitete koji su relevantni za postavljanje zaleđa.

Kombinacijom podataka o praćenju udova i lopte i primjenom umjetne inteligencije, nova tehnologija pruža automatizirano upozorenje o zaleđu sucima u VAR sobu kad god loptu primi igrač u zaleđu. Prije nego obavijeste suca na terenu, VAR suci potvrđuju predloženu odluku ručnom provjerom automatski odabrane udarne točke i automatski stvorene linije zaleđa, koja se temelji na izračunatim položajima udova igrača. Ovaj se proces događa u roku od nekoliko sekundi i znači da se odluke o ofsajdu mogu donijeti brže i točnije.

Nakon što je odluku potvrdio sudac na terenu, potpuno iste točke podataka o položaju koje su korištene za donošenje odluke zatim se generiraju u 3D animaciju koja savršeno prikazuje položaj udova igrača u trenutku odigravanja lopte . Ova 3D animacija, koja će uvijek prikazivati ​​najbolje moguće perspektive za situaciju u ofsajdu, zatim će biti prikazana na velikim ekranima na stadionu.

Trenutačni sustav koji koristi VAR koristit će se kao rezerva kada poluautomatizirana tehnologija ne radi, primjerice kada više igrača zaklanja kamere.

Linker
16. travanj 2024 13:38