Sir Jim Ratcliffe

 PETER BYRNE/PA IMAGES/PROFIMEDIA
BEZ FILTERA

Novi suvlasnik Uniteda otvoreno: ‘Bila je to potpuna bijeda u zadnjih 11 godina. Želim srušiti City i Liverpool‘

‘Imamo puno toga za naučiti od našeg bučnog susjeda i drugog susjeda‘, rekao je
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 21. veljača 2024. 20:59

Sir Jim Ratcliffe, novi suvlasnik Manchester Uniteda, govorio je po prvi put za engleske medije nakon što je i službeno potvrđen njegov 25 %-tni udio u klubu. Posjetimo, Ratcliffeu je po novom dogovoru omogućena potpuna kontrola sportske politike kluba, te stoga planira u potpunosti reformirati način na koji se donose najbitnije odluke u klubu.

71-godišnjak je rekao kako je njegov san izgraditi novi Old Trafford s kapacitetom od 90.000 gledatelja, a također je dodao da će se United nadmetati s rivalima Cityjem i Liverpoolom.

- Imamo puno toga za naučiti od našeg "bučnog susjeda" i drugog susjeda - rekao je i nastavio:

- Oni su naši neprijatelji na kraju dana. Ne postoji ništa što bih više volio nego da ih oboje srušim s mjesta. Jednako tako, mi smo tri velika sjevernjačka kluba koja su jako blizu jedan drugome.

United ima tri opcije u vezi obnove Old Trafforda: preseliti se, obnoviti ili izgraditi novi dom pokraj postojećeg stadiona. Ratcliffe, drugi najbogatiji Britanac, najviše želi treću opciju.

- U idealnom svijetu mislim da je to savršeno. Želite stadion na sjeveru, koji bi bio stadion svjetske klase na kojem bi Engleska mogla igrati i mogli biste imati finale FA kupa, da nije sve usredotočeno na jug Engleske. Dakle, u idealnom svijetu, apsolutno, to bih ja htio, ali morate biti praktični u životu.

image
MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Što se tiče stvari na terenu, United je na početku sezone priopčio da Mason Greenwood više nikada neće igrati za njih. Međutim, Ratcliffe ima drugačiji stav.

- Ovo je nova odluka. Mogu govoriti o principu. Neću govoriti o Masonu. Upoznat sam s tim. Princip je važan. Imat ćemo drugih problema u budućnosti. Imate posla s mladim ljudima koji nisu uvijek odgajani u najboljim okolnostima, koji imaju puno novca i nemaju uvijek vodstvo koje bi trebali imati.

- Ono što trebamo učiniti kada imamo takve probleme jest shvatiti da stvarni utjecaji ne utiču na reklame, a zatim moramo donijeti poštenu odluku u svjetlu klupskih vrijednosti. To je ono što trebamo učiniti i tako ćemo se nositi s tim.

United nije osvojio naslov u Premier ligi otkako je Alex Ferguson otišao prije više od deset godina. Ratcliffe kaže da mu je cilj da se u bliskoj budućnosti natječu za slavu u zemlji i inozemstvu.

- Mislim da je krajnji cilj za Manchester United - i to će uvijek biti, zapravo - da bismo se trebali boriti za Premier ligu i za Ligu prvaka - objasnio je.

image

Sir Jim Ratcliffe

VALERY HACHE/AFP/PROFIMEDIA

Opisujući posljednje desetljeće kao bolno, dodao je:

- Bila je to potpuna bijeda u zadnjih 11 godina i jednostavno je frustrirajuće ako ste navijač tijekom tog razdoblja. To je nogomet, zar ne? Ima svojih uspona i padova. Sjećam se da prije Fergusona nije bilo sjajno neko vrijeme - zapravo duže vrijeme, oko 25 godina.

Ratcliffe vjeruje da će za preokret Uniteda trebati vremena.

- To nije prekidač za svjetlo. To nije jedna od ovih stvari koja se mijenja preko noći. Moramo paziti da ne žurimo s tim na način, ne želite žuriti do pogrešnog rješenja umjesto da hodate do ispravnog. Ključni izazov ovdje je taj duži rok. Moramo raditi stvari dobro i kako treba, i temeljito, a ne žuriti, tako da to nije promjena preko noći, trebat će dvije ili tri (sezone). Morate zamoliti navijače za malo strpljenja.

Ratcliffe je pobijedio katarskog biznismena Sheikha Jassima, koji je želio potpuno preuzeti klub.

- Još uvijek ga nitko nikada nije vidio, zapravo. Glazeri ga nikada nisu upoznali... Nisam siguran da postoji!

Linker
01. svibanj 2024 01:45