PAUL ELLIS Afp
OPROŠTAJ NAKON 10 GODINA

Odlazi "bog Manchestera", ikona će dobiti oproštaj kakvog zaslužuje. Ali, to nije kraj! Zovu ga velikani

Nekoliko je razloga zbog kojih će ga se na Etihadu ispratiti kao vječnu legendu kluba.
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 31. ožujak 2021. 22:36

Sjajni argentinski napadač, 32-godišnji Sergio Agüero, na kraju aktualne sezone napušta redove Manchester Cityja. Engleski premierligaški klub i službeno je potvrdio razlaz s klupskom ikonom o čemu se uvelike špekuliralo u posljednjih nekoliko mjeseci. Kada je prije deset godina stigao na Etihad iz madridskog Atletica za 35 milijuna funti, Agüerov dolazak bio je svojevrstan početak dominacije Manchester Cityja na Otoku.

Arapski bezgranični kapital omogućio je društvo iz plavog dijela Manchestera izlaz iz potpune prosječnosti. Znao je City tumarati i osramotiti se i u trećem razredu engleskog nogometa, no Građani su samo još jedan primjer da novac može preokrenuti sve i pronaći dugi pobjednički i trofejni kolosijek prije ili kasnije. Ipak, uz sav kapital bio je potreban i onaj “šlag na tortu” u igračkom kadru, koji je stigao upravo dolaskom argentinskog majstora.

Ključni gol QPR-u

Uz 32 godine u životnom kalendaru Agüero će se uskoro oprostiti od okruženja u kojem je bio apsolutni kralj deset godina, a u konačnici će od kluba doživjeti počast kakvu je apsolutno zaslužio. Agüero će, naime, dobiti statuu sa svojim likom ispred stadiona Etihad, a to je zapravo i najmanje što Manchester City može učiniti za najboljeg strijelca u povijesti kluba, koji je do sada suparničke mreže u svim natjecanjima pogađao 257 puta u 384 nastupa. Slično priznanje kao i Argentinac na odlasku iz Manchester Cityja dobili su dugogodišnji kapetan Vincent Kompany, te španjolski veznjak David Silva.

image
CLIVE BRUNSKILL Afp

Bezbroj presudnih pogodaka postigao je Agüero u dresu Manchester Cityja, ali jedan će zauvijek ostati posebno zapisan u klupskoj povijesti i srcima navijača Građana. Naime, 2012. godine u posljednjem kolu Premier lige Manchester City je trebao domaću pobjedu protiv Queens Park Rangersa za osvajanje naslova prvaka, a u sudačku nadoknadu dvoboja gosti iz Londona ušli su s pogotkom prednost, te se činilo da će Građani po tko zna koji put morati gledati u leđa mrskom gradskom suparniku Manchester Unitedu. No, potom je uslijedio jedan od najmitskijih preokreta u elitnom razredu engleskog nogometa. Prvo je mrežu londonskog sastava pogodio BiH napadač Edin Džeko, a potom se ukazao Agüero za gol koji je donio prvi naslov prvaka Engleske Manchester Cityju nakon čak 44 godine čekanja. Bio je to samo početak trofejne staze i kultnog statusa na Etihadu za argentinskog majstora, koji je potom golovima pomogao Cityju da osvoji još 3 naslova prvaka Engleske, 1 FA kup i 5 Liga kupova.

Sergio Agüero će se od otočkog okruženja najvjerojatnije oprostiti kao četvrti najuspješniji strijelac u povijesti engleske Premier lige uz 181 postignuti pogodak. Bolji učinak od Argentinca, koji je najuspješniji strani igrač po broju postignutih golova u elitnom razredu engleskog nogometa, imaju samo legendarni Alan Shearer (260), Wayne Rooney (208) i Andrew Cole (187).

Povezuje ga se s Barcelonom, PSG-om, Interom i Chelseajem

Odlazak iz Manchester Cityja donijeti će i novu stranicu u karijeri Sergia Agüera, koji još uvijek nije rekao posljednju riječ kada je igranje na najvišoj razini u pitanju. Prelazak u Barcelonu figurira u ovom trenutku kao poprilično ozbiljna solucija, a osam katalonskog velikana, spominju se još i Paris SG, Inter i Chelsea. Očekivano priznanje Agüeru za sve postignuto u dresu Manchester Cityja odao je i predsjednik Građana Khaldoon Al Mubarak

- Jednostavno, bit će nemoguće ikada zaboraviti što je Agüero učinio za Manchester City u proteklih deset godina. Istinska legenda Manchester Cityja, koja će ostati vječno u srcima svih onih koji vole ovaj klub, ali i nogomet općenito.

- Bilo je ovo iznimno velikih i malo je reći ponosnih deset godina u dresu Manchester Cityja. Zajedno s klupskim čelnicima, te suigračima i navijačima uspjeli smo od kluba učiniti istinsku trofejnu vrijednost. Nikada sebe nisam isticao u prvi plan, pa neću niti ovoga puta, jer nikakve osobne rekorde i golove ne bih niti mogao postići bez pomoći suigrača. Svi koji vole ovaj klub bit će zauvijek u mom srcu, a otići kao najbolji strijelac u povijesti Manchester Cityja čini me posebno ponosnim. Do kraja sezone učinit ću sve da još koji puta razveselim naše navijače u pokušaju osvajanja novih trofeja - istaknuo je Sergio Agüero.

Još četiri trofeja u igri

Izvjesno je da će se Agüero od Građana oprostiti s još jednim naslovom prvaka Engleske, budući da Guardiolina momčad trenutačno ima značajnu prednost pred pratiteljima na vrhu tablice Premier lige. U igri je još za Liga kup (finale s Tottenhamom), FA kup (polufinale s Chelseajem) i Ligu prvaka (četvrtfinale s Borussijom D.).

Argentinac je odluku o napuštanju Manchester Cityja donio nakon razgovora s čelnicima kluba i menadžerom Josepom Guardiolom. Ozljede i bolest limitirale su Argentinca na samo 14 nastupa i tri postignuta gola u ovoj sezoni, a u Cityju se nadaju da će se navijači moći oprostiti od svog idola 23. svibnja na utakmici protiv Evertona. Najljepši mogući oproštaj bilo bi ipak osvajanje LP, koja je za Građane usprkos svim arapskim milijunima i golovim argentnskog genijalca, i dalje nedosanjani san. I ove sezone City je na glasu kao favorit u ovom natjecanju, je li napokon došlo i njihovo vrijeme za europski vrh?

Linker
24. travanj 2024 05:05