Dylan Martinez REUTERS
TKO NAKON EMERYJA

NAKON OTKAZA EMERYJU LEGENDA KLUBA DOBILA JE PRILIKU VODITI ARSENAL, ALI TO JE MJESTO REZERVIRANO ZA JEDNOG ČOVJEKA Englezi tvrde: Pregovori su počeli

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. studeni 2019. 11:14

Arsenal se, mnogi će reći očekivano, jučer odlučio zahvaliti Unaiju Emeryju na 18 mjeseci u klubu i uručiti mu otkaz. Emeryju je presudio poraz od Eintrachta (1:2) u četvrtak u sklopu 5. kola Europske lige, s čime je Arsenal otišao na sedam utakmica bez pobjeda.

Takvo nešto Topnici nisu doživjeli još od 1992. Što se domaće Premier lige tiče, do posljednje su pobjede došli još 6. listopada, kada su s 1:0 na Emiratesu svladali Bournemouth. Trenutno se nalaze na osmom mjestu tablice i od četvrtog mjesta koje vodi u Ligu prvaka su već sada udaljeni osam bodova. Zanimljivo, Eintracht je nedavno presudio i Niki Kovaču u Bayernu, koji je dobio otkaz nakon poraza od 1:5.

Momčad će privremeno preuzeti Freddie Ljungberg, legenda kluba koji je kao igrač s Arsenalom osvojio posljednja dva naslova prvaka Engleske, a dosad je bio Emeryjev pomoćnik. U nedjelju gostuju kod Norwicha, a klub bi mogao voditi i duže ovisno o tome koliko će čelnicima trebati da pronađu zamjenu.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 23: Unai Emery, Manager of Arsenal reacts during the Premier League match between Arsenal FC and Southampton FC at Emirates Stadium on November 23, 2019 in London, United Kingdom. (Photo by Harriet Lander/Getty Images)
Harriet Lander/Getty Images

- Odluka je donesena zbog rezultata i igre koja nije na potrebnoj razini. Zamolili smo Freddieja Ljungberga da do daljnjega preuzme momčad, imamo puno povjerenje u njega. U potrazi smo za novim trenerom, oglasit ćemo se kad taj proces završi - napisali su iz Arsenala u službenoj izjavi.

Poput Wengera

- Iskreno se zahvaljujemo Unaiju i njegovom stožeru koji su se silno trudili da vratimo klub na razinu koju želimo i zahtijevamo. Želimo im puno uspjeha u budućnosti - oglasio se i Josh Kroenke, vlasnik Arsenala.

Basku je ovo prvi otkaz u trenerskoj karijeri u kojoj je vodio klubove poput Valencije, Spartak Moskve, Seville i nedavno PSG-a. Arsenal je u njemu vidio pravog nasljednika Arsenea Wengera, no posljednjih je mjesec dana bilo toliko loše za klub da je vodstvo moralo intervenirati. Zanimljivo, Emery u 51 utakmica s Arsenalom u Premier Ligi ima isti broj bodova kao i Wenger u svojoj prvoj 51 utakmici - 88.

Skandal s Xhakom

Navijači Topnika su većinom zadovoljni otkazom, iako ima izuzetaka koji tvrde da je zaslužio više vremena s obzirom na napretke koje je pokazao prošle sezone. Mišljenje većine je da bi odgađanjem neizbježnog samo daljnje naštetili već lošoj sezoni. Emeryju nije pomogao ni cijeli skandal s bivšim kapetanom Granitom Xhakom. Xhaka se inače u četvrtak vratio u momčad i bio najbolji od strane Topnika protiv Eintrachta.

Massimiliano Allegri je trenutni favorit za mjesto na Emiratesu. Tamošnji mediji već javljaju da su Arsenal i Allegri u pregovorima. Uz Allegrija, drugi favorit je Nuno Espirito Santos koji već treću sezonu vodi Wolvese. U igri je i Mauricio Pochettino, što bi naravno zapaprilo stvari u sjevernom Londonu. Tu je i Mikel Arteta, bivši kapetan Topnika, trenutni asistent Guardiole u Manchester Cityju, a posljednje veliko ime u konkurenciji je Carlo Ancelotti, jedan od najboljih trenera modernog doba kojemu posao u Napoliju nije najsigurniji.

Smatra se da bi Ljungberg mogao ostati na klupi do kraja sezone ukoliko treneri najvišeg kalibra poput Allegrija i Pochettina žele početi od ljeta. U Premier ligi sada imamo zanimljivu situaciju gdje imamo tri velika igrača iz istog razdoblja na pozicijama trenera istih klubova. Osim Ljungberga, tu su Frank Lampard (Chelsea) i Ole Gunnar Solskjaer (Manchester United).

Linker
07. svibanj 2024 14:26