Manchester United je na početku nove premierligaške sezone doživio dva potopa, protiv Brentforda i Brightona

 AFP
MAN. UNITED NA KONOPCIMA

Od strahopoštovanja do ismijavanja: Prinova od 57 milijuna eura dobila je ocjenu 0, a sada stiže - Liverpool

Katastrofalni ulazak u novu sezonu za Manchester United situaciju je brzo doveo do točke usijanja
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 12:11

Gotovo pa nestvarni debakl i poraz Manchester Uniteda na gostovanju kod Brentforda (0:4) u drugom premierligaškom kolu, uz četiri primljena pogotka u prvih 35 minuta, očekivano je glavna sportska tema svih otočkih medija. Slavni i nekada često nepobjedivi velikan s Old Trafforda postao je meta podcjenjivanja, ismijavanja i teškog izrugivanja nakon jedne od najtežih blamaža u novijoj povijesti Crvenih vragova s obzirom na suparnika koji je stajao na drugoj strani.

Svaka čast Brentfordu, malom londonskom klubu s danskim štihom koji uživa u svojoj drugoj sezoni u elitnom razredu engleskog nogometa, no kada Manchester United u 35 minuta u Brentfordu uspije primiti četiri pogotka, jasno je da su, za one kojima je momčad s Old Trafforda u srcu, uslijedili potpuni šok i nevjerica. Bilo bi tako i da je na suprotnoj strani stajao Manchester City ili Liverpool, a kamoli ne momčad ranga i tradicije Brentforda, bez ikakve namjere da podcijenimo dostignuće sastava koji je odigrao odličnu, ali ipak ne i spektakularnu utakmicu, što je još jedna deprimirajuća spoznaja za novog menadžera Manchester Uniteda Erika ten Haga.

image
Profimedia

Nizozemski stručnjak stigao je u crveni dio Manchestera kao netko tko je na papiru idealno rješenje da nekadašnji nepobjediv stroj vrati na stare trofejne staze, no nakon obećavajućih rezultata u pripremnom razdoblju uslijedilo je potonuće na početku nove premierligaške sezone, koje nitko nije očekivao, i to protiv Brightona i Brentforda, momčadi koji su po kvaliteti ipak donji dom engleske nogometne elite.

Nakon poniženja u Brentfordu, po navodima engleskih medija, Ten Hag je prozvao i upravu Manchester Uniteda za loše odrađeni posao u ljetnom prijelaznom roku s obzirom na to da nije dogovoren transfer najveće Ten Hagove želje, veznjaka Barcelone Frenkieja de Jonga, koji je, čini se ispravno, procijenio da nije baš pravi trenutak za dolazak na Old Trafford. Istovremeno su se u kontekstu novih pojačanja spominjali igrači ranga Arnautovića, člana Bologne, i Kalajdžića iz Stuttgarta, što je do sada, za klub tradicije Manchester Uniteda, bilo praktički nezamislivo.

Druga vremena

No, vremena se očito mijenjaju za kultni klub s lošega na gore, dok niti trakavica oko statusa Cristiana Ronalda svakako nije pomogla Ten Hagu u slaganju igračke križaljke. Portugalski majstor želio je (i dalje želi) promijeniti sredinu i igrati Ligu prvaka i ove sezone, no uz 37 godina u životnom kalendaru Ronaldo i nije previše zanimljiv onima koji će nastupiti u Ligi prvaka s obzirom na vlastita financijska potraživanja. Portugalac će, ako ne dođe do nekog preokreta, biti “prisiljen’’ na ostanak na Old Traffordu još jednu godinu.

- Igrački kadar Manchester Uniteda svakako je dovoljan da se pobijede Brighton i Brentford, no u konačnici travnjak je jedino mjerilo nečije kvalitete. S obzirom na naše rezultate i dojam koji smo ostavili u spomenute dvije utakmice, ne preostaje nam ništa drugo nego da radom na treninzima pokušamo što prije pronaći izlaz iz trenutačne situacije, koja nije niti malo ugodna - istaknuo je menadžer Manchester Uniteda Erik ten Hag.

Bivše trofejne igrače Manchester Uniteda Garyja Nevillea i Rija Ferdinanda, koji su sada komentatori, također je šokiralo poniženje u Brentfordu. I dok Ferdinand smatra da Ten Hagu treba i dalje dati podršku, Neville je izvedbu igrača Manchester Unitedu i pogreške kod primljenih pogodaka usporedio s dječjom momčadi ispod 9 godina starosti.

Bez milosti

Otočki mediji, očekivano, također nisu imali milosti za Cristiana Ronalda i suigrače nakon potopa na gostovanju kod Brentforda. Argentinski stoper Martinez, kojeg je Manchester United ovoga ljeta platio čak 57 milijuna eura, za nastup u Brentfordu zaradio je ocjenu 0, kao i Shaw, te Fred. Ostali su, kao u školi, većinom kažnjeni jedinicama, Ronaldu se “zalomila” trojka, dok su najbolje prošli Varane i Malacia, koji su zaslužili “čistu peticu” (ocjene su, inače, do 10).

Teško je pronaći suparnika u Premier ligi koji bi u ovom trenutku bio sigurna oklada za pobjedu Manchester Uniteda, možda Leeds United kojem su Crveni vragovi u posljednja dva međusobna susreta na Old Traffordu utrpali 11 komada, no stvarnost je za šokiranu i poniženu momčad bitno drukčija. Umjesto Leedsa, sljedeći suparnik Manchester Uniteda bit će - Liverpool na Old Traffordu. Uostalom, odavno je poznato da jedna nevolja nikada ne dolazi sama.

Danas se obilježava 30 godina od prvih utakmica odigranih u engleskoj Premier ligi, koja se kroz godine profilirala u ako ne najjaču, onda najatraktivniju i najprofitabilniju nogometnu ligu na svijetu. U spomenutom razdoblju puno je bilo trenutaka u kojima je Manchester United bio u glavnim ulogama na putu do mnogobrojnih trofeja (čak 13 naslova prvaka u tom razdoblju osvojili su Crveni vragovi), no navedeni jubilej na Old Traffordu će pamtiti po teškoj sramoti, dnu tablice Premier lige i mukama, koje su, ako je suditi po početku nove sezone, daleko od kraja.

72 milijuna eura platuo je Man. United ovo ljeto za prinove

Harry Maguire ponovno na udaru, a sada mu se pridružio i De Gea

Mnogobrojni navijači Manchester Uniteda bili su blago rečeno u nevjerici nakon izvedbe svojih ljubimaca i poraza na gostovanju kod Brentforda (0:4). Za krivca su izabrali kapetana Harryja Maguirea, dok je vratar David de Gea proglašen od strane navijača Crvenih vragova za najgoreg golmana u Premier ligi. Španjolac je, kao i njegovi suigrači, imao nastup iz noćne more uz katastrofalnu reakciju kod prvog pogotka Brentforda.

- Nema tu neke pretjerane filozofije, moramo puno raditi na treningu da bismo bili bolji. Trenutačno se nalazimo na posljednjem mjestu i to je naša stvarnost. Nisam siguran možemo li napredovati u odnosu na suparnike, koji su svake sezone sve bolji, a mi stojimo na istom mjestu. Bili smo solidni u pripremnom razdoblju, ali to nije dovoljno dobro za standarde Manchester Uniteda i Premier lige - istaknuo je De Gea.

Linker
16. travanj 2024 19:35