Clive Brunskill Getty Images
KREĆE NAJNOVIJA ISTRAGA

NOVA NOĆNA MORA ZA ENGLESKOG PRVAKA Nakon drakonske kazne UEFA bi Manchester Cityju za ovo mogla dati još nezabilježenu pljusku

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. veljača 2020. 22:29

Kazna koju je Manchester City dobio od UEFA-e na račun krivog prikazivanja financijskih brojki u razdoblju od 2012. do 2016. godine možda neće biti jedina koja će sjesti na Etihad. Zapravo, ona se i dogodila baš zbog Etihada, odnosno zbog sponzorskog ugovora kojeg ta tvrtka ima s klubom. City je optužen da je knjigovodstveno zamračivao puste milijune koje je shodno tome Etihad upumpavao u klub.

Ali, UEFA-ina istražna tijela trenutno su stala istraživati spomenuti period od četiri godine. Postavlja se pitanje, a što je s vremenom od 2016. godine do danas? Engleski list Guardian donosi opširno izvješće o tome da bi klub mogao biti još drastičnije kažnjen zbog brojki iz najnovijeg razdoblja.

Podsjetimo, UEFA je City iz Europe izbacila u sljedeće dvije sezone, a klub će morati platiti i 30 milijuna eura kazne za teške računovodstvene prekršaje iz razdoblja od 2012. do 2016.

MANCHESTER, ENGLAND - NOVEMBER 02: Pep Guardiola, Manager of Manchester City looks on dejected during the Premier League match between Manchester City and Southampton FC at Etihad Stadium on November 02, 2019 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Michael Regan Getty Images

Novo istraživanje UEFA-ine komore zadužene za monitoring financija svih sudionika Lige prvaka i Europske lige ići će u dva pravca. Prvo će se vidjeti je li se novac kojeg je trebao, prema prikazanim ugovorima uplaćivati Etihad, zapravo uplaćivala neka druga tvrtka u vlasništvu šeika Mansoura. A drugi, još veći problem za City je - dokazati da je sav novac koji je od 2016. do danas ušao u klub, zapravo ušao preko legalnih sponzorskih ugovora, odnosno dokazati da šeik Mansour nije upumpavao novac "ispod stola".

Poznato je da je City svojedobno, a bilo je to 2012. i 2013. godine s UEFA-om postizao svojevrsne nagodbe. Trebalo je već tada ostati u granicama financijskog fair-playja, a klub je ukupno imao gubitke od 180 milijuna eura, iako je prijavio samo 45. Kada je njemački Der Spiegel objavio seriju spornih mailova, UEFA je ponovo slučaj uzela u svoje ruke i, kako sada stvari stoje, dovela ga do kraja za razdoblje do 2016. godine. Upitno je dakle, što će biti s novom istragom koja je već krenula.

I nju će, kao i onu za koju je City već kažnjen predvoditi isti ljudi. To je negdašnji belgijski premijer Yves Leterne, koji je na čelu višečlane pravne ekipe u kojoj je i jedna slovenska sutkinja, Petra Stanonik Bošnjak, piše Guardian.

Linker
30. travanj 2024 11:37