MATTHEW CHILDS Afp
STRAŠAN NAPADAČ

Od radnika u tvornici do nogometne zvijezde! Njegova je priča nevjerojatna, a sada se snima i film

Klub je za njega iskeširao milijun funti, što će se pokazati najboljim potezom u povijesti
Piše: Luka KasaloObjavljeno: 23. svibanj 2021. 14:50

Tri Red Bulla, dupli espresso i omlet od sira i šunke su razlozi zbog kojih na terenu trčim kao lud. Riječi su to iz autobiografske knjige Jamieja Vardyja, koje dovoljno ilustriraju osobnost i način života 34-godišnjeg engleskog napadača koji je u kratkom razdoblju prošao put od niželigaškog igrača koji radi dodatne poslove kako bi preživio do istinske legende modernog nogometa.

Vardy je rođen u Sheffieldu i otkad zna za sebe veliki je navijač Sheffield Wednesdaya, kluba u kojem je prošao kroz omladinske kategorije. No njegova najveća ljubav ga je izdala nakon što je napunio 16 godina, kada je otpisan uz objašnjenje da ima preslabu tjelesnu konstituciju i nizak rast.

- Sheffield Wednesday je klub za koji sam navijao cijeli život. To je za mene bio najteži trenutak, prava bol, a sve je pogoršala činjenica da sam iznenada narastao doslovno mjesec dana nakon što sam pušten - ispričao je nedavno za Guardian.

image
MATTHEW CHILDS Afp

Uhićenje zbog tučnjave

Odbijenica ga nije pokolebala, karijeru je nastavio 2003. u niželigašu Stocksbridge Park Steelsu, na čijem stadionu danas glavna tribina nosi ime upravo po njemu. Kako bi mogao pristojno živjeti, uz treninge i utakmice, odrađivao je 12-satne smjene u tvornici medicinskih pomagala, gdje je oštetio leđa konstantnim dizanjem teškog tereta. Na početku seniorske karijere 2007. u Stocksbridgeu će doživjeti jedan od težih životnih trenutaka, uhićenje zbog tučnjave ispred kafića ("branio sam prijatelja kojem su se rugali zbog slušnog aparata", ispričao je kasnije), zbog čega je bio osuđen i morao nositi elektroničku narukvicu. Događalo se tako da je odlazio s poluvremena utakmica kako bi se javio u policijsku postaju.

U Stocksbridgeu se dokazao i ubrzo postao najbolji strijelac, dovoljno da privuče pozornost Halifax Towna koji ga je 2010. potpisao za 15 tisuća funti. Transfer je bio pun pogodak jer je Vardy sa 26 golova u 37 nastupa postao najbolji strijelac lige i odgurao svoju momčad u viši rang natjecanja.

Nakon kratke avanture u Halifaxu prelazi u petoligaša Fleetwod Town, gdje je zabio 34 gola, osvojio ligu i uveo klub u četvrtu ligu. Nedugo zatim pojavljuje se tadašnji drugoligaš Leicester koji je iskeširao milijun funti, što će se pokazati najboljim potezom u klupskoj povijesti. Navijači "lisica" dobili su buduću ikonu. Leicester i njegov novi golgeter napredovali su krupnim koracima, sve do bajke u sezoni 2015./16., kad je osvojena Premier liga, a Vardy je postao prvi nogometaš u povijesti lige koji je zabio u 11 uzastopnih utakmica. Sa 33 godine postao je i najstariji osvajač Zlatne kopačke u povijesti Premiershipa, a lani se učlanio u društvo nogometaša s najmanje 100 golova. U elitnom klubu dočekale su ga legende poput Shearera, Henryja, Lamparda...

image
KIRSTY WIGGLESWORTH Afp

McDonald‘s i pićence

Nedavno osvojeni FA kup stigao je kao simbolično zatvaranje kruga, ali i novi moment za hollywoodskog producenta Adriana Butcharta, koji planira snimiti film o Vardyjevoj životnoj priči. Snimanje je, prema njegovim riječima, trebalo započeti prošle godine, no zbog pandemije je odgođeno. Potvrdio je i da će Vardyja glumiti jedna od velikih zvijezda, zasad se spominju Robert Pattinson i Zac Efron, kao i bivši član One Directiona Louis Tomlinson. Butchart je inače autor scenarija za prva dva filma u trilogiji "Goal!", koja je ostvarila planetarni uspjeh, pa je očekivati da isti recept uspije i s pričom o Vardyju.

Linker
20. travanj 2024 14:48