JOE TOTH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Joe Toth/shutterstock Editorial/profimedia
OGROMNO ISKUŠENJE

Najveći izazov Artetinog Arsenala: Tko želi titulu mora osvojiti Anfield, mogu li ‘Topnici‘ prekinuti crni niz?

Između Arsenala i naslova prvaka, prvog nakon 19 godina frustracija, stoji - Anfield
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. travanj 2023. 07:09

U eri Premier lige svaka momčad koja je tijekom proljeća pobjedila Liverpool na mitskom terenu na koncu je i osvajala titulu. Samo tri puta su momčadi koje su između veljače i svibnja poražene na Anfieldu na koncu osvajale titulu, ali to su bile iznimke s obzirom da je bodovna prednost već bila tolika da ishod gostovanja u Liverpoolu nije imao nikakvog utjecaja na konačan rasplet prvenstva. Istodobno su na kultnom travnjaku razbijeni šampionski snovi Newcastlea 1996. i Manchester Cityja 2015.

Anfield je za trenera Arsenala Mikela Artetu mjesto za kojeg ga vežu gorke uspomene, na kojem je doživio najteže brodolome i kao igrač i kao trener. U proljeće 2014. kao kapetan Arsenala gledao je kako mu naslov prvaka izmiče iz ruku. Topnici su tada došli na Anfield kao lideri lige, a već nakon dvadesetak minuta utakmice gubili su 4:0. Završilo je 5:1, a Arsenal je sezonu završio na četvrtom mjestu.

- Jednostavno ne znate što se događa, mislite u sebi: "Prekinite igru ​​molim vas, jer ne znam gdje sam‘". Na Anfieldu možete primiti pet golova, a da se i ne okrenete... Odjednom sam mogao vidjeti samo crvene košulje kako lete okolo. Igra prolazi pored mene i ne mogu reagirati. Emotivno ne mogu, fizički se ne snalazim, sve ide prebrzo. Takav sam osjećaj imao samo jednom u karijeri, i to na Anfieldu - prisjetio se svojedobno Arteta te utakmice.

Četiri godine kasnije u četvrtfinalu Lige prvaka Arteti, tada već kao pomoćniku Pepa Guardiole u Manchester Cityju, se pred očima ponavljala povijest jer izgubio je s istim rezultatom.

Prije nekoliko sezona Arteta je isprobao novu tehniku ​​da pripremi svoje igrače za buku na Anfieldu. Postavio je zvučnike uz jedan od pomoćnih terena i natjerao svoje igrače da treniraju uz melodije You‘ll Never Walk Alone. Arteta je to opisao kao "jednu od mojih ludih ideja". Nije upalila. Poražen je 4:0.

Arsenal je, inače, posljednju prvenstvenu pobjedu na Anfieldu proslavio prije više od deset godina, još u rujnu 2012. U nedjelju poslijepodne pokušat će prekinuti taj crni niz.

Linker
26. travanj 2024 03:38