Pierre-Emerick Aubameyang

 MARCO BERTORELLO Afp
PROPISI SU JASNI

Najveći promašaj Premier lige pod hitno želi natrag u Barcelonu! No, to neće biti moguće...

Da ga je Barca ljetos posudila Chelseaju, stvar bi bila drugačija. Međutim, nije...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. siječanj 2023. 08:01

Nogometni su putevi nepredvidivi, a ponekad i prilično čudni. Jedan od primjera ponudio nam je i slučaj gabonskog napadača Pierrea-Emericka Aubameyanga koji se ovih dana u medijima spominjao u kontekstu mogućeg povratka u Barcelonu.

Bivši član Borussije Dortmund i Arsenala figurirao je kao moguća zamjena za Memphisa Depaya u Barceloni ove zime s obzirom na to da u Chelseaju nema status prvog napadača, no taj se transfer ipak neće moći realizirati.

Stvar je u tome što španjolski savez onemogućava tri registracije u istoj sezoni. Mundo Deportivo piše kako je Aubameyang već bio registriran za Barcelonu na početku sezone, odigrao je i osam minuta u 1. kolu protiv Rayo Vallecana na Camp Nouu.

Potom je posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka transferiran u Chelsea za 12 milijuna eura. U slučaju povratka u Barcu, bila bi mu to treća registracija u istoj sezoni, a pritom nije bitno što se radi o samo dva kluba.

Drugačija bi priča bila da ga je Barca posudila Chelseaju. Članak 130. pravilnika o registraciji glasi:

‘‘Nogometaš može biti registriran u jednoj momčadi kluba, bez mogućnosti da ga ista tijekom iste sezone otpusti i registrira, osim u slučaju više sile ili propisa. Također, tijekom sezone ne možete biti prijavljeni i igrati u više od tri različita kluba‘‘.

Članak 141.5 pak govori sljedeće:

‘‘Igrači kojima je poništena licenca ne mogu tijekom iste sezone dobiti licencu u istoj momčadi kluba za koji su već bili vezani."

Jedinu iznimku donosi članak 133:

‘‘Klubovi mogu u svrhu kvote otkazati licencu profesionalnom igraču podnošenjem dokumenta koji poštuje uvjete ugovora. U tim slučajevima, profesionalnom nogometašu bit će dopušteno da se ponovno registrira tijekom iste sezone u istu momčad koja ga je povukla, pod uvjetom da je to unutar razdoblja registracije omogućenih za kategoriju u kojoj se navedena momčad bori, bez odredbi članaka 130.2 i 141.5 ove uredbe koji se primjenjuju na ovaj slučaj‘‘.

Postoji i jedan jasan primjer. Betis je Danija Ceballosa prodao Real Madridu u sezoni 2017./18. te ga je htio vratiti na posudbu u istoj sezoni jer u Madridu nije imao minutažu. Međutim, to nije bilo moguće izvesti zbog propisa koji su na snazi...

Inače, portal Football365 ovih je dana objavio listu Top 10 najgorih pojačanja za engleske klubove prošlog ljeta. Aubameyang je uvjerljivo na prvom mjestu...

Linker
25. travanj 2024 01:47