Nikola Vlašić
 IAN KINGTON Afp
IGRA MALO ILI NIMALO

Nikola Vlašić ima problem, ali trenutno ne može učiniti baš ništa! Zbog ovoga i Dalić gubi glavu...

Trojac Benhrama - Fornals - Bowen zacementirao se ispred njega, a West Ham pobjeđuje...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. studeni 2021. 11:39

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić ne može baš mirno pratiti zbivanja na europskim nogometnim travnjacima. Iz Londona je tijekom tjedna stigla vijest o ozljedi mišića Matea Kovačića, potom se u subotu u utakmici svog Torina ozlijedio i Josip Brekalo. Nada se Dalić da je tu priči o ozljedama kraj, i da će mu ostali igrači biti na raspolaganju. Međutim, ni sa svima onima koji su zdravi situacija nije idealna. U toj skupini nekako se najviše ističe Nikola Vlašić, član premierligaša West Hama.

Niksi je svoju visoku kvalitetu dokazao u dresu moskovskog CSKA. Bio je ponajbolji igrač ruskog prvenstva, imao je sjajnu statistiku. U 108 nastupa postigao je 33 pogotka te upisao 21 asistenciju. Bio je igrač koji radi razliku, ali je s vremenom prerastao rusku ligu. CSKA ga je u ljeto 2019. doveo iz Evertona za 23 milijuna eura, da bi ga posljednjeg dana ovoljetnog prijelaznog roka za 30 milijuna eura kupili londonski Čekićari. Očekivalo se da će na Otoku Vlašić napraviti novi iskorak, i nitko ne kaže da se to neće i dogoditi.

Međutim, u prva dva mjeseca koja je Splićanin proveo u britanskoj prijestolnici stvari nisu išle u tom smjeru. I nisu pritom upitne Vlašićeve visoke igračke kvalitete, kao ni voljni moment. Njegov je najveći problem taj što West Ham igra odlično i iz tjedna u tjedan bilježi sjajne rezultate.

image
Nikola Vlašić
OLI SCARFF Afp

Menadžer David Moyes radi sjajan posao. Stvorio je moćnu i opasnu momčad u kojoj su uloge jasno podijeljene, a neke pozicije dodatno pojačane u odnosu na prošlu sezonu u čijoj su završnici Hammersi i započeli svoj uspon. A momčad koja pobjeđuje obično se ne mijenja, pogotovo ako se ne zovete Pep Guardiola. Što se tiče ofenzivnih pozicija na koje pretendira Nikola, njih čvrsto drže Benrahma, Fornals i Bowen, dok je Antonio zacementirao poziciju u vrhu napada. Vlašić je u današnjoj pobjedi na gostovanju kod Aston Ville (4:1) ušao u igru u prvoj minuti sudačke nadoknade umjesto Bowena, strijelca četvrtog pogotka.

U aktualnoj sezoni Vlašić je upisao tek tri nastupa u Premier ligi, ukupno je dobio 107 minuta. Protiv Southamptona (0:0) je odigrao 27 minuta kao ofenzivni vezni, u porazu od Manchester Uniteda dobio je 68 minuta, potom u pobjedi protiv Leedsa 12 minuta. U sljedeće tri prvenstvene utakmice s Brentfordom, Evertonom i Tottenhamom grijao je klupu.

image
Nikola Vlašić
VLADIMIR SIMICEK Afp

U utakmicama Europske lige Vlašić je bio starter, ipak to natjecanje nije prioritet za West Ham. Protiv Genka je odigrao 83 minute, protiv Rapida 62, dok je s Dinamom na terenu bio 69 minuta. U Liga kupu ima dva nastupa, 21 minutu protiv Manchester Uniteda i 62 minute u ogledu s Manchester Cityjem. Izbacili su Hammersi dva velikana te povećali izglede za trofej u tom natjecanju.

Vlašićev je problem minutaža u prvenstvenim utakmicama koja je skromna, no natjecateljsku formu donekle održava nastupima u drugim natjecanjima. Opet, u prvu jedanaestoricu Vatrenih probio se dok je u CSKA igrao redovito i radio razliku, sad je ipak u drugačijoj situaciji jer u dva mjeseca u novom klubu još nema ni pogodak ni asistenciju...

Linker
16. travanj 2024 13:11