Igrači Newcastlea

 INA FASSBENDER Afp
GUŽVA NA VRHU

‘Oni imaju najviše novca, a ne mogu konkurirati za naslov prvaka! Dinamo? Da je izgubio, bio bi ‘smak svijeta‘

‘City i Liverpool mi djeluju najozbiljnije. Njima bih dodao Arsenal i Tottenham‘, priča Branko Strupar
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. studeni 2023. 18:35

Odigrano je 12 kola u engleskoj Premier ligi, a situacija na vrhu ljestvice je izuzetno zanimljiva, čak pet klubova nalazi se unutar tri boda. U vodstvu je Manchester City s 28 bodova, samo bod manje imaju Liverpool i Arsenal, Tottenham je na 26, a Aston Villa na 25 bodova.

Nedjelju je obilježila golijada na Stamford Bridgeu, Chelsea i Manchester City odigrali su 4:4, a za gledatelje sjajnu utakmicu pozorno je pratio i Branko Strupar, bivši napadač engleskog premierligaša Derby Countyja koji gleda skoro sve utakmice engleskog prvenstva.

- Pazi, to je nevjerojatna utakmica! Chelsea je sredina ljestvice, a vrlo lako je mogao dobiti City. Dobro, mogao je i izgubiti, ali to je taj spektakl, osam golova. Teško je ocijeniti tko je prvi, a tko je u sredini ljestvice. Utakmica je bila čudo - sipao je Strupar svoje dojmove u stanci prijepodnevne rekreacije ponedjeljkom.

image
GLYN KIRK Afp

Dva velikana engleskog nogometa isključio je iz ovosezonske utrke za naslov prvaka.

- Chelsea je potrošio 300-400 milijuna, ali im to još nije pomoglo. Manchester United nikad gori, još se traže od ere Sir Alexa Fergusona.

Ni financijski najmoćniji klub zasad ne stoji baš najbolje.

- Newcastle ima možda najviše novca u ligi otkako su promijenili vlasnika, ali mislim da ne mogu konkurirati za naslov prvaka ove sezone.

Tko može?

- Manchester City i Liverpool mi djeluju najozbiljnije. Njima bih dodao Arsenal i Tottenham. Nevjerojatno mi je to što se s Tottenhamom dogodilo nakon promjene trenera. Došao je Postecoglou iz Celtica, praktički nikad nitko za njega nije čuo, a oni se bore za prvaka. No, sad im je došla realna situacija. Izgubili su sad od Wolverhamptona na nedopustiv način, vodili su 1:0 i u sudačkoj nadoknadi izgubili 1:2. Nedostaju im neki igrači zbog ozljeda i kartona, nemaju oni tako širok kadar da ih mogu nadomjestiti, ali opet, nisi igrao protiv nekog iz top 5, nego protiv Wolverhamptona kojeg vjerojatno čeka borba za ostanak...

Arsenal je nastavio s dobrim igrama iz prošle sezone u kojoj se opasno približio Guardiolinim Građanima.

- Sviđa mi se kako Topnici izgledaju, Arteta je to dobro ukomponirao. Uvijek su neugodni, dobri, imaju finu ekipu, sve je dobro posloženo. Igraju najsličnije Cityju, oni im igrački mogu parirati. Bit će borba, ali mislim da je City ipak najjači, oni to rješavaju na najjednostavniji način.

Tottenham je ove sezone oslobođen europskih obveza, dok Liverpool nastupa u Europskoj ligi koja je ipak manje zahtjevna od Lige prvaka.

- Naravno da će i u Europskoj ligi ostati top ekipe kad se situacija malo filtrira, kad natjecanje odmakne, recimo do četvrtfinala.

Međutim, u ovoj fazi natjecanja je dobro da imaju, uvjetno rečeno, slabije utakmice, tako da je to mala prednost. Opet, s druge strane, oni su navikli na te jake utakmice i jaki ritam. Tijela njihovih igrača su spremna za napore koje zahtijevaju dvije utakmice tjedno, to je njima kao dobar dan.

U HNL-u je “drama” ako se mora igrati dvaput tjedno, ali Engleska je za nas ipak neki drugi svijet...

- Kod nas je to muka, ali oni već godinama imaju isti režim. Kad nema Europe, tu su kupovi, to je možda prilika da treneri odmore igrače koji su praktički non-stop u pogonu. Kad završi utakmica u tjednu, vesele se ili žaluju pet minuta, i već se spremaju za utakmicu za vikend. To je jednostavno tako.

image

Branko Strupar

Cropix

Nakon pauze u Premier ligi slijede nova uzbuđenja, ubrzo će i onaj prijelomni dio sezone s intenzivnim blagdanskim rasporedom u kojem se obično dosta toga rješava.

- Nakon što je City remizirao na Stamford Bridgeu, nitko se nije previše odlijepio, i bit će jako zanimljivo pratiti što će se dalje događati nakon reprezentativne stanke. Nije nemoguće da netko od ekipa koje trenutno nisu pri vrhu uđu u seriju pobjeda, primjerice United ili Chelsea, ali oni imaju velike muke. Chelsea ima nevjerojatnu momčad po imenima, ali još nisu ekipa, Pochettino još traži najbolju formulu. Ten Hag je već na rubu otkaza, nikako da im krene... No, ovo je specifična godina, kad pogledate Ajax u Nizozemskoj ili Lyon u Francuskoj, top klubovi iz top liga bili su zadnji. Nema više pravila, novac sam po sebi ništa ne jamči. Ajax je prodao igrače za koje nije doveo odgovarajuće zamjene, a slično je i s Dinamom kojem su otišli Oršić, Ivanušec, Livaković, najbolji stoper Šutalo, i ne možeš ti to nadomjestiti preko noći. Drago mi je da ipak nisu izgubili u nedjelju, jer bi bio “smak svijeta” - zaključio je Branko Strupar.

Linker
02. svibanj 2024 06:23