Vlasnik Chelseaja Todd Boehly

 GLYN KIRK Afp
CIRKUS U LONDONU

Nezapamćena čistka u nogometnoj eliti: Zvijezde prodaju u bescjenje, odlazi 10-ak igrača, ovo je crna lista?

Zbog velikih financijskih minusa londonski premierligaš će biti prisiljen prodavati igrače
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 29. ožujak 2023. 08:11

Nakon što je novi vlasnik Chelseaja Todd Boehly u samo pola godine na dolazak novih igrača potrošio gotovo 600 milijuna funti, ljeto koje se bliži moglo bi biti zanimljivo na Stamford Bridgeu, ali ovog puta u suprotnom smjeru, s obzirom na to da engleski mediji špekuliraju kako će se londonski klub pokušati riješiti minimalno desetorice igrača, a nije isključeno da broj onih koji će završiti svoj igrački put na Stamford Bridgeu bude i veći.

U kontekstu spomenutih najava spominje se i ime hrvatskog reprezentativca Matea Kovačića. I dok neki mediji najavljuju prodaju Kovačića, spominjući čak da je za usluge hrvatskog reprezentativca zainteresiran Manchester City, oni koji događaje na Stamford Bridgeu prate pozornije nabrojali su deset igrača koji će na ljeto napustiti plavi dio Londona, no među njima nije ime Matea Kovačića.

Na spomenutoj ‘crnoj listi‘ nalaze se sljedeći igrači na kojima Chelsea planira zaraditi preko 180 milijuna funti: Pierre-Emerick Aubameyang, Baba Rahman, Ruben Loftus Cheek, Edouard Mendy, Hakim Ziyech, Christian Pulisic, Malang Sarr, Romelu Lukaku, Tiemoue Bakayoko i Mason Mount.

image
AFP

Romelu Lukaku i Mason Mount najveća su imena kojih se Chelsea želi riješiti, ali iz potpuno različitih razloga. Lukaku je pri povratku na Stamford Bridge blagajnu Londončana olakšao za 100 milijuna funti, a sada je, kako se tvrdi, londonski klub spreman prodati belgijskog napadača za 20-ak milijuna funti?! Iako je daleko od nekadašnje forme, Lukaku je i dalje netko tko nije zaboravio igrati nogomet i postizati pogotke i sigurno će pronaći novi klub, a Chelsea se samo želi riješiti belgijskog reprezentativca koji u Londonu, blago rečeno, po čelnicima Chelseaja nije ispunio očekivanja.

Kada je Mount u pitanju, Chelsea sigurno nije želio prodati engleskog reprezentativca sve dok nakon nekoliko neuspješnih pregovora Mount nije želio potpisao novi ugovor. Boehly pomalo gubi živce kada je Mount u pitanju, a veznjak se očito oko toga previše ne uzbuđuje, s obzirom na to da je umjesto potpisa novog ugovora pronašao novog menadžera.

Mount ima svoju računicu po kojoj želi biti jedan od najplaćenijih igrača Chelseaja, uz činjenicu da Liverpool pomno prati situaciju. Ako ne dođe do dogovora, Chelsea je spreman prodati Mounta za 60 milijuna funti, dok u svemu nije niti malo nevažan podatak da je londonski klub u minusu od više od 130 milijuna funti, a spomenuta masovna prodaja igrača treba se gledati i u kontekstu pravila financijskog fair playa, jer se jednostavno, nakon silnih kupovina poslije dolaska Boehlyja, mora pronaći ravnoteža u blagajni da se izbjegnu sankcije i kazne. Londonski klub već je bio na udaru sankcija prije dolaska Boehlyja i odlaska Romana Abramoviča.

Koliko god pozicija Matea Kovačića u kontekstu Chelseaja bila nesigurna, ipak je izglednije da Chelsea ponudi hrvatskom reprezentativcu novi ugovor, nego da se odluči na prodaju. Prije Kovačića mogli bi biti prodani čak i N‘Golo Kante i Conor Gallagher, no da se i Chelsea odluči za prodaju Kovačića, hrvatski veznjak, baš kao i Lukaku, ne mora previše brinuti, jer će u tom slučaju sigurno moći birati između nekoliko elitnih nogometnih destinacija.

Linker
23. travanj 2024 15:59