MARK PAIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Mark Pain/pa Images/profimedia
DRAMA NA OTOKU

Obična priča ili teška prevara? Sumnjivi poslovi u Londonu: ‘Pogledajte! Koriste Saudijce kao karticu za bijeg‘

Mnogi smatraju da je Todd Boehly ponovno pronašao svojevrsnu ‘rupu u zakonu‘ kojom će izbjeći kazne
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. lipanj 2023. 14:46

Jednostavna kupoprodajna priča ili prijevara stoljeća? Rasprava je to engleske nogometne javnosti potaknuta sumnjivim poslovanjima na relaciji London-Saudijska Arabija. U središtu priče je Chelsea s Toddom Boehlyjem, predvodnikom grupe koja je prošle godine preuzela engleski klub potpomognuta financiranjem tvrtke Clearlake Capital kao većinskog vlasnika (60 posto) Chelseaja.

Amerikanac ovih dana pojačano radi na izlaznim transferima, pritom je uvelike usmjeren na Saudijsku Arabiju, a dio pratitelja uvjeren je da takvi dogovori počivaju na sukobu interesa te u svrhu izbjegavanja kazni predviđenih kršenjem financijskog fair-playa.

Sedmorica na Bliskom istoku?

Naime, čak sedam igrača Chelseaja spominje se u transfer-pričama s Arapskim poluotokom kao mogućim ili vjerojatnim odredištem. N‘Golo Kante već se pridružio redovima Al Ittihada, a ostala šestorka "bluesa" koja bi se mogla zaputiti na Bliski istok su Pierre-Emerick Aubameyang, Callum Hudson-Odoi, Kalidou Koulibaly, Romelu Lukaku, Edouard Mendy i Hakim Ziyech. Poprilično sadržajna lista za otpis nalazi imena s visokim brojkama u rubrici plaće, što Londončanima predstavlja prepreku ususret činjenici da su u proteklih godinu dana na transfere potrošili 794, a inkasirali malo više od 200 milijuna eura.

image

N‘Golo Kante

JUSTIN TALLIS Afp

"Postoji li šansa da Premier liga baci pogled na ova saudijska trgovanja ODMAH", pitanje je putem Instagram profila odaslao bivši nogometaš, a danas stručni komentator Gary Neville, s dodatnom porukom da je "upravljanje engleskom ligom kaos". Istina, nastao je kaos, jer mnogi podižu obrve na Chelseajeve tržišne akcije, uz uvjerenje da se radi o "prozirnoj" priči u kojoj dvije dokazano povezane strane - Clearlake Capital i Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) - funkcioniraju po principu "ruka ruku mije", pri čemu Saudijci grabe velike zvijezde, a Todd Boehly i upravljačka družina uspješno rješavaju vodeći klupski problem - financijsku sliku.

Laički rečeno, prema ovoj teoriji Chelsea pronalazi vojevrsnu "rupu u zakonu" da bi zadovoljio uvjete financijskog fair-playa (FFP), zato i šalje ili prodaje igrače u Arabiju, što uopće ne bi ni bio predmet rasprave da PIF, većinski vlasnik najboljih saudijskih klubova (Al Nassr, Al Ittihad, Al Ahli i Al Hilal), nije jedan od ulagača u Clearlake Capital, tvrtku koja, rekosmo, upravlja Chelseajem. Stoga se postavlja pitanje dovode li Saudijci igrače "bluesa" da bi pomogli engleskom klubu i "zaštitili" svoja ulaganja u Clearlake. Istovremeno, PIF se udružio s jednim od Boehlyjevih poduzeća te zajedno ulažu novac u luksuzni lanac hotela, piše The Athletic, dakle postoji financijska pozadina koja opravdano budi sumnje.

‘Koriste ih kao karticu‘

- PIF ima toliko ulaganja diljem svijeta da bi trebao dokazati nepostojanje sukoba interesa, budući da troši velike količine novca na ostarjele igrače. Gledajte kako klubovi ovog ljeta koriste Saudijce kao karticu za izlazak iz zatvora FFP-a. Postaje još mračnije ako PIF ima ulagački interes u prodajnom ili kupovnom klubu - poručuje anonimni europski klub, jedan od nekolicine revoltiranih, piše Metro.

PIF je jedan od oko 300 ulagača u Clearlake Capital, investitori dolaze iz više od 40 zemalja na šest kontinenata, a problem je što tok novca nije poznat javnosti, pa se tako ni ne zna gdje odlaze saudijske investicije u kalifornijsku tvrtku. Engleski mediji kontaktirali su ih u svrhu odgovora, ali nisu ga dobili, niti ga je tvrtka obvezna dati. Struka, pak, misli da je cjelokupna priča prenapuhana te da nema potrebe za brigu. Kažu, sve je čisto.

image

Todd Boehly

BRADLEY COLLYER/PA IMAGES/PROFIMEDIA Bradley Collyer/pa Images/profimedia

- Ljudi previše čitaju o vezama između PIF-a, Clearlakea i Boehlyja. PIF je jedan od mnogih investigatora u Clearlake i na takvoj razini moraju postojati bliski odnosi između različitih fondova privatnog i državnog kapitala. Možda njihovo poslovanje u vidu transfera zato ne izgleda sjajno, ali siguran sam da kupovina igrača nema nikakve veze s PIF-ovim ulaganjem u Clearlake. Ne vidim tu nikakav sukob interesa niti zavjeru - poručio je The Athleticu Jordan Gardner, upravljački partner grupe koja ulaže u danski FC Helsingor, što mu daje kredibilitet za komentar na slučaj u Londonu, a sličnog je mišljenja i akademska zajednica:

- Chelsea je očito u posljednje vrijeme postao kreativan, ali nije jedini klub koji otpušta igrače. U njihovom slučaju, kupaca je malo jer se traže velike odštete, a Saudijska Arabija teži kupovini i otvorena je za takve opcije - objašnjava Christina Philippou, profesorica Sveučilišta u Portsmouthu i stručnjakinja za nogometni biznis.

Premier liga suzdržala se komentarana situaciju, ali još prošle godine, tijekom američkog preuzimanja Chelseaja, detaljno su promotrili moguće poveznice i zaključili da posrijedi nema sukoba interesa. Tada je i Clearlake kazao da saudijski novac nije uključen u kupovinu londonskog velikana.

Koliko bi Chelsea mogao zaraditi tijekom ljeta?

Chelsea još nije inkasirao ni centa od izlaznih transfera. Prvu zaradu donijet će im Mateo Kovačić, za čije je usluge Manchester City izdvojio 30 milijuna eura uz dodatnih pet u vidu bonusa. Još nije službeno, no Ziyech odlazi u Al Nassr za 10, a Koulibaly u Al Hilal za 20 milijuna eura odštete. Zasad su to jedini dogovoreni izlazni transferi Chelseaja koji uključuju zaradu. Mason Mount, pređe li u Man. United, donijet će klubu oko 80 milijuna eura, a na listi otpisanih su Loftus Cheek i Christian Pulišić. Dakle, londonski klub uskoro će primiti transakcije u vrijednosti od 60, možda i 140 milijuna. Ako se obistini scenarij egzodusa u Arabiju, predviđa se da će Chelsea zaraditi dodatnih 100 milijuna eura.

Linker
06. svibanj 2024 21:49