Jean-Kevin Augustin i Mats Hummels

 Robert Michael/AFP/Profimedia
RUPA U UGOVORU

Nevjerojatna pogreška: Odigrao je ukupno 48 minuta, a Leeds će ga platiti 45 milijuna eura

Augustin trenutačno igra za Basel, a njegova vrijednost iznosi tek 1,3 milijuna eura
Piše: Andro PolićObjavljeno: 11. travanj 2023. 20:19

Engleski klubovi nadaleko su poznati po "dubokim džepovima". Nije rijetkost da članovi elitnog razreda otočkog nogometa plate pozamašan iznos za "pojačanje" koje se ubrzo kristalizira u prvoklasan promašaj. Najsvježiji primjer za polaznu hipotezu stiže nam s Elland Roada, doma Leeds Uniteda.

U siječnju 2020., kultni klub, koji je tada bio u Championshipu, od RB Leipziga posudio je Jeana-Kévina Augustina, uz obvezu otkupa ugovora po isteku sezone ostvare li plasman među elitu. Kako je Leeds osigurao put u Premier ligu, tako su trebali i ispuniti dogovor vrijedan 20 milijuna eura, međutim, do toga nije došlo. Englezi su se opravdvali pandemijom, s obzirom na to kako je sezona okončana kasnije od planiranog, stoga su smatrali kako iznos ne moraju uplatiti dok ne budu i službeno novi putnik u Premier ligu. Leeds je tako uplatio Leipzigu 17,6 milijuna eura nakon presude Sportskog arbitražnog suda (CAS), a FIFA je dodala novu "sol" na "ranu" trenutačno 16. kluba engleske lige.

Naime, naređeno je kako Leeds mora uplatiti 28 milijuna eura na račun igrača, odnosno, puni iznos petogodišnjeg ugovora, s bonusima, po kojemu je Augustin trebao zarađivati oko 90 tisuća eura tjedno. Klub je podigao žalbu na takvu presudu, ali engleski mediji prenose kako ne kotiraju najbolje u cijelom slučaju, te da će vrlo teško izbjeći novi poraz u procesu.

Augustin je za Leeds upisao tek tri nastupa, skupio 48 minuta igre, a kako sada stvari stoje, klub će taj kratak period platiti više od 45 milijuna eura. S druge strane, Francuz trenutačno igra za Basel, a njegova se vrijednost strmoglavo spustila i trenutačno iznosi tek 1,3 milijuna eura.

Linker
25. travanj 2024 15:37