Antony

 OLI SCARFF Afp
POSEBNA SPORTSKA PRIČA

Od siromaštva do zvijezda u samo tri godine: ‘Rođen sam u paklu, miris droge pod prozorom, mrtvac na putu...‘

Brazilski nogometaš prošao je težak put do uspjeha, a još prije četiri godine morao je dijeliti krevet s ocem
Piše: Andro PolićObjavljeno: 16. studeni 2022. 06:10

U fokus javnosti stigao je proteklog ljeta kada je u transferu vrijednom 95 milijuna eura Ajax zamijenio Manchester Unitedom, a medijske napise ponovno je punio proteklog mjeseca kada je izvodio neslavne piruete u dresu "crvenih vragova". Sada, u "osvit zore" uoči svog premijernog nastupa za Brazil na Mundijalu, Antony (22) se u kolumni za stranicu The Players Tribune osvrnuo na teško djetinjstvo u brazilskim favelama.

"Rođen sam u paklu. Moja favela u São Paulu zove se Inferninho, u prijevodu - mali pakao."

U blizini njegova doma, droga, nasilje i ostale pošasti, bile su gotovo uobičajena svakodnevica, kojoj je on kao dijete morao svjedočiti.

"Dileri su trgovali nekoliko metara od moje kuće, taj miris je bio konstantno pod našim prozorom. Bili smo naviknuti viđati oružje. Više smo strahovali da nam policija ne razvali vrata. Jednom su nam upali u kuću vičući i tražeći nekoga, kada si mlad onda te takvi trenuci obilježe."

image
OLI SCARFF Afp

Jedan od najupečatljivijih trenutaka u djetinjstvu imao je dok je bio na putu prema školi.

"Imao sam 8 ili 9 godina, prolazio sam pored čovjeka koji je ležao na ulici, nije se micao. Kada sam mu se približio, shvatio sam da je mrtav. U favelama se morate naviknuti na takve stvari, samo sam zatvorio oči i preskočio to tijelo."

Kao i kod svih brazilskih nogometnih umjetnika, i on je nogometne vještine brusio igrajući na ulicama.

"U favelama doslovno svi igraju nogomet. U početku sam igrao bos, krvavih stopala. Nismo imali novca za obuću. Dribling je uvijek bio nekakav prirodan instinkt u meni. Driblao sam dilere, lopove, vozače autobusa, gurao im loptu kroz noge, stvarno me nije bilo briga."

image
OLI SCARFF Afp

Na ulicama ga je i primijetio prvi skaut, a tako je i započelo njegovo nogometno putovanje koje ga je dovelo do Old Trafforda.

"Neki stariji lik gledao me kako driblam sve gangstere u favelama, počeo se raspitivati za mene. Bio je to direktor Grêmija. On mi je prvi dao priliku napustiti to naselje i zaigrati za njihovu futsal momčad."

U Ajax je stigao u ljeto 2020., a samo dvije godine ranije još je dijelio krevet s ocem, jer nisu imali novaca za drugi krevet.

"Kada sam debitirao za São Paulo, s 18 godina, još uvijek sam morao spavati u istom krevetu s ocem. Ljudi su mi govorili u favelama: ‘upravo smo te vidjeli na TV-u, što ti radiš ovdje‘, nisu vjerovali da živim tamo."

Tekst je zaključio spajanjem prošlosti i sadašnjosti.

"U tri godine došao sam od favela do Manchester Uniteda. Prije svake utakmice na kopačke napišem mali podsjetnik – ‘favela‘. Čak i ako ste rođeni u paklu, to je mali poklon od raja."

Linker
22. svibanj 2024 17:43