Borna Barišić igra za Glasgow Rangerse, koji silno žele u Premiership
 RUSSELL CHEYNE Afp
NOVI PROJEKT

Ništa od europske, ali stvara se britanska Superliga!? Ulaze i dva kluba koja nisu iz Engleske...

Mijenjat će se i sustav natjecanja, uvodi se doigravanje, cijela priča ima podršku Uefe i Fife
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 25. travanj 2021. 17:41

Nakon što su se iz planova za osnivanje europske Superlige povukli velikani engleskog nogometa Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City i Tottenham, ne prestaju razna prepucavanja i kritke ne samo otočke javnosti.

I dok predsjednik madridskog Reala Florentino Perez smatra da se engleski klubovi ne mogu samo tako povući iz spomenutog projekta zbog potpisanih bankovnih garancija i da projekt europske Superlige nije mrtav, već je samo stavljen na “hlađenje”, na Otoku je ponovo oživjela ideja o pokretanju britanske Superlige, u kojoj bi svoje mjesto, uz engleske, našla i dva najveća škotska kluba, Glasgow Rangers i Celtic.

Promjena sustava

Špekulira se da navedena šestorka ima plan o promjeni sustava natjecanja u elitnom razredu engleskog nogometa po kojem bi Premier liga imala 18 članova, iz nje bi ispala četiri engleska kluba, a novi članovi postali bi Glasgow Rangers i Celtic, dok bi se nakon regularnog dijela prvenstvene utrke igralo doigravanje u kojem bi nastupale četiri prvoplasirane momčadi. Koliko god na Otoku spomenuta ideja imala svojih pristalica, put do njene realizacije neće biti niti malo lagan i izgledi za njeno osnivanje, bez obzira na nogometnu karizmu i financijsku moć spomenutih klubova, u ovom trenutku nisu preveliki.

Uostalom, ovo nije prvi put da su se kovali slični planovi i ideje, koji u konačnici nisu pali na plodno tlo. Primjerice, i 2009. godine škotski velikani svim silama su željeli postati punopravni članovi engleske nogometne elite, ali su ih Englezi tada odbili hladnim priopćenjem.

- Klubovi će rado uzeti u obzir svaku konstruktivnu ideju koje bi naše natjecanje učinilo boljim, no njihovo zajedničko mišljenje je da ulazak Galsgow Rangersa i Celtica u Premier ligu u bilo kojoj formi nije poželjno, a niti održivo - priopćilo je tada vodstvo engleske Premier lige.

Međutim, 12 godina kasnije kroji se plan za novi pokušaj ulaska škotskih velikana u mnogo glamuroznije i financijski isplativije natjecanje. Kada su Škoti posljednji put dobili odbijenicu na njihovoj je strani najviše je stajao Bolton, nekadašnji premierligaški klub koji je danas miljama daleko od naslovnih uloga.

Realno, družina iz predgrađa Manchestera i nije mogla biti neka presudna i ključna karika koja je tada mogla omogućiti škotskoj ‘nogometnoj aristokraciji’ ulazak u elitno englesko okruženje. Ovoga puta su, čini se, u igri puno jači aduti s obzirom da bi, osim velike engleske šestorke, prema otočkim medijima pokretanje britanske Superlige podržali i UEFA i FIFA.

Jasna računica

Škotska računica je i više nego jasna. Glasgow Rangers i Celtic profitirali bi višestruko nogometno i financijski, no kako medalja uvijek ima dvije strane, to bi gotovo sigurno značilo i potpuni krah ostatka škotskog klupskog nogometa. Inače, ideju o pokretanju britanske Superlige podržao je i menadžer premierligaša West Hama, Škot David Moyes...

- Premier liga je briljantan projekt, ali doći će prije ili kasnije vrijeme za neke promjene. Realno gledajući, klubovi igraju previše utakmica, kalendar je prenatrpan i ne treba nikako odbaciti mogućnost da se elitni razred engleskog nogometa podijeli na Premier ligu 1 i Premier ligu 2, kao niti ulazak Glasgow Rangersa i Celtica. U tome ne vidim ništa loše, dapače, zašto ne pokušati još više koncentrirati kvalitetu u ligi, a to bi uz dva najbolja škotska kluba svakako bila realna opcija - istaknuo je Moyes, koji se ove sezone s West Hamom bori za ulazak u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Uglavnom, projekt europske Superlige mnoge je potaknuo na razmišljanje o budućnosti europskog klupskog nogometa. Vidjet ćemo što će se na kraju priče izroditi iz svih tih planova i ambicija...

Linker
22. travanj 2024 21:16