Marina Granovskaja

 BACKPAGE IMAGES Dppi Via Afp
ADIO, MARINA

Odlazak ruske ‘željezne lady‘: Niti najmoćnija žena svjetskog nogometa nije preživjela američku metlu

Iako se očekivalo da će ostati do kolovoza, Boehly se zahvalio Granovskaji po hitnom postupku.
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 23. lipanj 2022. 23:26

Roman Abramovič bio je prisiljen zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskog napada na Ukrajinu nakon 19 godina nedavno prodati i napustiti Chelsea, a sudbina ruskog tajkuna, pod čijim je vodstvom londonski klub postao europski i svjetski nogometni velikan, zadesila je i ostale najbliže Abramovičeve suradnike na Stamford Bridgeu. Naime, novi vlasnik Chelseaja Todd Boehly nije imao milosti prema starom kadru u klupskoj upravi, a od svih promjena u redovima londonskog premierligaša odlazak dosadašnje izvršne direktorice kluba Marine Granovskaje privukao je najveću pažnju ne samo otočke javnosti.

Naime, Marina Granovskaja je u londonskom klubu 13 godina bila desna ruka vlasnika Romana Abramoviča i osoba koja je imala ključnu ulogu u transferima igrača. S vremenom je ova sada 47-godišnja ruska Kanađanka postala najmoćnija žena u svijetu nogometa, no dolazak novog američkog vlasnika označio je također i kraj za Granovskaju u britanskoj prijestolnici kada je upravljanje Chelseajom u pitanju. Inače, ona je u više navrata proglašavana najboljom direktoricom u klupskom nogometu, a dobila je nadimak 'željezna lady' po uzoru na Margaret Thatcher. Njen stil poslovanja bio je, kažu, nemilosrdan, ali i učinkovit, te je na tome stvorila odličnu reputaciju u nogometnom svijetu.

image
AFP

Američki milijarder Todd Boehly obratio se sada već bivšoj direktorici londonskog kluba šturim priopćenjem na rastanku, u kojem se, gotovo "reda radi", zahvaljuje Granovskaji za sve što je učinila za Chelsea u proteklim godinama. No, odavno je poznato da kada u klub, ma kako god se zove i koliko je velik ili manje velik na nogometnoj karti, dođe novi kadar, da tada najčešće nema milosti za one koje je zatekao u klubu, pa je tako i Granovskaja dobila, što se Chelseaja i Boehlyja tiče, kartu u jednom smjeru. No, s obzirom što je postigla u proteklom razdoblju iza nje ostaju itekako upečatljiva djela za prosperitet londonskog velikana. Ipak, ego Todda Boehlyja bio je očekivano prevelik i novi vlasnik jedva je dočekao da 'pomete pod' s onima koji nisu na njegovoj valnoj dužini, odnosno, s 'ostacima starog režima'.

Kontrola nad Lukakuom

Da se Granovskajoj sprema otkaz bilo je jasno kada je Boehly odlučio preuzeti potpunu kontrolu nad transferom Romela Lukakua, odnosno posudbom belgijskog napadača u milanski Inter samo godinu dana nakon što je ovaj došao sa San Sira za 113 milijuna eura. Prema talijanskim i otočkim medijima, Lukaku se obratio izravno Boehlyju kako bi mu priopćio da želi natrag u Nerazzurre, što mu je ovaj i odobrio. Dakle, američki biznismen tako je jasno dao do znanja moćnoj Ruskinji tko je sada pravi gazda u londonskom klubu, a iako se očekivalo da će ona odraditi još ovaj ljetni prijelazni rok, pa tek nakon toga otići sa Stamford Bridgea, rastanak s Chelseajem dogodit će se i prije kolovoza.

Prema tvrdnjama otočkih medija, njenu ulogu u klupskom poslovanju sada bi trebao preuzeti menadžer Thomas Tuchel, uz sudjelovanje novog vlasnika Boehlyja. Njemački stručnjak trebao bi dobiti mnogo veće ovlasti pri transferima nego što ih je imao do sada, te općenito bitno veću moć u klupskoj hijerarhiji.

Meteorski uspon

Marina Granovskaja je u Chelsea stigla 2010. godine kao glasnogovornica tadašnjeg vlasnika Romana Abramoviča i od tada kreće njen uspon i put prema statusu najmoćnije žene u svijetu nogometa. Tri godine kasnije Granovskaja je ušla u vlasničku strukturu londonskog kluba, a 2014. godine je postala izvršna direktorica Chelseaja. Granovskaja je u devet godina na spomenutoj funkciji ostvarila blistavu karijeru, a 2021. godine se, primjerice, okitila nagradom za najboljeg direktora u europskom nogometu.

image
AFP

Bez obzira na odlazak iz londonskog kluba, Granovskaja je, baš kao i Roman Abramovič, od navijača Chelseaja ispraćena uz veliku i istinsku zahvalu za sve što je učinila u zlatnoj eri londonskog velikana. Apostrofiraju se sjajni transferi u kontekstu onoga što je Chelsea potrošio za njihovu realizaciju i onog što su potom ti igrači pokazivali na travnjaku. Kao možda i najbolji posao Granovskaje navodi se transfer" N'Gola Kantea iz Leicestera za 32 milijuna funti, potom Cesca Fabregasa za 30 milijuna funti, te dolasci Antonija Rüdigera i Thiaga Silve, dok su, kada je u pitanju prodaja igrača, istaknuti transferi Brazilaca Oscara i Diega Coste, te Španjolca Alvara Morate i Belgijca Edena Hazarda.

Ipak, sve navedeno nije bilo dovoljno da Granovskaja nastavi svoj put u Chelseaju, no iza Ruskinje ostaju vrhunski poslovi i sjajni rezultati londonskog kluba u Abramovičevoj eri na Stamford Bridgeu, s dva naslova prvaka Europe kao vrhuncem.

Linker
23. travanj 2024 07:09