Javier Garcia/shutterstock Editorial/profimedia
TEK SU MU 22 GODINE

Nova zvijezda ‘otpilila‘ Guardiolu i otišla iz Cityja. Sad briljira u novom klubu

Cole Palmer, mladi ofenzivac momčadi sa Stamford Bridgea, ‘eksplodirao‘ je u posljednje dvije sezone
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 09. listopad 2024. 07:08

Nakon još jednog poraza u finalu Europskog prvenstva, u srpnju ove godine od Španjolske u Berlinu, engleska reprezentacija se želi vratiti u elitnu skupinu Lige nacija. Poslije pobjeda nad Republikom Irskom i Finskom u rujnu na početku novog izdanja LN, Tri lava u listopadu očekuju utakmice protiv Grčke (10.X.) i novi sraz s Fincima (13.X.), a prema engleskim medijima, jedan od igrača koji bi u svim kombinacijama trebao imati zagarantirano mjesto u prvoj jedanaestorici u ovom trenutku je - Cole Palmer.

Naime, 22-godišnja zvijezda Chelseaja trenutačno je engleski hit igrač, pa stoga uopće ne treba čuditi što su brojni otočki mediji najavili da je upravo ovaj ofenzivac sljedeći mega transfer projekt madridskog Reala.

Palmer je rođen u Manchesteru 6. svibnja 2002. godine, a iako je navijač Manchester Uniteda, u mlađim kategorijama krčio je put prema velikoj sceni u dresu Manchester Cityja. No, taj put nije bio niti malo lagan s obzirom na to da se Manchester City zapravo htio riješiti Palmera kada nova engleska zvijezda nije imala niti 16 godina u životnom kalendaru, no šef akademije Manchester Cityja Jason Wilcox imao je drukčije planove.

Isplatilo se

U igračkoj karijeri Wilcox je imao vrhunskih predstava u dresu Blackburna i Leeds Uniteda upravo na poziciji na kojoj igra Palmer (ofenzivni veznjak/krilo), stoga i ne treba čuditi što je u konačnici Wilcox bio Palmerov spasitelj što se tiče Cityja. Međutim, kada je zakoračio u seniorski nogomet Palmer se suočio s velikom konkurencijom u Manchester Cityju, a iako se menadžer Građana Josep Guardiola protivio njegovom odlasku s Etihada, Palmer je za svoju karijeru napravio najbolji potez kada je prije nešto više od godinu dana prešao u Chelsea u transferu vrijednom više od 40 milijuna funti.

image
GLYN KIRK Afp

S obzirom na to kako Palmer igra, za Chelsea je spomenuti iznos prava sitnica. U prošloj sezoni Palmer je u engleskoj Premier ligi ostvario učinak od 22 gola i 11 asistencija na svom kontu (27 golova i 15 asistencija u svim natjecanjima), ali mu niti to to nije bilo dovoljno da na prošlom Europskom prvenstvu u Njemačkoj bude glavni engleski igrač uz Bellinghama, Saku....

Tadašnji izbornik Gareth Southgate je vratio Englesku u svjetski nogometni vrh i to mu nitko ne može oduzeti, ali u ovom slučaju je više “volio” Fodena nego Palmera i - pogriješio. Za razliku od Fodena, koji za Englesku u sedam utakmica na Euru nije napravio gotovo ništa, Palmer je usprkos minimalnoj minutaži postigao u finalu pogodak protiv Španjolske (proveo je 20 minuta na terenu), te u polufinalu asistirao Watkinsu za pobjednički pogodak u srazu s Nizozemskom (10 minuta na terenu).

Prošlost se ne može vratiti, ali sada cjelokupna engleska nogometna javnost očekuje da Palmer bude taj oko koga više neće biti nikakvih polemika trebali li igrati ili ne, već bi trebao biti jedan od nositelja engleske igre bez obzira na Fodena i Bellinghama. Naime, u ovoj je sezoni u dresu Chelseaja upisao 6 golova i 5 asistencija u 9 utakmica u svim natjecanjima, a posebno se istaknuo na premierligaškoj utakmici protiv Brightona, na kojoj je zabio četiri gola. Međutim, privremeni engleski izbornik Lee Carsley još je jednom šokirao englesku javnost tihom najavom da je Palmer jedna od solucija za poziciju lijevog braniča, no potom se ipak nastojao korigirati...

U svom filmu

- Palmer trenutačno igra sjajno i jasno mi je da engleska javnost jedva čeka da takav igrač bude u prvom planu. No, dosta je tu slatkih dvojbi za mene, ili možda i ne tako slatkih. Što prije moramo pronaći način da Bellingham, Foden i Palmer igraju zajedno u prvih 11 jer samo kreacijom i napadačkom igrom možemo i u budućnosti biti u samom svjetskom vrhu - istaknuo je izbornik Engleske Lee Carsley.

“Hladni” Palmer najčešće je u svom je filmu, ne pokazuje previše emocija, a kada se, primjerice, tijekom dvoboja Chelseaja i Nottingham Foresta dogodi masovno naguravanje igrača, engleska mlada zvijezda lagano se izvali na travnjak kao na nekom pikniku jer se to njega kao ne tiče.. No, to Engleze ne zanima, jer su opet pronašli nekog tko će možda ispuniti njihove nikad dosanjane trofejne snove u posljednjih gotovo 60 godina. Je li baš Palmer je taj?

Linker
09. listopad 2024 10:35