Joshua Zirkzee

 DARREN STAPLES Afp
NOVI HEROJ CRVENIH VRAGOVA

Od dnevnog boravka do ‘kazališta snova‘: Uspoređuju ga sa Zlatanom, a navijači se nadaju da će on biti ‘taj‘

Klub zadnjih godina pamti mnoge koji su stigli s bogatim životopisima, ali na kraju nisu bili pojačanja
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 18. kolovoz 2024. 17:42

Sat na Old Traffordu otkucavao je 87. minutu, a dobar dio domaće publike, iscrpljene uzdasima na račun nerealiziranih prilika Bruna Fernandesa i društva, već se polako mirio s nulom kao realnim ishodom. - Danas nećemo zabiti - pomišljali su razočarani navijači kada je njihovu kontemplaciju naprasno prekinula akcija u režiji dvojice džokera s klupe. Alejandro Garnacho ubacio je s desne strane, a Joshua Zirkzee (obojica su ušli u 61. minuti) sjurio se u kazneni prostor Fulhama, nanišanio pukotinu u roleti Bernda Lena i lijevom nogom, iz prve, elegantno proslijedio loptu u suprotni donji kut za pobjedničkih 1-0.

Garnacho je svoje sposobnosti rješavanja utakmica Unitedovim navijačima demonstrirao još prošle sezone, no u petak je bio u ulozi pomoćnika, Robina, dok su glavna rola, Batmanova maska i plašt, pripali Zirkzeeju. Ne samo da je stasiti centarfor (193 centimetra) osigurao "crvenim vragovima" tri boda u prvom kolu Premier lige nego se, u debitantskom nastupu na pozornici najpoznatijeg nogometnog teatra na planetu, navijačima predstavio u najboljem mogućem svjetlu.

Svi su ga zazivali

- Pobijediti u prvoj domaćoj utakmici i zabiti gol, nije moglo bolje! Izuzetno sam zahvalan i blagoslovljen što sam to mogao doživjeti u svom debiju. Bilo je nevjerojatno, odnosno bio je to san - rekao je za BBC nakon trijumfa nad Fulhamom 23-godišnji napadač koji je ovog ljeta iz Bologne stigao u United za 42,5 milijuna eura.

image
DARREN STAPLES Afp

Za vikend je Zirkzeejevo lice vrištalo s naslovnica praktično svih relevantnih otočkih medija, a njegovom izvedbom bio je vrlo zadovoljan i Erik ten Hag.

- On ima neke atribute koji su nam nedostajali i odmah je to pokazao. Vrlo je dobar u povezivanju i kombiniranju, ali mora i utrčati u prostor da bi postizao golove, a to je upravo ono što je protiv Fulhama učinio - rekao je trener Uniteda, a riječi hvale na Zirkzeejev račun imao je i legendarni veznjak kluba s Old Trafforda Roy Keane: - Bila je to briljantna završnica. United treba više kažnjavati suparničke momčadi, a on je bio prijetnja i njegov gol u debiju je ogromna stvar.

Zirkzeejev pothvat bio je svojevrsni déjà vu u odnosu na ono što je, sredinom prosinca 2019., isporučio u svom prvom nastupu za seniorsku momčad Bayerna. Bavarci su igrali na gostovanju kod Freiburga, semafor je u drugoj minuti sudačke nadoknade pokazivao 1-1, a na scenu je tada, kao 18-godišnjak, stupio glavni junak ove priče i zabio nakon samo 104 sekunde provedene na terenu. Sličan je manevar ponovio i tjedan dana kasnije u domaćoj utakmici protiv Wolfsburga, u kojoj je bilo 0-0 do 86. minute, kada je Zirkzee, koji je na travnjaku do tada bio 145 sekundi, ponovo zatresao mrežu.

Upravo je u Bayernu ovaj kovrčavi ofenzivac proveo svoje formativne godine i iskoračio među seniore te ga je legitimno smatrati proizvodom bavarske mašinerije. Sklonost nogometnoj igri, međutim, pokazivao je još kao dječak, u rodnom Schiedamu, kada su njegovi roditelji otac Remco (Nizozemac) i majka Doris (Nigerijka) bili prisiljeni natprosječno često krečiti zidove obiteljske kuće zbog mrlja koje su ostajale nakon nogometnih "indoor" obračuna Joshue i njegova mlađeg brata Jordana.

image
DARREN STAPLES Afp

U dobi od pet godina dnevni je boravak, prvi put, zamijenio nogometnim travnjakom nakon što su ga roditelji upisali u akademiju lokalnog VV Hekelingena. Urođeni potencijal došao je do izražaja već na prvu, a nastavio ga je razvijati u Spartaanu, odnosno ADO Den Haagu. Osim po nogometnim vještinama, Zirkzee je u ranom pubertetu među vršnjacima odskakao i po svojoj tjelesnoj građi. Bio je, naime, viši i snažniji od svih, a zapelo je to za oko i skautima Feyenoorda koji su ga na De Kuip doveli 2016. godine, a nakon što je zabio 33 gola u 27 utakmica za njihove mlađe uzraste, našao se na radaru brojnih premierligaša, uključujući Everton, Arsenal i Manchester United.

Afirmacija u Bologni

U priču se, međutim, uključio i Bayern, čiji je zov očito bio najprimamljiviji pa je tako mladi Zirkzee spakirao kofere i svoj nogometni put nastavio upravo na Allianz Areni. U dresu Bayernovih U-17 i U-19 momčadi u narednom je razdoblju odigrao 49 utakmica i zabio 35 golova. Za prvu je momčad bavarskog stroja, kao što je navedeno, također isporučivao sjajne izvedbe praktično kad god bi dobio priliku zaigrati s velikim dečkima, no s obzirom na to da se, pokraj Roberta Lewandowskog i ostatka tadašnje ofenzivne Bayernove konjice, nije uspijevao izboriti za značajnu minutažu (ukupno odigrao 414 minuta, uz četiri gola i jednu asistenciju), prosljeđivan je na posudbe u Parmu i Anderlecht, pa je u ljeto 2022. ostvario transfer u Bolognu za 27,5 milijuna eura.

image
DARREN STAPLES Afp

U glavnom gradu regije Emilia-Romagna proveo je dvije godine i doživio potpunu nogometnu afirmaciju, a osobito je zabljesnuo prošle sezone postigavši 12 pogodaka i upisavši sedam asistencija u svim natjecanjima, na temelju čega je dobio i poziv Ronalda Koemana u nizozemsku reprezentaciju za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Nastupio je u četvrtfinalu protiv Turske, odnosno polufinalu protiv Engleske, a iako Nizozemska nije uspjela do medalje na kontinentalnoj smotri, 23-godišnjak je sjajnu sezonu okrunio lukrativnim transferom na Old Trafford. A ondje mu je krenulo u skladu s čuvenom sintagmom o "teatru snova"...

Zirkzeeja jedni uspoređuju s Pierreom van Hooijdonkom, drugi s Amaurijem, a treći sa Zlatanom Ibrahimovićem s početka njegove karijere. Koliko su koje od tih usporedbi pogođene, odnosno promašene, pokazat će vrijeme, a ono što se u ovom trenutku sa sigurnošću može utvrditi jest da je United dobio fizički moćnog, igrački potentnog i tehnički vrlo potkovanog napadača koji, s jedne strane, može zabijati golove, a s druge sudjelovati u kreaciji i stvarati prilike suigračima. Njegove reference su vrhunske, no Old Trafford posljednjih godina pamti mnoge igrače koji su stigli s flambojantnim životopisima, ali nisu isporučili ono što se od njih očekivalo i dali svoj doprinos u vraćanju Uniteda na stare staze slave. Je li Zirkzee, ipak, "taj"?

Linker
16. rujan 2024 20:34